Težave s 3-mesečnim fantkom, depresija
Dober dan!
Imam sinka, ki je star 3 mesece in 1 teden. Rodila sem z urgentnim CR, po porodu je bilo z nama vse BP. Zaradi moje depresije (prvič je nastopila leta 2013, po prvem porodu) v času 2. nosečnosti sem v 7. mesecu ponovno začela jemati Asentro 50 mg. Zato sinko že od samega začetka ni dojen, temveč sva na Aptamilu Pronutra. Od začetka je popil zadostno količino mleka, če ne celo še več (takrat smo imeli doma mleko Hipp, saj ga je začel prejemati že v bolnišnici Celje). V starosti 1 meseca smo mleko zamenjali z Aptamilom Pronutra, saj se nam je zdelo, da ima po Hippovem mleku precejšnje težave s krči. Aptamil Pronutra lepo prenaša, odvaja vsak drugi dan, vetrovi in napenjanje pa so še kar prisotni. Takrat ne želi več piti mleka, kar mi je nekako logično.
Dojenček ima 62 cm in 6,7 kg, vendar ob vsakem obroku poje zelo različno. Spi vso noč, ko pa se ob 8. uri zbudi, sploh ni lačen. Z mlekom poskušam, ko je buden že kakšno uro in takrat poje npr. 120 ml. Ko mu še poskušam dati stekleničko v usteca, se najprej zažene, da bo le še kaj popil, vendar po dveh požirkih preneha. To poskušam vsaj trikrat, a neuspešno. Ob tem se dviguje iz mojega naročja. Ko vidim, da postaja utrujen, (npr. ob 10. uri), mu še ponudim mleko in takrat spije npr. 70 ml. Ko ga crkljam v naročju, se jezi in se še kar dviguje, kot da bi vedel, da gre spat. Ob tem tudi joče 5-10 minut in potem le zaspi v naročju. Seveda pa dojenček včasih poje na obrok tudi po 240 ml…
Zakaj poje dojenček večinoma bolj malo? Zakaj se dviguje iz mojega naročja? Ne poliva, je živahen, tako da res ne vem več, kaj mu je.
Lepo Vas prosim za odgovor oz. mnenje.
Zaskrbljena mamica
REs je, da običajno vidimo, da dojenčki pojedo enako količino pri vseh obrokih (ali 10 ml več ali manj). Vendar je dejansko pomemben dnevni vnos in dopuščamo, da dojenček sam določa, pri katerem obroku je bolj in pri katerem manj lačen. Telesna teža je primerna, kar poleg rednega odvajanja blata in lulanja kaže na to, da dobi povsem zadosti mleka.
Poskusite še izmeriti dnevni vnos. Za 6,7 kg težkega dojenčka je dnevni vnos mleka od 670 ml do 1000 ml.
Najlepša hvala za odgovor. Dnevni vnos mleka je približno 750 ml.
Ali je možno, da sinko noče več piti mleka zato, ker se mu pojavijo krči oziroma vetrovi? Kot opažam, preneha s pitjem in že v naslednji minuti ima vetrove. Včasih mu dajem kapljice Antiflat. Je morda problem v tem, ker kapljic na uživa redno?
In še eno vprašanje imam. Zakaj sinko joče vsakič pred spanjem? Je toliko utrujen in razdražljiv? Ta jok traja približno 5 minut, ga pestujem in potem zaspi.
Najlepša hvala že v naprej.
Ne pije večje količine zato, ker ima zadosti. Pokrije dnevni vnos. Le v primeru, da bi dnevna količina mleka padla pod trenutno 650 ml, bi se spraševali o neješčnosti.
Pogosto vidimo, da so izjemno slabe volje, jokajo, so nemirni in težko zaspijo oz. se umirijo dojenčki in otroci takrat, ko so zelo utrujeni. Poskusite večerne rutine umivanja in priprave v posteljo izvesti pol do ene ure prej kot do sedaj.
Glede na to, da je njegova teža primerna in so dnevne količine mleka še primerne, ni potrebno nobeno ukrepanje. Sploh pa odsvetujemo kakršnokoli sladkanje. Že tako je okus za sladko silno prijeten in potem imamo z njim hude težave.