Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Težave z glasom

Težave z glasom

Star sem 20 let.

Zadnje čase opažam, da imam težave z glasom. Nimam in nimam pravega glasu. To traja že okrog 14 dni. Imam tudi neprestano zamašen nos in občasne bolečine v ušesih, občasno pa se pojavi tudi glavobol v zadnjem delu glave. Ko “rignem” me zelo zaboli v predelu grla.

Imam tudi sluzast izcedek kar naprej.

Vse skupaj pa se je začelo takrat, ko me je nenadno začelo boleti v predelu lopatic, vratu. Od takrat naprej imam nenehne težave z glasom, zamašen nos in bolečine v ušesih. Bolečine v lopaticah in vratu so izginile, vse drugo pa je ostalo.

Spoštovani,

težave z glasom so najpogostje posledica virusne okužbbe zgornjih dihal (prehlada), od tod tudi zamašen nos, izcedek iz nosu, bolečine v ušesih in glavobol. Celotna sluznica je otečena, več sluzi se izloča.

Akutna virusna okužba traja ponavadi 7 do 10 dni, takoimenovano postvirusno vnetje pa traja lahko še več tednov, celo do 12 tednov. Svetujem vam dekongestivne kapljice za nos za 7 dni (kupite jih v lekarni), večkrat dnevno izenačite pritisk. Z glasom varčujte, ne prepevajte, ne vpijte. Vaš zdravnik vam lahko predpiše tudi nosni glukokortikoid.

Bolečina ob riganju je lahko krč mišic požiralnika ali žrela, saj je pot zraka iz želodca obratna potovanju hrane. Z zrakom lahko pride tudi nekaj kisline (refluks) ali celo vsebine (regurgitacija), ki kemično draži sluznico požiralnika, žrela in grla. Obroki hrane naj bodo manjši, izogibajte se začinjeni in mastni hrani, gaziranim pijačam, kavi, alkoholu. Po jedi ne ležite oz. 4 ure pred spanjem ne jejte.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close