Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Tezave z dihali

Tezave z dihali

Pozdravljeni,
Obračam se na vas, ker ne vem, kaj naj naredim. Naj začnem od začetka. Prej zdrav in sportno aktiven 9 let star otrok nekje od 7.10.ni več zdrav otrok. Težave ima z dihali. Zacelo se je kot nek obicajen infekt, ki bo, tako kot vsi infekti pri njem, kmalu izzvenel s pomocjo inhalacij fizioloske razstopine. Vmes je bil ze skoraj dober, potem pa se je cez noc ob smejanju, trapanju ali pri sportu zacelo poleg kaslja pojavljati tudi piskanje, kratka sapa in tezko dihanje kot pri astmi. Sedaj, zadnji teden se je kaselj se okrepil. Naj povem, da sva bila 4x pri zdravnici na pregledu, nazadnje v ponedeljek, ko je spet dal kri. Na pljucih v stanju mirovanja nikoli ni bilo slisati nicesar, zato sem ji na zadnje predvajala posnetek dihanja med napadom doma, ko je tekal zgolj okoli kuhinje. Na krvi ni bilo videti znakov bakterijske okuzbe. Edino kar je bilo povisano, so bili neki “-filci”, ki naj bi tudi nakazovali na astmo. Dala nama je napotnico za pulmologa in singulair tabletke za 1 mesec. Jaz pa sem v blazni dilemi, kaj nak naredim, ker sedaj ne piska vec, tudi na treningu ni piskal (zdravnica je rekla, da naj na trening le hodi, ampak z ventolinom), kaslja pa se mocno!! Kaslej je moker, slisi se, kot da se trga. Alergik ni! Vsi testi, tudi na prsico, so bili popolnoma negativni – opravljeno 4.11.letos, ko sem pri imunologu na pediatricni omenila piskanje. Naj povem, da smo bili tam zaradi predzgodbe s sestrico, ki je po cepljenju za omr pri 1.letu razvila avtoimuno bolezen. Pri bratcu sem cepljenje zavracala vse dokler ga marca letos ni ugriznila domaca zival. Kljub ne globoki rani in mocnemu kravaneju so ga pod hitno cepili s protitelesi plus dvema odmerkoma di-per-te – nazadnje konec maja 2.doza. Jaz sem pa zadevo s sestico omenila, zato smo se cepili na infekcijski v ljubljani (bilo je sredi noci), ker so mi zagotovili, da bodo otroka po cepljenju spremljali, zato smo sli 4.11.na pregled k imunologu. Izvidov se nimamo. Otrok nikoli ni imel bronhitisov, pljucnic ali podobnih tezav. Prebolel je 5., 6.bolezen, norice, dve leti nazaj gripo, ki je sla dokaj blago mimo. Tole sedaj pa se vlece ze 6 tednov in ne vem, kako mu lahko se pomagam. Veak dan inhalira, dajem mu tinkturo ameriakega slamnika, grejeva, veliko pije, jemlje Prospan. Termin za pulmologa imamo sele cez pol leta. Kaj mi vi svetujete, prosim. Mu dam singulair tidi ce slucajno nima astme?

Zelo cenim vase mnenje. Ze takrat ste mi pomagali…

Hvala. Lp.

Astma lahko poteka na več načinov. Nekateri imajo stalno astmo, drugo z občasnimi poslabšanji (posebno ob infektih), spet treji le ob telesnem naporu. Tudi jakost je lahko različna, lahko gre za blago intermitentno astmo, lahko za težko astmo, ki tudi z zdravili ni povsem urejena.
Počakajte do pregleda pri pulmologu, da izmeri pljučne fukcije in opravi metaholinski test. Singulair v takih primerih pogosto predpišemo, vsaj čez zimo, da preprečujemo napade težkega dihanja.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Samo imamo termin na.napotnico pod redno sele cez pol leta, jesenice in pediatricna. Razen ga. Dora Jeler ima krajse roke. Jo poznate, je strokovna? Tam bi cakali do konec januarja. Potem naj singulaira do pregleda ne dajem po vasem mnenju? Hvala

Omenjena pediatrinja pulmologinja zelo strokovno opravi vse potrebno.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close