Težave z dojenjem!!!
Pozdravljena!
Začela bom kar na začetku, vendar bo zato vprašanje malo daljše.
15.8. sem s carskim rezom rodila deklico. Na začetku prve 4 dni v porodnišnici je dojenje krasno steklo.5 dan pa je želela deklica jesti non stop, zato sem dobila zelo boleče, razpokane bradavice in bolečine so bile tako hude da nisem mogla več dojiti, zato so mi v prodnišnici predlagali nastavke. Začela sem jih uporabljati in sva lepo nadaljevali dojenje. Potem je en dan jedla na 3 h in vmes spala, naslednji dan pa spet zelo pogosto dojenje. Ta dan so mi jo v porodnišnici stehtali pred in po obroku in je pojedla 50 ml, čez eno uro pa še 60 ml, jaz sem bila od nesprestanega dojenja že zelo utrujena in nisem več vedela če je to normalo, sestre so rekle da ne potrebuje tako veliko in da nekateri otroci pač potrebujejo dudo, ker imajo tako močen sesalni refleks. Dala sem ji dudo in je bilo lažje sesala je kot nora, ampak se je še vedno dojila na približno 2h. Ves ta čas sem tudi uporabljala nastavke.
Potem sva prišli domov in je bilo tako da je 1 dan jedla na 3 h in vmes spala, potem naslednji pa spet non – stop. Vmes sva opustili nastavke. Ko je bila patronažna na obisku sem ji povedala kakšno je stanje in je rekla da je verjetno tako lačna, zato sva ji nehala dajati dudo in sva se včeraj cel dan dojili od 15. – 23. non stop z največ 15 min odmori, med katerimi je spala. Ob 23 pa je začela dojko spuščati in spet mrzlično iskati in je to ponavljala, sem jo prestavila na drugo in je bilo nekaj časa ok, potem pa je tudi to začela spuščati. Sem si poskusila stisniti če je še kaj mleka in sem ugotovila da so bile dojke prazne. Glede na to da sem jo dojila cel dan bi se moralo mleko še bolj delati vendar so bile čisto mehke in sem čutila da res ni nič več noter. Takrat sva ji po nasvetu patronažne poskusila dati čaj in ga je spila 120 ml. Potem je spala 4 h, sem jo podojila in je spet spala 3 h in potem, spet čez 3 h, za tem pa se je spet ponovila stara zgodba.
Na obisku je bila patronažna in smo jo stehtali in je od odpustne teže ki je bila 3590 -21.8 , do danes je dobila 170g. Zato sva kupila nadomestno mleko in sva ji ga po dojenju dala in ga je spila 40 ml. Vendar je tudi samo 15 min spala, potem sem jo še podojila. Danes sva tako na prsih ves čas že od 12.00 z največ 15 min odmori. Vmes je še 1 h spala in takrat sem tudi jaz spala. Trenutno imam v dojkah še mleko, vendar se bojim da bo spet tako kot včeraj.
Še to: na začetku dojenja vleče zelo lepo in se tudi lepo pristavi, v ustih ima velik del kolobarja. Proti koncu dojenja pa se mi zdi da odpre usta malo premalo in jo potem malo odstavim in še 1 x poskusiva in tudi vleče na začetku zelo lepo in golta proti koncu pa večkrat potegne -ne tako močno kot na začetku in potem pogoltne.
Ves čas ima zelo pokakane in polulane plenice, eno plenico, ki je nima na sebi več kot 2h pokaka tudi do 4x.
Zelo bi vas prosila za nasvet ker bi jo res rada samo dojila. Vem da smo punčko že zelo zmedli z vsemi plastikami: nastavek, duda, flaška, vendar takrat si nisem znala drugače pomagati.
Najbrž sem malo zmedeno napisala ampak se mi mudi ker jo moram spet podojiti, če sem kakšen pomemben podatek izpustila me prosim opomnite.
Prosim za nasvet, ker sem že čisto obupana,
Lp,
Daya
Draga Daya,
imate 14 dni staro hčerko. Imate težave z bradavicami in skrbi vas, da deklica premalo pridobiva na teži, ker se zelo pogosto doji. Nikar ne obupujte, večina težav z dojenjem je rešljivih in prav je, da ste se obrnili po pomoč.
