težave s starši
Pozdravljeni!
Sprašujem za punco, katera ima težave s starši. Problem je da jo njena starša kritizirata, ji dajeta razne pripombe (npr., kako izgleda…). Že v otroštvu je imela strogo vzgojo, bila tepena, zanemarjena, prepuščena sama sebi. Njen oče pove vsakemu direktno v obraz vse kar si misli in verjemite niso prijetne zadeve. Mama pa prav tako, mogoče malo manj direktna. Punco zelo prizadene tak odnos in si enostavno ne upa postaviti po robu staršem. Velikokrat joka zaradi žalosti in če ne bi imela mene vprašanje kaj bi bilo z njo. Kaj storiti? Predlagal sem ji, da bi šla na svoje pa nekako noče punca zapustiti doma. Sva pa oba zaposlena.
Tudi meni ni lahko, ker tudi mene zelo moti tak odnos staršev do svojih otrok. Moji so z menoj bili vedno dobri in odprti za pogovor, pomoč.
Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Spoštovani realen,
situacijo, bolečo za oba, ste opisali kratko in jedrnato, pa bo tak tudi moj odgovor. Po nasvet se ni obrnilo vaše dekle, ampak vi, vendar se zavedate, da se mora sprememb v svojem življenju lotiti ona. Kljub temu ji lahko seveda svetujete, kam naj se obrne, in jo pri tem podpirate, odločitve pa bo sprejemala sama.
Vsekakor selitev od doma ni nujen pogoj, da začne delati na sebi. Prav gotovo pa bi ji zelo koristila terapija – morda skupinska, morda pa se skupaj odločita za partnersko, seznam terapevtskih centrov si lahko ogledate tule[/url] – kjer bi si v varnem okolju lahko začela dovoliti upanje, da lahko preseka to bolečo zlorabo s strani staršev in si zgradi srečnejše življenje. Ob tem ste ji lahko v veliko podporo, s katero ji bo šlo laže.
Srečno in lep pozdrav,