Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Težave pri dojenju, refluks?

Težave pri dojenju, refluks?

Pozdravljeni,

sem mamica 16 dni staremu sinku. Imava nekaj težav glede dojenja za katere nisem prepričana ali so “samo težave z dojenjem” ali so posledica kakšne druge težave pri otroku.

Sin se je rodil 6 dni (39/1 t.) pred rokom, porod je bil induciran zaradi diagnoze IUGR (ugotovljen zastoj rasti trebuščka v 37. tednu). Fantek se je rodil s porodno težo 2800g in 49 cm. Rodila s pomočjo EA in dušikove maske. Porod je bil hiter in relativno enostaven. V času nosečnosti sem od 3. meseca dalje jemala zdravilo Propranolol zaradi srčnih tahikardij, po porodu sem terapijo opustila, ker so se težave nehale.

Prvi dan in noč (rodila sem zgodaj zjutraj), je sin bruhal plodovnico in vse moje mleko kar ga je uspel spiti, hkrati pa histerično jokal. Rečeno mi je bilo, da mu je slabo, da se je napil plodovnice (ki je bila mimogrede mekonijska) in da to ni nič neobičajnega. Prvi dan je tako vse izbruhal, kar je uspel pojesti. Drugi in tretji dan je bil izjemno zaspan, slabo se je dojil, na dojki malo potegnil in kar zaspal. Posledično je teža padla na 2550g, zato sva ostala v bolnišnici še 2 dodatna dneva. Po nasvetu pediatrinje v porodnišnici sem si črpala mleko (naval dobila že 2. dan) in ga hranila po steklenički, da so naju potem spustili domov. Za zlatenico so mu 3x vzeli kri in presvetlili kožo z napravo ki ugotavlja prisotnost zlatenice (ne vem kako se imenuje) in je bilo rečeno da je vrednost v mejah normale.

Doma sem ga vedno pristavljala, ko je želel, patronažna sestra, in osebje v porodnišnici je bilo mnenja da se dobro pristavi, le da je “zmatran” in izčrpan ter da nima dovolj moči, da bi se intenzivno podojil ampak kar odneha po nekaj potegih prednjega mleka. Ker teža v 1 tednu ni nič napredovala oziroma celo padla iz odpustne 2580g na 2560g sva odšla na kontrolo v porodnišnico, kjer so mi svetovali naj izčrpam svoje mleko in mu ga dodam po flaški po podoju. Sedaj prakticirava tako hranjenje, vendar je težko ker se hoče hraniti ob povsem različnih urah, kot na priporočene 2-3 ure.Po 7 dnevu sem mu dala Oleovit D kapljice nato pa je dobil krče in začel polivati. Kapljice sem zamenjala z Biogaia D kapljicami vendar sedaj res obilno poliva. Zato sem z vsemi kapljicami trenutno prenehala, do prvega pregelda pri prediatru čez 14 dni. Težava je v tem, da se tudi zelo nemirno doji (kolikor pač sploh se), zelo hlasta za zrakom, kašlja, kolca, zvija roke in noge opleta z glavico. Na dojki hitro postane nestrpen, spušča dojko in zajoka, ali pa odriva z rokicami in se zvija in kremži (pri krčih), tudi pri flaški ali dudi zelo hlasta za zrakom, občutek imam kot da se ne more prav dobro odkašljati, nekako hrope oziroma spušča zvoke kot bi težko dihal. Kupček podre, večkrat tudi spontano kasneje po hranjenju, vendar ko ga odložim vedno poliva kar obilno, tudi več ur po hranjenju in ves čas tlači rokice v usta kot da je še lačen ter joka, je zelo nemiren. Po flaški popije od 50-80 ml približno 7-8x na dan. Včasih zaspi po hranjenju, včasih je cel dan buden in takrat “zahteva” dojko hkrati pa se odvije ves zgoraj opisani ritual z jokanjem, odrivanjem dojke, zaletavanjem mleka, kolcajem, kašljanjem, polivanjem… Omenjene težave so izrazitejše zadnjih nekaj dni, tudi slabše spi, sploh ponoči kar celotno situacijo le še poslabša, saj ga težko umirim, oziroma le z dudo, zdi se mi da to samo ustvarja sesalno zmedo saj sedaj tudi nekako slabo (nežno, le cuclja kot dudo) prime bradavico in je zelo nestrpen na dojki. Trenutna teža je 2810g (prvi teden po rojstvu sploh ni nič pridobil tako da to težo je dobil šele od 27.2. dalje). Bilo je rečeno da naj se režima dohranjevanja s svojim mlekom držim dokler se ne okrepi in bo potem že sam sesal. Sedaj se mi zdi, kot da je ugotovil da je po flaški lažje in tudi zato ni željenega efekta. Poleg tega pa še hlasta in se nemirno hrani ter poliva.

Predvsem polivanje me skrbi, saj se zelo borimo za vsak g teže. Ali bi lahko šlo za refluks glede na njegovo obnašanje ob dojenju ali za kaj drugega mogoče? Kaka in lula lepo, vsakič ko ga previjem na cca. 3 ure ali več po potrebi, vendar ko kaka to ni zelo obilno bolj za eno veliko žlico. Ne vem ali je opisano stanje sploh “omembe vredno” za zdravniško obravnavo, vendar sem zaskrbljena glede vsega, saj se najine težave prepletajo (od dojenja, do polivanja, posledično je nemiren, ne spi itd.)

Se opravičujem za tako dolg zapis, upam da mi boste ob navedenih težavah lahko svetovali.

Pozdravljeni,
razumem težave in ovire pri vzpostavljanju dojenja in ritma, pa vendar se zdi, da je vse možno pripisati adaptaciji na izvenmaternično življenje in prilagajanju dojenju ter hranjenju nasploh. Izjemno redko se zgodi, da bi tako majhen novorojenček že imel težave z refluksom in vnetjem sluznice požiralnika.
Kljub razširjenemu mnenju in nasvetom hranjenja novorojenčka na 2 ali 3 ure nekateri novorojenčki potrebujejo ali želijo sesanje bolj pogosto. Torej več podojev z manjšo količino. Nekateri so bolj “leni”, kot rečemop in jih je potrebno vzpodbujati pri dojenju, saj sicer takoj, po nekaj požirkih zaspijo. Ali pa pričakujejo, da bo iz dojke takoj ačelo teči, dojka pa le potrebuje nekaj sesljajev, da začne dobro izločati mleko.
Zaenkrat vama gre dobro. Mogoče bi se povezali s svetovalkami za dojenje, ki poznajo več trikov, s katerimi pripravimo novorojenčka do primernega hranjenja.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close