Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Težave s srcem

Težave s srcem

Spoštovani!
Že pred časom ste mi odgovorili na nekaj vprašanj. Zdaj sem dobila še rezulate obremenilnega testiranja in prosim za ponovni odgovor.
V oktobru sem imela obdobni pregled, na katerem je EKG pokazal atrial premature complex (ES), rightward axis, ter QRS (T) contour abnormality consistent with high lateral infarct probably old.
Zdravnica je EKG poslala internistki, ki je napisala mnenje: možna brazgotina po MI (amputiran R v V1 in V2).
Naj povem, da sem imela v službi dalj časa trajajočo izredno stresno situacijo, ki jo je moja zdravnica ocenila kot akutno stresno situacijo (od konca marca do konca septembra), tako da ker nekaj mesecev nisem dobro spala, bolel me je želodec, dalj časa pa sem čutila tudi pritisk pod prsnico. Včasih je bila bolečina pekoča. V začetku maja sem začutila bolečino v palcu desne roke. Palec je bil na zunanji strani “gluh” – občutek je bil tak kot da bi dobila injekcijo proti bolečinam, na zgornji strani pa boleč na pritisk. Tako stanje je trajalo približno 2 tedna.
Takrat nisem šla k zdravniku, ker se situacija ni slabšala. Ko stresne situacije nisem več zmogla prenašati, sem bila nekaj časa tudi na bolniški.
Moja zdravnica me je po nasvetu zdravnice medicine dela poslala na pregled k internistu. Prvi komentar zdravnika je bil, da to pa že ne bo infarkt ker sem za kaj takega čisto premlada. Občutek sem imela, da te možnosti ni resno obravnaval. Po pregledu v ambulanti je napisal mnenje, da “najverjetneje ni prebolela miokardalni infarkt”.
Naredil je EKG (sin.ritem s frekv. 82/minuto, vertikalna srčna os, slaba progresija R zobca v V2) ter Ehokardiogram, na podlagi katerega je postavil diagnozo: prolaps mitralne zaklopke z minimalno regurgitacijo. Ob pregledu so se pojavljali tudi prezgodnji utripi.
Naj povem še to, da so mi naredili EKG v septembru 2003 (pred operacijo varic). EKG razen aritmije ni kazal nobenih nepravilnosti.
Večkrat čutim pritisk pod prsnico, včasih se v prsih pojavi pekoča bolečina (zelo kratkotrajna), čutim prezgodnje utripe, včasih pa tudi zelo hitre utripe srca. Ponavadi se pojavljajo v mirovanju – niso vezani na kake napore.
Najhujša stvar pa je nenehna utrujenost. Do letošnje pomladi sem bila polna energije, sedaj pa sem utrujena včasih že ko vstanem.
Rezultati obremenitvenega testiranja: pri 75W tesnoben občutek za prsnico, dosežena max. obremenitev 50W; predvidena max. VO2: 33ml/kg/min; ugotovljena VO: 19,3 ml/kg/min; cca.: MET:5,5; največja sr. F med testom: 159/min; odstotek predvidene max. sr. F: 87%; največji RR med testom 155/95 mm HG; dosežen dvojni produkt: 24600; EKG v mirovanju: sin. tahikardija s frek. 100/min; vertikalna srčna os; EKG med obremenitvijo: ni znakov ishemije miokarda, ni motenj ritma oz. prevajanja.
Mnenje zdravnika: Preiskovanka je biila stopenjsko obremanjena na kolesu do 75W (cca 5,5MET). Odsotni so bili objektivni, prisotni pa nezanesljivi subjektivni kriteriji ishemije miokarda. Tiščanje v prsih traja relativno predolgo časa po obremenitvi. Take težave so možne tudi ob prolapsu mitralne zaklopke. Verjetno bo indicirana terapija z beta blokatorjem.
Še nekaj podatkov:
Stara sem 41 let, ne kadim , ne pijem (le ob hrani kak kozarček), sladkor, holesterol in S –TSH v mejah normale. Mislim, da nisem predebela (višina 170 cm, teža 62 kg). V družini imamo sladkorno bolezen (mama) ter bolezni srca in ožilja (oče je bil zaradi bolezni srca invalidsko upokojen).
V mladosti sem imela težave z ledvicami ter pogoste angine. Pred časom sem imela kronično vnetje sinusov in kronični rinitis, vsako leto pa vsaj enkrat prebolim laringitis.

Zanima me vaše mnenje – ali sem v maju doživela srčni infarkt (ne da bi to vedela)?
Kakšno zdravljenje je potrebno, da se stvar ne bi ponovila?
Ali je možno, da na pregledu po pol leta ni videti na ultrazvoku, ali je šlo za infarkt ali ne?
S katerim pregledom je možno 100% potrditi, ali je šlo za infarkt ali ne?
Prosim tudi za razlago rezultatov obremenitvenega testiranja.
Zahvaljujem se Vam za odgovor in Vam želim lep dan.

Zelo dvomim, da ste preboleli manjši infarkt. Točno stanje bi lahko ugotovili s koronarografijo, ki se mi, kot sem zadnjič pisal, ne zdi potrebna.

Izvidi obremenitve ne kažejo na stanje po infarktu. Tudi ni sprememb, ki bi zanesljivo kazale na angino pektoris. Rezultat obremenitve kaže na majhno treniranost.

Verjetna razlaga za sedanje težave je ugotovitev mitralnega prolapsa in posledica stresnega stanja.

Zelo se strinjam s predlogom, da bi poizkusno začeli jemati betablokator (Bloxan ali podobno v odmerku 2x na dan po 1/2 tablete). Predlagam tudi, da bi se redno posvetili športni rekreativni dejavnosti.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

New Report

Close