Najdi forum

Težave pri postopku usmerjanja

Pozdravljeni

Že velikokrat sem na forumu našla uporabne informacije, ki so mi zelo koristile. Sedaj pa sem se znašla v “težavi” , s katero ne vem na koga naj se obrnem, zato prosim vse, ki bi mi lahko kakorkoli pomagali, naj se javijo.

Ker se moja težava vleče že več kot leto dni, bom poskusila na kratko opisati celotno situacijo.
Sem mamica tri in pol leti staremu sinu, ki je otrok s posebnimi potrebami in ga želim vključiti v razvojni vrtec. Ker ga do drugega leta starosti nisem želela dati v vrtec, se tudi nisem zanimala za postopke in razpoložljivosti razvojnih vrtcev.
Pred letom in pol (februar 25005)sem socialni delavki omenila, da bi rada dala sina v vrtec, ki je od nas oddaljen slab kilometer in kjer imajo tri razvojne oddelke in je obljubila, da bo ona sprožila postopek. Ker do septembra v lanskem letu ni bilo nobenega odgovora od nje, sem se začela sama zanimati za sprožitev postopka. Med iskanjem informacij, sem naletela na težavo, kam naj sina damo, saj je vrtec v katerega sem ga želela dati od septembra naprej poln. Ker je bila soc. delavka na bolniški sem se čez 14 dni zopet oglasila pri zdravnici, ki mi je “zaupala”, da je v tistem vrtcu še prostor.
Ker nisem vedela, kaj naj si mislim, sem šla v vrtec in se sama pozanimala in je vodja te enote in tega oddelka rekla, da je za enega še prostor. Vsa vesela sem na redni kontroli s sinom pri razvojni zdravnici to tudi omenila, ki pa je rekla, da je vrtec zaseden in takoj klicala ravnateljico vrtca.
Jaz sem na zahtevek, ki sem ga poslala februarja 2006 vseeno napisala to, kar sve se z vodjo tega vrca dogovorili. Že v februarju sem bila tudi na zavodu za šolstvo, kjer na napisano ni imela pripomb.
No, nato pa sem sredi junija dobila obvestilo od soc. delavke, da bo postopek usmerjanja 26.6.2006 in da se pred tem še slišimo.
Vmes sem izvedela tudi, da jih je vodja oddelka, ki mi je le svetovala in bila z mano prijazna in v prvi vrsti človek s srcem, slišala tako od ravnateljice vrtca, kot tudi od razvojne zdravnice (sem se pritožila ravnateljici vrtca in razložila situacijo), vseeno pa me zelo boli, ko jih sliši nekdo, ki samo pomaga človeku v stiski. (Sramota).

Ko je soc. delavka teden dni pred postopkom poklicala, mi je povedala, da ta vrtec sploh ne pride v poštev, pa ne samo zaradi zasedenosti, temveč tudi zaradi tega, ker naj nebi imeli skupine za take otroke. Povedala je tudi, da v našem koncu ni nobenega drugega vrtca, ki bi še imel razvojni oddelek, edino kamor ga lahko dam in kjer je prostor, je dnevno varstveni center, ki je nekakšna podružnica Iga. Ker nisem želela biti nesramna in trdoglava, sem se dogovorila za ogled. Toda kasneje sem začela premišljevati in prišla do zaključka, da bi ga vseeno raje dala v razvojni oddelek, kjer se še lahko kaj nauči in pridobi iz okolice.
Z partnarjem sva ji to tudi povedala in s tem sporočila, da ne bova šla na ogled. Povedala sva ji da bi rada dala sina v razvojni oddelek, kjer bi bil on najslabši, saj le od bolših se bo lahko kaj naučil. Povedala sva tudi, da če bi bilo potrebno, bi ga potem lahko še vedno dali tja, sedaj pa bi midva rada probala v razvojnem oddelku. Soc. delavka nama je enostavno rekla nasvidenje in odložila slušalko.
Ker smo bili takrat že 27.6. 06, sem bila zelo zmedena kaj sedaj.
Nekako sem nato še dobila tel. številko od vodje oz. od svetovalke za delo z otroki s posebnimi potrebami, ki vodi in je na tekočem z zasedenostjo ljubljanskih vrtcev, ki mi je povedala in nato tudi poslala na dom, kje so še prosta mesta in kam bi lahko šel moj sin. gospa Metka mi je povedala, da je v naši občini še en vrtec, kjer je prosto mesto za sina. To sem želala soc. delavki tudi takoj sporočiti, da bi se postopek lahko zaključil, toda najprej mi je telefon vrgla dol. Nato je klical partner, ki pa ga sploh ni želela poslušati, češ da sedaj nima časa.
To je bilo 27.6.06 in do danes me še ni poklicala glede vrtca in tudi odločbe še nisem dobila.

Kaj naj naredim?????
Na koga naj se sedaj obrnem, saj je edina soc. delavka v tem zdravstvenem domu in ki je tudi v komisiji za usmerjanje??

Se opravičujem, ker sem bila dolga, toda morala sem za lažjo predstavitev in razumevanje težave.

Za vse informacije se že v naprej zahvaljujem.

Lep pozdrav
Irena

Irena,

če sem prav razumela, ste “preglede” že opravili ali tudi do teh še ni prišlo?
Če s socialno delavko ne boste našli stika, se pozanimajte kdo je vodja komisije in se obnite nanj. Lahko se obrnete tudi na Zavod za šolstvo (kar bo najboljša varianta, ker Zavod tudi izda končno odločbo).

Sicer pa ni na nas, da iščete prostor za otroka. Ne vem tudi, kako so lahko informacije tako nasprotujoče. Najbolj zanesljiva bo najbrž inf. svetovalke.

Lep pozdrav in lep dan, Petra

Pošlji oblikovano (16-08-06 23:04)

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

New Report

Close