Najdi forum

Težave z babico (taščo)

Sicer nisem obiskovalka tega foruma, vprašanje sem že postavila na Starših, a se mi je sedaj porodila ideja, da mogoče imate pa starejši izkušnjo, ali iz mojega zornega kota, ali iz taščinega. Zgodba je taka.
Ali bolje rečeno ko babi postaja mami. Pri nas je stanje sledeče. Ker so okoliščine tako nanesle hodim v službo že od otrokovega šestega meseca. Mislim, da tu ni potrebno razlagati, kako me zaradi tega boli srce.
Popoldne ga čuva babi. Moževa mama. Zadnje čase pa postaja ga. Tašča nemogoča. Ko ji rečem, da bom za otroka poskrbela jaz, se vsiljuje in mu ona govori: “a vidiš; ne smeš tega; a boš,…”. Ko se z otrokom pogovarjam ali igram, mu odvrača pozornost. Ne upošteva mojih navodil, ga veš čas preoblači, samo da ni tako oblečen, kot sem ga sama uredila. Skratka v meni budi grozovito jezo, zaradi tega, ker mi namerno nagaja.
Dejstvo je, da gre otrok jeseni v vrtec, do takrat pa nimamo druge izbire in bo otrok v varstvu pri tašči.
V zvezi s tem imam naslednja vprašanja:
1. Ali naj razmišljamo o tem, da ga v vrtcu pustimo do 16 ure (takrat bo star 15 mesecev). Kako bo to sprejemal in ali je dboro, da ostane toliko časa v vrtcu.
2. Prosim pomagajte mi, kako naj taščo umirim. Pogovor ne zaleže. Je jezikava, nesramna, nespoštljiva, me ne upošteva,…če ji dokažem svoj prav ni pripravljena na dialog. Raje me odpravi s kakšno žaljivko.
3. Mogoče obstaja kakšna knjiga, ki bi mi pomagala pri rešitvi tega problema.
P.S.
Naj dodam, da se sicer s taščo zastopimo in večino časa preživimo v prijateljskem vzdušju. Le zadnje čase se nekaj dogaja, pa ne vem točno kaj. Prosim pomagajte mi.

Draga Katra!
Nekaj vprasanj si postavila nam tu gori, na katere pa ves le ti sama odgovor, kot mamica svojega otroka, namrec…Kako bo reagiral tvoj otrok, naprimer…..
Sicer pa mene osebno kot dodatek k pismu zanima, kako sploh tvoj otrok reagira na tvoj tasco v blizini in na eventuelna nesoglasja ob vajinih “kratkih stikih”….Jo ima rad, ji daje prednost ob tvoji prisotnosti?, ipd….
V vsej tej zmedi je zelo pomembno, kako reagira otrok in ce se giblje tudi v druzbi svojih vrstnikov in kdaj ali pa je vecino casa le v druzbi z babico….
Zakaj svoje tasce ne vprasas, kaj se z njo dogaja v zadnjem casu? LP!

Otrok je nad babico navdušen in ji v moji družbi ne daje prednosti. Včasih tudi, ampak to me ne moti (na malček že, a to je moj problem). Moti me to, da si babica to prednost velikokrat izsili tako, da posega vmes, med moj dialog z otrokom in na vso silo usmerja pozornost vase.
Ob kratkih stikih se otrok umiri in ker so te stiki res kratki, se takoj zatem potrudim, da pozornost usmerimo babci. Ji da kaj v roke, maha papa, da lubčka.
Otrok večino časa preživi z nama ali z babico, v družbi vrstnikov bo septemra, zaenkrat pridejo v poštev le občasna srečanja z otroci.
Taščo sem povprašala, kaj se dogaja, pa se me je cel da izogibala in ko sem zvečer temo načela, je rekla naj jo pustim pri miru. Seveda jo nisem in danes smo nekako v boljših odnosih. Zaenkrat ji tudi otroka ne jemljem, a bom, če ne bo s svojim obnašanjem prenehala. A se vam zdi to smiselno?

