težave s kontracepcijskimi tabletkami
Najprej vas lepo pozdravljam in bi vas prosila,če mi lahko odgovorite na naslednje vprašanje:
Kontracepcijske tabletke Cilest jemljem zdaj drugi mesec in prvi mesec ni bilo težav sedaj pa pri drugi škatlici je pa pet tabletk pred koncem nastopila predčasno menstruacija.Obrnila sem se na svojo ginekologinjo,ki mi je svetovala naj do konca jemljem po dve tabletki hkrati.Zanima me ali bom po nehanju jemanja tabletk zopet dobila (se enkrat v tem ciklusu) menstruacijo? Razlogi za te težave? In ali se lahko popije tabletko tudi npr.s Coca-Colo ali je priporočljivo jemanje samo za vodo? Ali se lahko takoj po jemanju zaužije hrana in ali le-to zmanjša učinek tabletk?
Vnaprej se vam opravičujem,ker je moje pismo tako izčrpno in upam,da vam ne bo vzelo veliko časa.
LP 🙂
Draga Tina,
Vaše težave niso tako redke v prvih mesecih jemanja tabletk, posebej novejših, tretje generacije, ki so poudarjeno gestagenske in imajo sicer nizko dozo hormonov. Vztrajajte vsaj 4 mesece in če ne bo bolje, bo verjetno potrebno preiti na starejše z nekoliko bolj estrogensko poudarjeno sestavo. Vsi ljudje pač nismo enaki in se različno odzivamo na zdravila. Tako je pač pri varnejših tabletkah, da nekatere ženske niso primerne zanje. ugotoviti pa se to da samo s “poskusom”, ki traja najmanj 4 mesece, lahko več.
Tabletke niso nič manj učinkovite s hrano, lahko pa jo zaužejte tudi s Coca-colo, če vam tako bolj ustreza.
Pomembno je še to, da pavza med koncem ene in začetkom naslednje škatlice ne sme biti daljša od 7 dni.