Najdi forum

Prosim, če mi lahko svetujete!

Sonja,

prosim za malce potrpljenja. Danes ponoči potujem v Sarajevo in se vračam med vikendom.

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

Sonja,
najprej oprostite, ker ste na odgovor čakali. Res je, da je čas, da se pride do odločbe, lahko dolgotrajen. Res je, da vrtec brez odločbe ponavadi nima »pravne osnove« , da vaš otrok dobi potrebno pomoč.
Žal je oblikovanje skupine čisto v domeni organizacije vrtca. Normativi pa so takšni kot so. Malo se število lahko zmanjša, če je v skupini otrok (otroci) s pp (a za to je potrebna odločba)
Ne razumem najbolj, zakaj vas jezi »invalidna vzgojiteljica« … občutek imam, da ste mnenja, da za vašega sina v vrtcu ni optimalno poskrbljeno in mislite, da se brez posebne pomoči vaš sin ne bo ničesar naučil. Vendar tudi otroci z AS posnemajo sovrstnike …

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

Lep pozdrav!

Prevsem hvala za Vaš odgovor.
Mislim da me niste pravilno razumeli – invalidna vzgojiteljica (katera v resnici ni sposobna fizično skrbeti za otroke, bila je 6 let na bolniški, in so jo sedaj vrnili nazaj delat, češ, naj otrokom “bere pravljice”) je kar se mene tiče super, se zelo dobro razumeva in tudi dejstvo da je invalidna je na nek način dobro za mojega otroka, saj se otroci ob njej že učijo o tem da smo vsi ljudje različni, o posebnosti vsakega od nas… Tako da, problem RESNIČNO ni v vzgojiteljicah!! Problem je v tem da je organizacija bolniških in rednih odsotnosti (ne govorim če tu pa tam nekdo manjka) s strani ravnateljice neprimerna za otroke, namreč, prvi del leta je naša zdrava vzgojiteljica zamenjala drugo voditeljico (iz druge skupine) ki je bila dolgotrajno bolana, mi smo pa dobili vsaka 2 tedna novo pomočnico, dogajalo se je tudi kar precejkrat da je naša “invalidna” (pišem invalidna ker to resnično je!! in ne ker bi nekaj domnevala) bila sama z otroki, ker ni bilo ustrezne zamenjave. V drugem delu leta pa je invalidna dobila redne fizioterapije, oziroma, kao neuradno, tako je nama pojasnila, polovični delovni čas, saj je bila celo polletje prisotna samo torek, sredo in četrtek. Ravnateljica vrtca pa ni našla ustrezno zamenjavo za 2 dni ko je druga vzgojiteljica sama, in tudi ni ustrezno zmanjšala število otrok, saj smo od januarja dalje 2 dni v tednu imeli samo eno vzgojiteljico… To pa, kolikor jaz vem, NI PO NOBENIH NORMATIVIH!! In če se to zgodi en mesec, dva, dokler se ne najde ustrezna rešitev, je to kolikor-toliko razumljivo, če pa to traja pol leta… Vmes se je še povečalo število otrok z 19 na 24! Na ENO VZGOJITELJICO! To še za otroke ki ne zahtevajo neko posebno pomoč ni v redu, in nisem edini starš kateremu to ni prav, ampak, večina se noče izpostavljati, in samo upajo da bo naslednje leto bolje… Moj otrok pa razen specialne potrebuje tudi malo posebne pomoči da se vključi v skupino, da se približa otrokom… Saj vem da Aspergerji posnemajo, ampak, pozornost jim je neprimerno slabša od ostalih, moti jih hrup, množica otrok, vrvež in zato se težko kaj naučijo, če so prepuščeni sami sebi in ostalim otrokom. Katerih je 24, in če bi vsi po vrsti bili same “mirne bubice” ima vzgojiteljica dovolj dela že s tem da vzdržuje varnost, disciplino vsaj toliko da se je kaj sliši ko daje navodila, kaj šele da bi lahko vmes šla do mojega sina in mu posebej pojasnila ono kaj drugi otroci dojamejo povsem brez težav. Priporočam Vam v branje knjigo “Aspergerjev sindrom” od avtorja Tony Attwood, pred kratkim je izšla, ker jaz sem v njej “našla” svojega sina in mnogokaj mi je postalo jasno…
Tako da Vam nisem pisala ker ne bi znala da on tudi lahko posnema, torej da je vsaj malo opazoval otroke (ker, to je edino kar je lahko dobil v preteklem letu!!), niti zato ker bi zaničevala vzgojiteljico, s katero se dobro razumeva in pogovarjava, temveč zato, ker me zanima, če veste, kakšne so pravice mojega otroka. Je pa pred nedavnem mož našel zakone o vrtcih na internetu, in tam je kar nekaj zanimivih stvari, npr. da je od leta 2003 dovoljeno max. 22 otrok na DVE vzgojiteljici, o 24-tih na eno, seveda ni govora.