Draga Katra!
Po mojem mnenju si storila prav, ko si z njo nacela pogovor….In ga po dolocenem casu se nadaljuj, vendar pazi, da ne bos tedaj znervirana, temvec umirjena, ko bo spet na sporedu….. Verjetno ima tasca tvojega otroka res rada in se je mogoce celo pretirano navezala nanj in bi zdaj se dihala namesto njega, ce bi se le dalo…Vsega dobrega prevec je pa tudi vcasih nadlezno in nepotrebno imeti v zivljenju, kajne? Do oddaje otroka v vrtec ti ostaja se nekaj mesecev in mogoce bi bilo dobro, da potem, ko prides domov cim pogosteje odides kam z otrokom izven svojega doma…Moznosti je tako ali tako veliko in greste z mozem in otrockom enkrat v zivalski vrt, drugic v mesto, v kaksen park, kamorkoli skratka, le da se ne nadaljuje prepogosto cemenje skupaj z vsemi vami…Se najbolje pa je, da na taksne kraje, kjer se igra vec neznanih otrok…Naj se navadi na vzpostavljanje stikov z drugimi otroci, kajti kmalu bo vecino casa prebil v vrtcu med, v zacetku njemu nezanimi otroci…
In ce bo tasca insistirala, da se vam pridruzi, ji lahko mirno odgovoris, da je ze cas, ko si je zasluzila se kako kaksen svoj pocitek ob tako napornem delu, kakor je cuvanje otroka toliko ur na dan….Saj jo sama najbolje poznas in ze ves, kako je dobro “diplomatsko” odnesti celo kozo! Pa se res je….
Skratka, dobro ji je se omeniti, da si opazila pri njej spremembo taksno ali drugacno in da te zanima, cemu bi pripisala vse to…Da bi pac izvedela v cem je problem in ne bi storila kaj taksnega, ki bi utegnilo pokvariti sicer solidne medsebojne odnose, kar ti pa veliko pomeni…Mogoce je v meni, ko nekatere postanejo tecne, da je kaj ali pa jo kaksna zdravstvena tegoba muci, pa noce o tem govoriti….Dokler pa ne bos izvedela, ne bos vedela….Osebno razumem iz tvojega pisma, da ti veliko pomenijo urejeni odnosi s tasco..Pa se res je modro imeti z njo dober odnos, kajti vsi boste imeli od tega le pluse… Zelim ti, da se vse cimprej uredi tako, da te ne bo nic obremenjevalo! LP!

Najlepša hvala za tako razumevajoče pojasnilo. Sama se težko postavljam v taščino kožo. In res je, kot pravijo, da se s prihodom otroka spremeni življenje. Toliko stvari se moramo naučiti, razumeti, prilagoditi. Pa taki primeri pridejo ravno v času, ko se dogaja že toliko ostalega. Še enkrat hvala in LP, Katra.

Malenkost…Pa pridi se kaj naokoli ! :-)) LP!

Pa kaj potem, če babi oblači otroka drugače kot bi ga ti. Kaj vse najdeš, samo, da bi se skregala.
Se mi zdi, da si le ljubosumna nanjo, ker se otrok pri njej dobro počuti.
Ne bodi nestrpna in živčna, saj babi dela v otrokovo dobro.

Jaz bi odgovorila samo na sprašanje, če je narobe, da je otrok do 16. ure v vrtcu. Ne, nič ni narobe. Moji hčerki sta že od enega leta starosti (še malce manj) v vrtcu od 6.40 do 16. ure, pa jim prav nič ne manjka. Eni pač nimamo možnosti, da bi nam drugi hodili po otroke.
Sploh, če se otrok dobro počuti v vrtcu, je bolje, da tam počaka starše, ne pa tako, da ga stari starši (ali kdo drug) hodi prej iskat, nato pa ga moraš priti ti iskat k tisti osebi, in tako v bistvu otroka še bolj zmedeš.
Uf, sem zakomplicirala, pa brez zamere.

Mimika

New Report

Close