Težave z dojenjem
Lepo prosim za vse nasvete glede mojih težav z sinom.Star je dva tedna,rojen 14 prezgodaj.V porodnišnici ni šlo vse najboljse in so rabili zdravniki celih deset minut,da so pripravili mojega sinčka da je zajokal.Potem sva morala ostati se nekaj dodoatnih dni v porodnišnici,ker je imel zlatenico.
Težava je ta,da mi fantek cele dneve samo spi.Rodil se je težak 2.700.Ponoči ga nikakor ne morem prebuditi,da bi jedel,čec dan mi ga uspe nahraniti vsake tri ure.Utrujena sem,ne vem več kaj naj naredim,da bi mi moj sin jedel.Mleka imam dovolj.Najlepšsa hvala za pomoč,
zelo,zelo obupana
Emma,
najprej čestitke ob rojstvu otročička, še toliko bolj, ker vas je skrbelo zanj že prve minute po porodu. Za strokovni nasvet je tu Karmen, druge pa vam lahko zagotovimo, da niste sami s svojim otrokom in težavami, ki žal tudi sodijo k materinstvu. Skupaj pa jih rešujemo hitreje.
Jaz sem danes ob pol osmih zvečer dala spat mojega šestmesečnika, ki ga hudo dajejo zobki (prvi je pokukal v sredo). Bil je ves vznemirjen in mi je zaspal na rami, dojki pa polni. Potem se je čez pol ure zbudil, seveda mu z veseljem ponudim, prepričana, da je lakota. Pa malo popije in zaspi nazaj. Nič ni pomagalo. Hotela sem ga prestavit še na drugo stran, da bi vsaj tam še malo popil, pa nič. Popolnoma ga je sesulo. Vem, kako se počutite, ko bi radi, da pije, pa tišči mala usteca trdno skupaj in dela šobico, če ga hočete spodbuditi. Tudi moj prvi fantek je ponoči pogosto počel prav to. Zbujal se je pogosto, a vsakič je rabil dojko samo za uspavanje. Morda je le enkrat ornk jedel. Pa ni slabo napredoval, pravzaprav je čez dan dobil več kot dovolj, ne glede na to, da je zelo zelo veliko polival.
A ko smo ga opazovali, je bil zadovoljen (jokav le, ko ga je zvijalo), zelo aktiven, kožo je imel lepo in napeto, kakal in lulal je pogosto. Karmen vam bo gotovo napisala kaj več o teh znakih, kako veste, da otrok dobi dovolj mleka.
Koliko časa pa spi? Poznam dojenčka, ki je spal 16 ur na dan ali včasih še malo več, pa je lepo pridobival na teži. Nedonošenčki seveda zahtevajo prav posebno pozornost (14 dni prezgodaj verjetno pomeni v 35. tednu?)
Ko dojite, poskusita ostati na eni dojki, dokler jo čim bolj ne sprazni, da bo dobil prednje redkejše in zadnje gosto in hranjljivo mleko. Ko upočasni sesanje, ga prestavite, in potem morda naredita še en krog, kadar je pri volji. Jaz sem tako dojila mojega drugega otročka v porodnišnici, ko je tudi veliko spal. Sicer so bradavice bolj na udaru, ampak na teži se je poznalo!
Ostanite še naprej samozavestni glede mleka in – ostanite na forumu. Laže vam bo.
Mojca
Se mi zdi, kot bi brala svoje skrbi pred nekaj časa…. Ko misliš, da ti nikoli ne bo uspelo, ko si negotov, kamorkoli se obrneš,… Po možnosti z eno kopico pametnih staršev, babic, starejših sester ali bratov, ki imajo majhnega otročka,….
Nasvet? NE POSLUŠAJ DRUGIH; delaj, kot sama misliš, da je prav. Materinski instinkt je najboljši učbenik!!!!
Če ti fantek veliko spi, bodi zadovoljna! Huje je, če cele dneve joka. Na tvojem mestu bi ga ponoči pustila spati, brez previjanja, brez luči, podnevi pa mu le naredi živžav. Prižgi radio, pogovarjaj se z njim, nosi ga in predvsem – saj imaš veliko mleka – naj ZIZA. Pa ne na tri ure, kot piše v učbeniku, ampak tudi pogosteje, če tako zahteva. Čez dan ga vzemi ven na sprehod, res je še majčken, ampak malo opoldanskega sonca mu ne bo škodilo, kvečjemu večji apetit bo imel.
Želim ti, da bi se kmalu privadila na novo štručko, veš, vse mamice smo že dale to skozi, nisi sama. Mogoče je slaba tolažba, da bo najhuje kmalu mimo, ampak je res. Napiši še kaj več, povej, kako rešujeta problem, prav?
lep pozdrav!