Upam da sem Vam sedaj bolje pojasnila situacijo, saj sem prvi post res pisala rahlo pretresena in možno da iz njega ni bilo vse jasno.
Še enkrat hvala za odgovor in upam da ste me sedaj lahko razumeli!

Lep pozdrav,
Sonja

Sonja,

Žal nisem pravi naslov za to, kako se v vašem vrtcu urejajo odsotnosti vzgojiteljic. Tudi ne morem presoditi ali vodstvo ravna prav ali ne, ker – to ni moje področje.
Obstajajo normativi – ampak v »P R A V I L N I K U
o normativih in kadrovskih pogojih za opravljanje dejavnosti predšolske vzgoje«
(http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=200575&stevilka=3356) piše tudi, da lokalna skupnost lahko glede na razmere lahko malce zviša ali zniža normative. Kako je s tem v vaši občini? Ali obstajajo oblike javnega dela? Ali z otrokom kdo sedaj dela individualno ali ne? Kaj na to situacijo pravijo drugi starši in svet staršev?

Knjigo sem prebrala. Ampak za določitev pogojev in bonitet, ki lahko izhajajo iz AS, bo potrebna bolj natančna diagnoza kot samo sum na AS.

Vem, da si za svojega otroka želite najboljše. Ampak idealnih razmer ni, včasih pa tudi ni ustreznih pogojev, da se nekaj izvaja tako kot bi se moralo. Kaj pa se v dani situaciji da narediti?
Žal – dokler vaš otrok nima uradne odločbe – nima posebnih pravic – oz. jih ima lahko le, če se vodstvo VVZ- ja odloči tako (ponekod otrokom s pp uredijo pomoč že pred odločbo) – ampak to je vse stvar odločitve vodstva, njihove prakse, razpoložljivosti kadra…in zanje nikakor ni zakonsko obvezno.

Hvala za Vaš odgovor!

Samo za vednost. Vsi strokovnjaki ki delajo s mojim sinom, so popolnoma zgroženi z razmerami v našem vrtcu in nobenemu se to ne zdi ne normalno ne zakonsko dovoljeno. Zato sem iskala dodatna pojasnila, kaj lahko storim da se bo stanje izboljšalo, v smislu, če bi Vi vedeli kakšne so pravice mojega otroka. Drugače nam je edina možnost poiskati drug vrtec, v drugem mestu. Bodo pa strokovnjaki ki pomagajo mojemu otroku poskusili vsaj malo ublažiti posledice tega, kar se dogaja, saj bodo ga večkrat v naslednjem letu prišli obiskat v vrtec in bodo vzgojiteljicam dali napotke kako in kaj. Če bo še odločba in bomo dobili še individualno pomoč, pa bo krasno. Ampak, to niti malo ne spremeni dejstva da je v vrtcu nekaj hudo narobe. In naj še enkrat poudarim, noben normativ ne dovoljuje 24 otrok na eno vzgojiteljico!
Drugače pa sum na AS ima samo zato, ker so za diagnozo potrebne določene preiskave, čeprav pogosto ne pokažejo nič. Dr. je pa rekla da ta diagnoza drži, ampak bo uradna šele potem ko pridejo izvidi.

Lep pozdrav,
Sonja

Sonja,

Pri svojem delu me vodi nekaj vodil, ena izmed »glavnih« pa je ta: »Kaj lahko naredim v danem trenutku?«. Pravite, da so »Vsi strokovnjaki ki delajo s mojim sinom, so popolnoma zgroženi z razmerami v našem vrtcu in nobenemu se to ne zdi ne normalno ne zakonsko dovoljeno.« Jaz pa se ob tem sprašujem – kaj so naredili v danem trenutku, ko ste jim »pojamrali« o razmerah v vrtcu. Tole kar pišete »Bodo pa strokovnjaki ki pomagajo mojemu otroku poskusili vsaj malo ublažiti posledice tega, kar se dogaja, saj bodo ga večkrat v naslednjem letu prišli obiskat v vrtec in bodo vzgojiteljicam dali napotke kako in kaj« bi moralo – po mojem mnenju- biti že prej.
Res je, da zunanji strokovnjaki nimajo kompetenc, da vplivajo na organizacijo vrtca, lahko pa »pripravijo« teren, informirajo osebje o otrokovih težavah, dajejo napotke za delo…
Kot sem vam napisala težave v vrtcu lahko rešujte na več načinov – obrnite se lahko na vodstvo vrtca, svet staršev, lokalno skupnost in pristojno ministrstvo.
»Če bo še odločba in bomo dobili še individualno pomoč, pa bo krasno.« – draga Sonja – odločba je šele začetek vaše poti, ki bo zahtevala tudi veliko vaše angažiranosti (med drugim boste sodelovali pri IP), mogoče še več kot mislite trenutno.
Samo moje mnenje.

Spoštovana ga. Petra!