Na kratko povzemam dejstva:
– zaradi vnetih bradvic so vam v porodnišnici ponudili nastavke
– res je, nekateri novorojenčki se dojijo neprenehoma
– imate občutek mehkih, prazih dojk
– patronažna sestra svetuje čaj
– sesalna zmeda (dude, stekleničke, nastavki)
– odpustna teža 3590, v ? dneh je pridobila 170g (kdaj ste jo tehtali?)
– deklica ima zelo pokakane in polulane pleničke
Pa pojdimo po vrsti:
1. Nastavki
Škoda, ker v naših porodnišnicah ponudijo nastavke za dojenje, če ima mati ranjene bradavice, namesto, da bi mamici pomagali pri pravilnem pristavljanju in pravilnem položaju pri dojenju. Ker približno 98% ranjenih bradavic v prvih dnevih po porodu – nastane zaradi nepravilnega sesanja in nepravilnega položaja, ne pa dolžine sesanja. Druga dva procenta so ženske, ki imajo zelo svetlo polt, tenko, občutljivo kožo in je res, da imajo lahko na začetku težave. Tudi pri njih je zelo pomembno pravilno pristavljanje. Preverite tudi, da deklica nima prekratkekožice pod jezičkom. Če je temu tako, pomaga še posebej pokončni položaj otroka med dojenjem, kjer teža dojke pritiska na jeziček. Ranjene bradavice v kasnejšem poporodnem poteku pa imajo lahko vzroke tudi drugje, navajam povezavo na članka:
2. Pravite, da se deklica doji neprenehoma. Novorojenček naj bi se dojil od 8 do 12x dnevno. Nekatere mamice pa poročajo, da se je njihov dojenček dojil 1x dnevno – v celem kosu :). Če se dojenček doji skupaj pol ure, je pričakovati naslednji podoj čez torej čez 1 uro in pol. To je v redu in prav. TODA – kljub temu, da se dojenček doji pogosto (zakon ponudbe – povpraševanja), je zelo pomembno tudi, da se doji PRAVILNO. Če dojenček bradavico le cuclja, pri tem mleka ne dobi. In tudi mamica je potem neznansko utrujena, kar se posledično kaže zopet tudi na uspešnosti dojenja (ker veliko dojenja je tudi v “glavi”). Res je, nekateri dojenčki imajo zelo izrazit sesalni refleks in bi neprenehoma sesali. Toda, če se dojijo pravilno (po položaju in pri pristavitvi) ponavadi lepo napredujejo na teži ali celo preveč, nekateri višek celo izbruhajo. Dojenje ni samo akt hranjenja. Dojenček se pri materinih prsih, v materinem naročju vrača nazaj v varno “maternico” in prav je tako. Zato ni prav nič narobe, če imamo otroka zelo pogosto v naročju in pri prsih. Ko bo prišel čas, se bo sam odcepil od nas. Nekateri otroci to bolj potrebujejo, nekateri manj, pomembno je, da se mu znamo prilagoditi. Zato je pogosto (a pravilno!) dojenje v redu.
3. Mehke in prazne dojke
Draga Daya, to je normalno, ker ste dojili pogosto in kar naprej. Dojke niso posodice, kamor bi se moralo mleko nateči in nabrati. Tisto mleko, ki ga čutimo v dojkah (vsaj prve tedne) je prednje mleko, ki se je nabralo v mlečnih vodih v določenem času. Tisto mleko, ki navre ob izcejalnem refleksu, pa je t.i. zadnje mleko – in se tvori sproti. Tudi če po podoju poskušate mleko iztisniti, ni nujno, da boste pri tem uspešni. To pa zato, ker je črpanje priučena veščina in se je je potrebno naučiti. Začetki črpanja pa so – po kapljicah.
