Težave s fino motoriko?
Spoštovani,
že večkrat ste mi lepo in zelo strokovno odgovorili, zato se ponovno obračam na vas s skrbjo, ki je zaenkrat še majhna, a kljub vsemu obremenjuje.
Namreč, vzgojiteljice v vrtcu, ki ga od septembra lani obiskuje sin, ki bo marca star 3,5 leta, so me opozorile, da otrok nič kaj rad ne sodeluje pri vodenih aktivnostih, hitro odneha in išče načine, kako bi se od aktivnosti oddaljil oz. se ji izognil. Potrebuje veliko motivacije in truda vzgojiteljic, da neko nalogo izpelje in dokonča. Ko so navajale primere, so izpostavile, da ni želel nizati gumbov na vrvico oz. je odnehal po enem gumbu, da ne zna in noče uporabljati škarjic. Tudi doma smo ga skušali pritegniti k igranju s plastelinom, kockami, risanju in barvanju, vendar brez večjega uspeha. Zato smo začeli razmišljati ali ima odpor do teh dejavnosti zaradi slabše razvitosti fine motorike.
Ali je možno da gre res za težave s fino motoriko že pri tej starosti (omeniti moram, da je bil sin že od rojstva hipoton, smo pa precej delali na grobi motoriki, shodil je na dan ko je dopolnil 15 mesecev, njegova groba motorika ni odlična je pa zadovoljiva in ne odstopa od povprečja). Ali je potrebno raziskati tudi morebitne druge vzroke, ki nimajo povezave s telesnim razvojem?
Kako v takem primeru pomaga oz. ravna pediater?
Najlepša hvala za vaš odgovor. Želim vam lep vikend.
Možno je odstopanje na področju fine motorike in zato zavračanje takih aktivnosti.
3,5 letni otrok naj bi s področja fine motorike obvladal : sestavi stolp iz 8 kock, pomiga s palcem, preriše navpično črto, preriše krog, nariše osebo iz 3 delov, lahko že preriše križ, pokaže daljšo črto, v vrtcu pa vzgojiteljice tudi obvladajo različne vzpodbujevalne igre za fino motoriko, primerne starosti.
Če opazijo odstopanje, je prav, da vas opozorijo. Posvetujte se s pediatrom, dobro bi bilo, da bi obiskoval npr. specialnega pedagoga in krepil to področje že pred šolo (ker običajno kar čakamo, potem pa je naenkrat tu šola s svojimi zahtevami).
Pozdravljeni,
Imam sinka starega 2 leti in 2 meseca. Shodil pri 14 mesecih, gibalno povprecen.. Hodi, teka, skače na mestu. Šteje do 10. Pozna vse barve, poje pesmice, govorno prednjači. Ima še pleničko, občasno gre na kahlico. Sedaj 3 mesece ni obiskoval vrtca zaradi rojstva bratca in možnega prenosa okužb. Doma se ptecej ukvarjamo z njim, sedaj malo manj ker sem tudi dojenčku morala posvetiti pozornost Ko je prejšnji teden spet začel obiskovati vrtec nas je vzgojiteljica “okregala”, da pa je zdaj že res skrajni čas da se sam sleče, obleče, sezuje in obuje čevlje. Je pa v skupini mlajši vsaj 6 mesecev ob ostalih, ki to že zmorejo. Padel mi je mrak na oči, da je z njim kaj narobe oziroma da ima zaostanek v fini motoriki. Ali samo ni tako spreten in rabi več vaje? Sam si sezuje in obuje čevlje in copate( počasi ampak si), sleče nogavičke hlačke, majčko mu slečem jaz.Obleče se res še ne sam. Nevem če noče ali ne zmore kakih dejavnosti. Na vrvico niza kroglice, s pinceto lepo razvršča kroglice po barvah, rečem mu da nariše krog pa nariše spiralne kroge, delava plastelih, niza bodice na ježka, barva s temperami, narišem mu kletke in v kletke zalepi nalepke ptičke, živali vstavlja v vtikanke, škarjice se sedaj učiva uporabljati( prereže kratke trakce na polovičko), ni navdušen nad lego kockami ampak ko ga prepričam jih delava tudi 30 minut( naredi stolpe, jih zlaga abstraktno po svoje), barva včasih rad včasih ne( barvico včasih drži po svoje, ko mu rečem naj prime kot se drži jo lepo prime s palcem in prsti) včeraj sem mu v posodo dala tudi zdrob, da ga z žličko daje v kozarčke (čeprav ni bil navdušen). Vmes kako aktivnost opravi hitro in dobro, vmes se mu ne da in naredi površno ali pa noče. Neven kaj bi naj otrok vse znal pri 2 letih? Jaz se trudim, da urimo fino motoriko, me pa je vzgojiteljica prestrašila. Kaj vi mislite?
Prosim za pomoč.
Dveletnik se slači, se poskuša oblačiti, ni pa še toliko spreten, da bi znal zapreti zadrgo, kaj šele gumbe. Poglejte priloženi Denverski razvojni test za starost do 24 mes in od 2-3 leta.
http://otrocarije.net/meniji/dojencek/Denver%202%20test,%20razvoj%20otroka.html