Res nočem biti nespoštljiva, ampak, moram Vam povedati da me Vaše diskretne kritike žalijo. Svetovali mi niste nič, pomagali tudi ne, večkrat sem Vam morala iste stvari pojasnjevati. Sedaj pa domnevate da strokovnjaki in tudi jaz ne delam dovolj s sinom, tako da “se ne zavedam koliko se bom morala angažirati”.
Žal mi je da sem Vam vzela Vaš čas, saj je najina debata bila povsem brezplodna!! In, glede na moj post v katerem pač nekoga kritiziram in to upravičeno, ne morete sklepati koliko sem jaz v resnici angažirana…

Hvala Vam še enkrat,
Sonja

Sonja,

napisala sem samo svoje mnenje. Če se z njim ne strinjate, se pač ne strinjate. Ni pa potrebe, da se čutite užaljene, kajti nisem bila žaljiva.
Kaj pa ste pričakovali? Po moje preveč –niti vas ne poznam, še manj poznam vašega otroka…
Izpostavili ste pač probleme v vrtcu in napisala sem svoje mnenje.
Ne sklepam, iz vaše kritike, kako te angažirani. Niti vas ne kritiziran v tej smeri. Napisala sem samo, da odločba ni konec poti, temveč začetek.. in da se stvari v vrtcu ne bodo postavile samo z odločbo na svoje mesto (pa to že tako veste sami). In glede na vaše trenutne slabe izkušnje z vrtcem, boste morali še biti kakšno bitko. Prav zato »Če bo še odločba in bomo dobili še individualno pomoč, pa bo krasno« – še ne drži. Samo to sem mislila.

Sonja,

nisem strokovnjak, sem pa predsednica sveta staršev v našem vrtcu. Normativi so določeni (za homogene skupine po 3. letu starosti je to 22+2 (pa naj se sliši to še tako grozno), za heterogene skupine pa so nekoliko manjši, koliko, si ta trenutek ne bi upala reči, je pa gotovo vse zapisano.

Dejansko pa seveda NI dovoljeno, da bi bilo v skupini na 1 vzgojiteljico 24 otrok. Celo več: če recimo ob 16. uri ostane v vrtcu 12 otrok in si pomočnica ali vzgojiteljica želi z njimi na krajši sprehod do igrišča (če recimo ta ni v sklopu vrtca), tega po zakonu ne sme, več kot 10 otrok namreč NE SME hoditi ven z eno samo odraslo osebo – lahko pa gre recimo, če se najde še kak starš, ki gre z njo. (ali pa čistilka ali kuharica ali ravnateljica ali…)

Tako da: če je res tako, da je vzgojiteljica bila ob pon. in petkih SAMA z vsemi otroki (brez pomoči katerekoli odrasle osebe), je vaša ravnateljica kršila zakon. In to NIKAKOR NI v redu, če bi se v tem času kaj zgodilo, bi bila kazensko odgovorna, in to bi bila katastrofa. Imaš dve možnosti:
– najdeš drug vrtec, kjer so razmere bolj urejene
– narediš po pravni poti vse, da se razmere uredijo. Tu pa ne pomaga naša moralna podpora, ampak konkretni koraki: pogovor s predsednikom sveta staršev – ugotavljanje dejanskih dejstev (pisna poročila), pogovor z ravnateljico na osnovi ugotovljenih dejstev – pogovor s prestavniki na občini (jaz sem z našo ravnateljico velikokrat na občini in se boriva za to in ono) – ureditev razmer. Seveda je možna tudi kazenska prijava, vendar sem jaz na začetku vedno za to, da se uredijo stvari tako, da so v končni fazi vsi zadovoljni. Ker pri vas očitno nekaj škripa, to pa tako in tako veš že sama.

Pandora,
hvala za pomoč in vaše mnenje.

Pozdravljene!

Pandora, res res hvala za nasvete iz prve roke. Z možem sva sklenila do začetka šolskega leta počakati in videti kako se bo zadeva razvijala, meni tudi ni do tega da bi se s kom “borila”, ne pravno, ne besedno. Poskusila se bova tudi še enkrat vsesti z ravnateljico in se zmeniti kako bi naj se vnaprej ravnalo v podobni situaciji, in tudi kako naprej v zvezi z najinim otrokom (odločbo smo dobili!!).. Upam da bo razumevanja in posluha več, saj gospa ve, da ne dela prav in upam da se bo vsaj potrudila da bo zakonsko vse po pravilih… Bomo videli, mi smo optimistični, ko se vrnem s dopusta bom vsekakor govorila s predsednico sveta staršev, zaradi tega da se bo vedelo da nama stanje, kakršno je bilo v lanjskem letu, ni všeč in da želiva da se to ne dogaja več. Gospa je ponavadi res prizadevna, bomo videli kaj ona meni o vsem. Sem se že hotela pogovoriti z njo, ampak, ker je čas dopustov, jo nisem dobila, potem pa sem odpotovala jaz… Res še enkrat hvala!

Gospa Petra, Vam se pa iskreno opravičujem če sem Vas narobe razumela, in se res zavedam da “bitke” z vrtcem še ni konec :(( Hvala Vam še enkrat da ste vstrajala v tej naši izmenjavi mnenj in lepo bodite še naprej!

Lep pozdrav,
Sonja

New Report

Close