4. Čaj
Od čaja še noben dojenček ni zrastel in se redil (razen če je bil hudo sladkan, kar pa ne priporočamo). Problem s čajem je predvsem v tem, da dojenček pije po steklenički in cucelj lahko pripelje do sesalne zmede. Ker je sesanje po cuclju (in dude) tehnično popolnoma drugačno, pri tem sodelujejo druge mišice v ustih in jezika, dojenček tako posledično ne zna več molzti dojke. Ker dojenček dojko molze in ne sesa le bradavice. Res je, da je potem deklica (z lažno polnim želodčkom) spala 4 ure in ste si medtem tudi vi utegnili odpočiti. To je bilo dobro za vas. Toda za vzpostavljanje ponudbe – povpraševanja pa ne, ker je bil med podoji predolg premor, deklica ni pila pri vas ampak po steklenički (manj ponudbe), pa še do sesalne zmede to vodi.
5. Sesalna zmeda
Nekateri dojenčki nimajo težav pri prehodu z dude in stekleničke na dojko. A večina, vsaj v prvih tednih imajo zaradi tega hude težave, pravimo jim “sesalna zmeda”. To lahko privede celo do tega, da dojenček odklanja hranjenje pri rpsih, še posebej,če uporabljate stekleničke in cuclje, po katerih mleko odbesedno “samo” steče v usteca in dojenčku ni potrebno “garati”, da mleko pridobi. Poskušajte zdržati nekaj dni brez dude, uporabljajte le Aventovo stekleničko s cucljem, ki ima le eno in najmanjšo luknjico.
6. Najpomembnejši podatek pri računanju pridobitve teče ni odpustna teža, temveč NAJNIŽJA teža po porodu. In od te številke se računa pridobivanje teže. Če je deklice pridobila 170g (na odpustno težo) po npr. 1 tednu, je to celo nadpovprečno pridobivanje teže za dojenega otroka. Dojeni otroci naj bi pridobivali MINIMALNO 110-115g na teden v prvih treh mesecih.
7. Pravite tudi, da pleničke lepo polni. Tudi to je zelo DOBER znak, da deklica dobi mleko.
Kaj sedaj?
Najprej nujno popraviti položaj pri dojenju. Če dojite leže pazite, da je deklica na boku, obrnjena točno proti vam (trebuh na trebuh) in kar najbližje, dobesedno zarita v dojko. Če dojite sede, naj bo dekličina glavica na vašem komolčnem pregibu, zopet trebuh na trebuh, ritko ji podržite z drugo roko. Njena rokica je lahko pod vašo pazduho, v dojko naj bo dobesedno zarita. Pri pristavljanju ji pomagajte, da zajame kar največji del bradavičnega kolobarja in ima bradavico globoko v ustih. Pazite, da nima rahlo obrnjene glavice. Poskusite naslednje: če imate vi sedaj glavo naravnost in pogoltnete slino – gre lepo. Seda pa obrnite glavo proti ramenu in poksusite pogoltniti. Gre težko, kajne? Dojenčki, ki niso v pravilnem položaju, še posebej če imajo glavico preveč obrnjeno, se pri dojenju zelo utrudijo in me podoji zaspijo, poleg tega pa so zaradi neprevilnega sesanja materine bradavice lahko poškodovane. Pravilen položaj stanje močno izboljša.
Neprenehno dojenje? Hm, ker imam sama osebno izkušnjo s tremi dojenčki, katerim sem bila na začetku mama-duda in se mi zdi to OK. No, bolje rečeno – navadila sem se. Verjamem, da bo vam, ki ste prvič mamica to dejstvo malce težje sprejeti. Tudi sama sem potrebovala čas, da sem se navadila :). Kar vam bom povedala, vam sicer ne bo prav nič pomagalo, a je mišljeno iz srca: tisti prvi tedni neznansko hitro minejo! Ko bosta popravili položaj, se bo stanje med poodji verjetno izboljšalo. Ni pa nujno, ker nekateri dojenčki – bi sesali kar naprej. Šele ko vama bo dojenje bolje steklo lahko morda uporabite dudico za pomiritev, sedaj pa rajši še ne. Ker je za mamico nenehni “priklop” zelo naporen, si ga olajšajte: z deklico si za nekaj dni omislita “gnezdenje”, pustite vsa opravila in kuhanje in se posvetite le dojenju. Ko boste potrebovali premor, pokličte na pomoč partnerja, da pocarta dojenčico in si vzamite nekaj časa za topel tuš in dobro kosilo.
V pomoč tudi: