Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Težave s hranjenjem ob izraščajočih zobkih (4,5mes)

Težave s hranjenjem ob izraščajočih zobkih (4,5mes)

Pozdravljeni!
Imamo 4,5 mes punčko, ki lepo napreduje, a imamo zadnjih 10 dni hude težave s hranjenjem. Vsaj 10min se “borimo”, da flaško sploh zagrabi (že od rojstva se polno hrani na flaško), potem pije kot zmešana, a ne dolgo – ustavi se na polovični običajni količini (prej pila povprečno 160ml 5x dnevno, sedaj povprečno 80ml 5x dnevno) in ga ni načina, da bi popila še malo.
Šele včeraj smo dojeli, da je vzrok najbrž izraščanje spodnjih enk – ena je že pokukala ven, druga bo vsak čas. Probali smo že s pogostejšim hranjenjem, pa ne gre – če ne mine med obroki vsaj 3h, sploh noče pit…
Bomo probali še z gelom za dlesni, če bo kaj pomagalo… Po nasvetu pediatrinje moramo z gosto hrano počakat vsaj do 5. meseca (alergije v družini)…
Imate mogoče kak nasvet, kako naj si pomagamo?
Najlepša hvala za pomoč in lep dan želim:)!

Dobro jutro, požek,
ob izraščanju zobka otroka dlesen boli, srbi, en čuden občutek imajo v ustih, ker nastaja nekaj, česar ni navajen. Zaradi tega tudi res vidimo, da so takrat bolj neješči, sitni, težko jedo, čeprav so lačni.
Poleg gela, ki pomirja vnete dlesni, igračk za drgnjenje dlesni (ki jih prej ohlajamo), pravzaprav ni nekih dobrih nasvetov.

v reviji Malček sem našla še nekaj teh nasvetov:

Da bo izraščanje lažje
Če ima vaš otrok nabrekle in boleče dlesni, bo verjetno hotel ves čas preživeti pri vas v naročju. Poleg nežnega objema lahko poskusite tudi naslednje:

s čistim prstom mu masirajte dlesni,
kupite mu gumijast obroček, ohladite ga v hladilniku in mu ga ponudite za grizenje,
ko že zna jesti hrano, narezano na trakove, mu narežite korenje in kumaro, da ju bo grizel. Vendar pozor, ves čas bodite zraven in glejte, da se mu kak košček ne zatakne v grlu.
Narežite banano na podolgovate koščke in jih zmrznite v skrinji. Iz skrinje jih vzemite deset minut prej, preden mu jih ponudite.
V lekarni lahko kupite gel in kapljice, s katerim masirate dlesni. To mu olajša bolečino.
Ali izraščanje zob spremlja vročina?

Ljudje pogosto mislijo, da so vročina, bruhanje in driska običajni spremljevalci izraščanja zob. Dejstvo je, da otrokovo počutje v tem času ni najboljše, več joka in se ponoči zbuja, zaradi česar je njegov imunski sistem oslabljen in možne so infekcije. Vendar pa bi bilo napačno, če bi vročino, bruhanje in drisko pripisali zobem in vse skupaj pozabili, saj majhen otrok lahko zelo hitro dehidrira. Če vas mučijo morebitni dvomi, peljite otroka raje k pediatru.

link:

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Najlepša hvala za izčrpen odg.:)!! Bi pa še postavila dvoje vprašanj v zvezi z zobki:
1.) kdaj se priporoča 1. obisk pri otroškem zobozdravniku (baje da predpišejo neke fluorove tabletke/kapljice (?))?
2.) zaenkrat bomo zobke čistili s suho prelikano gazico oz. pleničko; dobili smo pa že prej za darilo 3 zelo različne “krtačke” – ena nima ščetin, ampak nekakšne grebenčke – naj bi bla za masiranje dlesni (?); ko bojo zobki že čisto izrasli – jih še vedno čistim samo s pleničko, ali lahko uporabim katero od teh “predstopenj” pravih krtačk? V članku, ki ste ga navedli, priporočajo 1. uporabo krtačke (in zobne paste) v starosti približno 1 leta…
Najlepša hvala za Vašo prijazno pomoč!

Prvi obisk pri pedontologu (specialist za zobozdr.varstvo otrok) naj bi bil najkasneje do 6. meseca starosti, vendar ni povsod tako zaradi pomanjkanja specialistov. Vsekakor do 3. leta najkasneje.
Fluorove tablete lahko predpiše tudi pediater.

Nekaj nasprotujočih mnenj obstaja pri mlajših otroških zobozdravnikih in pediatrih ter starejših glede fluorovih tabletk, zaradi poročil v preteklosti o škodljivosti fluora (v Ameriki, vendar tam fluorirajo tudi vodo!!!). Priporočam fluor, v vaši starosti 1 tbl. 0,25 mcg dnevno.

Tudi tako malim otrokom čistimo zobke s ščetko, majhno, mehko, lahko brez zobne paste. Z gazico namreč ne odstanimo oblog. Seveda je to mukotrpno delo v začetku, potem pa jim je kar vščeč. Informacije so tudi tu različne, jaz se posvetujem s pedontologinjo v našem ZD, ki je zelo sveža po znanju in ona tako svetuje.

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close