težave v odnosih z drugimi
Pozdravljeni
Sem 21 letna študentka, brez težav in s prijaznim fantom. Tako me vidijo ostali. Od začetka najstništva dalje sem imela težave s samozavestjo in odnosi z ljudmi. Prijateljev nikoli nisem imela veliko, bila sem tipična siva miška. Kot majhna deklica sem menda občudovala družinskega prijatelja, do katerega pa sem vedno čutila le odpor, neprijetnost v njegovi bližini, celo sovraštvo. Zdi se mi, da so me začeli moriti spomini. In to prav zdaj, ko sem po čudežu našla fanta, ki se do mene obnaša spoštljivo in ko je hčerka tega družinskega prijatelja enakih let, kot sem bila sama, ko mi je bilo najtežje. Vedela sem, da se je posmehoval iz mojega telesa; od tega, da me je poleti pregledoval in se me neprimerno dotikal, da vidi, če se depiliram (pa sem imela komaj 11, 12 let), brezsramno komentiral, kako se razvijajo moje prsi, se čudil kako to, da sem mnogo debelejša, kot moja sestra (pa sva obe “normalne” postave), mi govoril, da sem nehvaležen otrok, da se mu moji starši smilijo, in da me nihče nikoli ne bo hotel za prijateljico, da pa mi pravi vse to, ker me ima rad… Najbrž je to rezultiralo v tem, da ne maram dotikov, da sem v srednji šoli pri 170cm shujšala na le 47kg, da sem izbrala prvega fanta, ki me je poniževal, omejeval iz družbe in me na koncu pustil z besedami, da sem sama kriva, ker sem dolgočasna in nasilna do njega (pa sem bila še preveč popustljiva). Sicer sem v zadnjih par letih odnose precej umirila in se trudim čim več družiti z ljudmi, ki me sprejemajo, mi ti občutki kar butajo na plano (morda zato, ker se počutim dovolj varno, da lahko čutim po svoje). A zakaj včasih ne morem sprejeti dejstva, da je fant prijazen z mano, skoraj kakor da me moti (ker mi ni poznano?)
Vesela bi bila kakršnega koli nasveta, usmeritve… Kako naj začnem čutiti svoja čustva in jih sprejemati na pravi način?
Lepo pozdravljeni!
Stari ste enaindvajset let in v obdobju iskanja same sebe. Veliko razmišljate o odnosih, predvsem vas moti dejstvo, da je fant prijazen do vas, vas pa to njegovo vedenje moti. Ob tem še izpostavljate družinskega prijatelja, ki vas je poniževal in sramotil in medtem, ko on živi sebi prijetno življenje, ste vi polni besa in sovraštva, saj vas vse te zlorabe na telesu bolijo in vam ne dajo miru.
Pot, ki jo boste morali prehoditi, da se boste pomirili sami s seboj, je predvsem vaša in s tem družinskim prijateljem nima več ničesar skupnega. Vse kar je ta človek počel in govoril, je bila posledica njegovega odnosa in njega samega. Predvsem boste morali razmejiti, da njegovo vedenje nima več vpliva na vas in da vse to govori o njem, ne o vas. Resnično je krivično, vse kar se vam je zgodilo, še bolj pa je krivično, ker vse to sega v vaše sedanje odnose in jih ruši.
Umirite se ob svojem fantu in se imejte radi. Dovolite si imeti lep odnos do sebe in do njega. Poskušajte začutiti toplino v odnosu do sebe, predvsem pa bodite sočutni do sebe. So stvari, ki se še prebujajo iz preteklosti in imajo toliko vpliva na vas in vaše odnose, kolikor vi dovolite. Verjamem, da je veliko stvari nezavednih in se vam kar dogajajo, veliko pa je tudi tega, kar vidite in čutimo in imate ves potencial, da to spremenite. Ko ste bili otrok niste imeli vpliva nad vedenjem drugih, sedaj pa ste odrasla oseba in se lahko naučite zaščititi sebe pred ljudmi, ki gredo predaleč in ravno tako pred zgodbami preteklosti, ki še vedno vstopajo v vaš svet.
