Težave s kožo pozimi
Moj štiriletni sin ima že vse življenje samo pozimi težave s kožo. Začne se takoj po začetku nizkih temperatur in začetka ogrevanja, zato se mi zdi, da je nekako povezano z velikimi temperaturnimi razlikami (zunaj zelo mrzlo, notri zelo toplo) in s suhim zrakom zaradi ogrevanja. Naredi se mu rdečina na različnih delih telesa, najpogosteje v pregibu zapestja, ki tudi precej srbi. Seveda se pogosto praska in kaj hitro nastane prava ranica. Bili smo na testiranju za alergije in je vse negativno. Pri splošni zdravnici smo dobili Elocom mazilo, ki ponavadi sicer pomaga, ampak takoj ko nehamo mazati, se spet naredi. Trenutno ima te lise na zapestju, bradi, čelu in ritki. Mažemo ga z vsem živim (Bepanthen, vazelin, ribje mazilo itd.) pa nič ne pomaga. Pozimi tudi zelo omejimo kopanje in tuširanje ter uporabo mila, nosi samo naravne materiale, v sobi ima vlažilnik zraka. pa je vse zaman. Ima kdo kakšen nasvet?
Hvala in lp,
Katarina
Tole mi je zelo poznano. Hči je imela, oziroma še ima enake težave. Nobene dokazane alergije, koža pa od oktobra, novembra in do maja grozna. Končno diagnozo nam je postavila šele dermatologinja dr.Dragaševa in to zimski ekcem. V glavnem, ko je koža prizadeta, ji škoduje že sama voda. Zato čim manj umivanja, lase obvezno pereva nad umivalnikom. Razložila mi je, da šampon za lase kožo na telesu dobesedno razžre in koža potrebuje cel mesec da si opomore. Posebno slab je Johnsonov otroški šampon!!!
Za tuširanje uporablja trdo milo iz olivnega olja. Pri pranju perila je potrebno uporabljati tekoči detergent brez mehčalca.
Res ti zelo priporočam obisk pri dr. Dragaševi. Mi smo šele po devetih letih izvedeli, kaj sploh je hčerki in kako ji lahko pomagam. In v tolažbo naj ti bo, da otroci to prerastejo. Vsako leto ima malo manj težav.