še moj- seveda tudi laičen odgovor: ne se obremenjevat, ponoči izkoristite čas, ko spi in spite tudi vi, verjetno ne bo več dolgo tako.
sama imam tri tedne starega fantiča, ki se je pred nekaj dnevi odločil, da bo buden skupaj kakšnih 8 ur, preostali del dneva pa prespal v kosu. kar neugodno je, ko je buden ponoči…. težko zdržim od dveh zjutraj do 11h dopoldan, ampak upam, da bo kmalu bolje.
sama sme v porodnišnici vprašala pediatra, kaj storiti, če otrok ‘preveč spi’ (takrat je bil še tak). rekel je, da če je star teden dni in če lepo sesa oz. se hrani v obdobjih, ko je buden, ni problema, naj ga kar pustim. glede na to, da pravite, da vaš dojenček preko dneva lepo je na tri ure, ga torej ponoči lepo pustite spati, dokler je še tako. podnevi pa se mi zdi smiselno narediti tako kot je rekla andreja: hrup in naj se dogaja, tako se bo naučil razlikovati dan in noč. in ponudite mu podnevi jesti čimvečkrat, ne držite se ure.
in nič se ne obremenjujte, otroci so različni in tako majhni se spreminjajo iz dneva v dan, morda se bo zelo kmalu zadeva uredila!
Draga Emma,
pravite, da je vaš sinček rojen prezgodaj, po porodu je imel zlatenico. Za takšne dojenčke je pravzaprav zelo značilno, da veliko spijo. Prvič prav zaradi zlatenice, drugič pa zaradi prezgodnjega poroda. Prezgodaj rojeni dojenčki namreč več spijo, kar je pravzaprav dobro, saj se v spanju izloča rastni hormon. Seveda pa je velik problem takšnega dojenčka tudi zbuditi, ker mora tudi jesti. Če dojenček slabo napreduje pri teži in ima daljše intervale spanca, ga je potrebno prebujati, vsaj na dve do tri ure.
Kako so druge mamice zbujale zaspane dojenčke? Z žgečkanjem, previjanjem, preoblačenjem, podiranjem kupčka, itd… Morda vam bo katera od naslednjih možnosti pomagala:
– dojenčka podojite še preden se dobro razbudi, ko je v t.i. fazi “lahkega spanja”, ko vidite, da premika oči pod vekami, se premika ali z usteci izvaja sesalne gibe
– poskrbite, da svetloba v prostoru ne ob premočna, to lahko povzroči, da zapre očke
– med dojenjem se z njim pogovarjajte, vzpostavljajte očesni kontakt
– slecite dojenčka le do pleničke
– dojite otroka v bolj pokončnem položaju sede ali kar stoje
– med dojenjem ne zibajte (nekatere mamice to počnejo popolnoma nezavedno)
Povečevanje stimulacije:
– nežno drgnite otrokov hrbet ali se s prsti sprehajajte po otrokovi hrbtenici
– zamenjajte pleničko
– spodbujajte otrokove rokice in nogice s krožnimi, kolesarskimi gibi
– povečajte kontakt kožo-na-kožo z masažo dojenčka ali toplo kopeljo skupaj z vami
– nežno drgnite otrokove dlani ali stopala
– krožite okoli zaspanih ustec s svojimi prsti
Kako obdržati dojenčka zainteresiranega za dojenje?
– če imate velike, težke, napete dojke, poskrbite, da boste s svojo roko spodaj podržali težo dojke, da ne bo preveč pritiskala na otrokova lička
– iztisnite malce mleka na dojenčkova usteca
– zamenjajte prsi takoj, ko se ritem sesanja upočasni
– zamenjajte pleničko
– podrite kupček
– poskušajte dojiti v drugih položajih (nogometne žoge, položaj zibelke)
– med dojenjem masirajte vrh otrokove glavice z krožnimi gibi
Bojite se, da bi vam zaradi manj dojenja začelo primankovati mleka. Ko je laktacija vzpostavljena, mleka nikoli ne zmanjka na hitro (razen zelo redko, če je mati pod hudim psihičnim stresom), dnevno ponudba in povpraševanje v prvih tednih sicer niha, saj se oba šele učita dojenja. Če fantiček lepo napreduje, je vaša skrb verjetno odveč.
Kako vemo, da dojenček dobi dovolj mleka?
– štejemo polulane plenice (vsaj 5-7 na dan)
– štejemo pokakane plenice (2-5 v prvih tednih)
– otrok pridobiva na teži v prvih treh mesecih NAJMANJ 450 g na mesec. Torej najmanj 110g-115g, povprečno pa 200g na teden. Pridobljeno težo računamo od najnižje teže, ne od porodne. Od tretjega do šestega meseca najmanj 80g in od pestega meseca dalje najmanj 50g na teden.
– dojenček se pogosto in pravilno doji
– ima zdrav videz, ima napeto kožo, zdravo barvo, raste v dolžino in se mu veča obseg glavice, je živahen in dejaven
Zelo bodite pozorni tudi na pravilen položaj pri dojenju. Preverite položaj pri prsih in celoten položaj pri dojenju. Otroka položite tako, da bosta imela vidva oba trebuh na trebuh, glavica naj bo višje od ritke in otrok naj bo v dojko dobesedno zarit. Nosek bo sam odmaknil, če ne bo mogel dihati. Pazite tudi, da otrok nima obrnjene glavice. Storite naslednje: pogoltnite slino, ko imate glavo normalno, naravnost. Gre lepo. Sedaj pa obrnite glavo levo proti svojemu ramenu in poskusite pogoltniti slino. Gre, a zelo težko. Prav zato otroci težko požirajo in se utrudijo in zaspijo med dojenjem, ker se morajo s požiranjem zelo namučiti. Poskusite.