Poskušajte početi čez dan nekaj, kar vam daje pozitivno energijo, kar vas navdušuje. Pustite preteklost tam kjer je, naj sama zapre vrata za seboj. Svoj pogled uzrite bolj v prihodnost, objemite fanta, ker je vaš in ga imate radi. Hkrati pa tudi nase začnite gledati, kot na nekoga, za kogar želite poskrbeti. Ljudje iz vaše preteklosti tega niso znali in vse kar niste dobili od svojih staršev, morate razviti sami. Starši so vam dali največ, kar so zmogli, potrudili so se po najboljših močeh in verjamem, da so in vas še imajo radi. Razlika je le v tem, da vi svet doživljate drugače, vaše potrebe so že veliko bolj sofisticirane, kot so bile potrebe vaših staršev, ko so bili otroci. Svet se je spremenil, potrebe so se spremenile in mlajše generacije so lačne ljubezni, starejše pa se izgubljajo, ker ne vedo več, kaj naj še dajo. Zato je pot, ki jo začenjate v življenje predvsem vaša, sami boste morali najti mir v sebi in odpustiti preteklost. To pa lahko naredite samo, če svet uzrete z drugimi očmi. Vaše videnje in posledično čutenje življenja govori o starih modelih, ki so vam jih predali starši. S čimer ni nič narobe, samo čutenja so, ki čakajo, da si jih ovrednotimo na nov način. Vsa ta jeza, stiska, negotovost, žalost govori o tem, da čutenja še prihajajo iz preteklosti in jim dovolite, da vam vplivajo na življenje. Naredite danes zase kaj lepega, kar vam bo polepšalo dan in se boste počutili vredu.
Tega družinskega prijatelja že zdavnaj »ni več«, on ima svoje življenje in o vaših stiskah ne ve prav ničesar. Vse skupaj nakazuje na njegov klavrni odnos do sebe in dokler bo imel takšno posmehljivo držo, bo tudi življenje do njega posmehljivo. Tudi on je v začaranem krogu, tudi iz njega so se posmehovali. Vse to, kar ste čutili ob njem, je bila njegova stiska. Vendar to ni več najina zgodba. Ne iščem zanj opravičila, razlagam vam samo, kako življenje poteka. To kar dajemo navzven, nosimo v sebi. Odpustite tega človeka od sebe, zanj ni več prostora v vašem življenju, razmišljajte kaj lahko naredite danes zase, za fanta, za svoje bližnje, da bodo vaši odnosi polni in prijetni. Kajti to kar dajete navzven, to se vam vrača. Smo kot magneti in naša občutja imajo neko svojo vibracijo. Če se ukvarjate s preteklostjo ima ta na vas še večji vpliv. Tako je z vsem, bolj kot se ukvarjate z vedenji drugih, močnejši vpliv imajo ti ljudje na vas. Poskušajte razmejiti, vi ste vi in vaše življenje je vaše, kam ga boste peljali in v katero smer boste šli je odvisno od vaših odločitev. Si želite lep zrel odnos s fantom, potem naredite nekaj za to in ne čakajte, da bodo drugi prišli prvi. Vi stopite v življenje in dajte sebe v odnose v polnosti. Ravno tako ne čakajte, da se vam bodo ljudje opravičili za bolečine iz preteklosti. Ljudje, ki povzročajo drugim bolečine, sami sebe ne čutijo in njihov odnos govori o njih samih. Začutite, da niste žrtev preteklosti, temveč imate moč, da to preteklost postavite na svoje mesto in se danes odločite drugače. Živite drugače, živite polno in preteklost bo izgubila svojo moč. Naredite vse kar je danes v vaši moči, da se boste počutili dobro. In jutri to ponovite.
Poskrbite zase, radi se imejte in živite polno.
Vse dobro vam želim v prihodnje in srečno.