Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje Težave s ščitnico

Težave s ščitnico

Spoštovani!

Malo več kot leto nazaj mi je bila postavljena diagnoza: bazedovka. Začela sem s tableti Athyrazol, ker pa mi le ti niso pomagali, sem se odločila za zdravljenje z radioaktivnim jodom. Sedaj jemljem Euthyrox ter Propranolol (motnje srčnega ritma). Upam, da se bo težava ki jo imam rešila, ko bodo moji hormoni spet v mejah normale, še prej pa bi rada vprašala vas za mnenje.

Težava je v moji prebavi, natančneje z zaprtjem. Ko sem imela še znake hipertiroze, sem imela skoraj vsakodnevno drisko, sedaj pa se je stanje obrnilo. Vsakodnevno pijem Donat (pol litra), jem veliko sadja in zelenjave (predvsem zelene), popijem vsaj 2-3 litre navadne vode ter se poskušam čim več gibati, vendar sem vseeno zaprta. Zanima me, ali lahko poizkusim s pitjem odvajalnega čaja? Lahko vpliva na učinek tablet? Imate mogoče vi kakšen predlog, s čim si lahko pomagam dokler se moji hormoni ne normalizirajo?

Hvala in lep pozdrav!

Spoštovani!

Še naprej uživajte hrano bogato z vlakninami. Vendar bodite pozorni: nekatera zelena zelenjava, predvsem špinača in brokoli dodatno zmanjšuje delovanje ščitnice v kolikor se uživava v surovem stanju. Uživajte kuhano zeleno zelenjavo. Zelo pomembno je tudi, da vlaknine (sadje & zelenjavo) ne uživate skupaj z zdravili za ščitnico (Euthyrox), saj vlaknine zmanjšajo učinkovitost terapije. Potreben je 3-4 urni zamik.

V kolikor zgolj z ustrezno prehrano, pitjem zadostne količine tekočin in telesno vadbo ne uspete doseči urejene prebave, seveda lahko posežete tudi po različnih odvajalnih pripravkih. Lahko poskusite z odvajalnim čajem. Uporabljate ga lahko le krajši čas – akutno. V nasprotnem primeru lahko poleni črevo kar vodi v kronično zaprtje. V kolikor bi se izkazalo, da potrebujete odvajalna sredstva na daljši rok, vam svetujem da posežete po osmoznih odvajalnih sirupih tipa Lactecon, Portalak ali Prorektal. Te lahko varno uporabljate tudi skozi daljše obdobje.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close