težave v nedogled- desetletnica
Dobro jutro,
hči je stara 10 let in pol. Velika je 122cm, tehta 25kg. Pred leti sva že bili na pediatriji zaradi rasti; ugotovili so zastoj za dve leti. V januarju imava ponovno kontrolo, pred puberteto (ki jo je predlagal pediater).
Sedaj pa takole:
Hčerka je res drobna, včasih se mi zdi, da je kar prozorna, Ko se sleče, je vsa suhcana. Začela se je opazovat in ker opazuje tudi druge, že sama omenja svojo velikost in zdi se mi, da ji je hudo. Z možem sva naslednjih višin: jaz 167, mož 176. Tudi sama sem bila v otroštvu med najmanjšimi, vendar so višino pripisovali temu, da sva z bratom dvojčka.
Prehranjuje se normalno, vsaj sedaj ko je nekoliko starejša (ko je bila majhna je vedno samo klepetala za krožnikom, če pa si ji kaj rekel, je bruhnila v jok in odšla od mize).
Je pa res, da ima izredno hitro prebavo. Na veliko potrebo gre tudi do trikrat na dan; pravi da gre iz nje vse kar poje in da ni čudno da ne raste, če v telesu ne ostane nič hrane :).
Že lep čas opazujem, da kar naprej jambra, za vse po vrsti:
– po hrani mnogokrat teži, da jo boli trebuh; jo sprašujem kaj je jedla, da bi mogoče ugotovila če je na kaj alergična, pa pravi da nima veze kaj je
– pravi, da jo boli peta, občasno gležnji in zapestja.. ves čas, ne samo po telovadbi ali stvareh, ki bi to bolečino lahko zbudile- je to morda zaradi rasti?
– skoraj ni dneva, da mi ne bi omenila, da se ji vrti (ne da bi se ji učki hoteli zavrteti nazaj, ampak da jo zanaša levo desno)
– večkrat ima zatečene bezgavke, zelo zatečene- zdravnica ji je vzela kri in vodo in pravi, da ni nič videti in da so bezgavke v mejah normale
Punca je precej znerviran otrok, hitre jeze.
Pred kratkim je dobila novo zdravnico, s katero se poznamo. Lahko rečem, da mi je že nerodno jo spraševat karkoli, ker se bojim da bo mislila, da sem panična mama.
Hčerko sem na začetku le potolažila, ko je omenila kakšno tegobo; sedaj pa nisem več prepričana, da je dovolj le tolažba in zdravilni objem (ker nimam občutka, da bi blefirala).
So lahko zgoraj omenjene težave povezane med seboj, povezane z endokrinološkega vidika?
Rada bi jo pomirila in bila pomirjena tudi sama, saj skušam za svoje otroke narediti vse kar moram.
Hvala za vaš odgovor in miren konec tedna,
122 cm je povprečna višina za 7 letno deklico. Absolutno svetujem popolno obravnavo pri endokrinologu na Pediatrični kliniki, do pregleda pa izključevanje kroničnih bolezni, za katere vemo, da povzročijo zastoj rasti, vključno s protitelesi na celiakijo, ščitničnimi hormoni, UZ trebuha, skratka vse, kar pediater lahko naredi pred pregledom pri endokrinologu.