tezave pri dojenju
Draga Karmen!
stara sem 26 let. rodila sem pred 5 tedni. porod je potekal brez tezav- 4 ure. Luka je ob rojstvu tehtal 3490g in imel 54 cm. ze takoj po porodu so se zacele tezave z dojenjem, saj je sestra, kinaj bi mi pomagala in svetovala bila zelo nesramna. zagrabila in meckala je moje bradavice in rekla da iz tega ne bo nic; nekaj minut je porivala glavico otrocicka v dojko, vendar Luka ni hotel zagarabiti bradavice. po 10 min je odsla. v porodnisnici sem bila 4 dni. Luka je slabo vlekel. najprej so mi dali nastavke, zaradi bradavic, pa sploh niso vdrte, nato mi je ena bradavica zakrvavela(hvala bogu za Lanolin). ze drugi dan se je pri otroku pojavila zlatenica tako da se mu je se manj dalo sesati- vecinoma je spal, ko je bil pristavljen pri meni(skoraj 1 uro na vsaki dojki) je vecinoma spal in le pocasi vlekel. v vsem casu v porodnisnici ni bilo ene sestre da bi mi potrpezljivo razlozila in pomagala pri dojenju. tako sem bila prepuscena sama sebi in moralni podpori partnerja. Luka je izgubil kar precej teze in je malo pridobival, tako da so mu se dodajali. ob odpustu je imel 3290 g. odpuscena sem bila na pet, patronazna je prisla sele v pon, tako da je Luka prvi dve noci 4 ure jokal, ker je bil lacen, meni pa se ni sanjalo da je lahko tako lacen- mislila sem, da so krci. po 14 dneh po rojstvu ga je patron stehtala (3300) in rekla da bo treba dodajati, ker se ni dosegel svoje porod. teze. sicer je bil zivahen, imel lepo kozo, norm. kakal in lulal. kupili smo pikomil. 17 dan je dosegel svojo tezo. patr. je svetovala naj ga se naprej cimvec pristavljam in sele nato ce bo se lacen naj mu dodam. ko je bil star 1 mesec smo imeli posvetovalnico- tehtal je 3750g 54 cm le obseg glavice se je povecal za 2 cm(36). zdravnica je sicer rekla da ni panike, naj se se naprej trudim z dojenjem. vprasala sem za Tametil- napotila me je h gin. rekla je tudi naj 2 tedna nadzorujemo tezo- tehtanje pred in po hranjenju in ce ne bo pravilno pridobival naj mu vec dodajamo.
jaz sem se namrec razjezila takoj po prihodu iz porod. nastavke sem pospravila v skatlico in se trudila toliko casa dokler ni sesal na bradavici. prebrala sem knjige dojenje in materinstvo iz srca, vse o dojenju(marjana benedik novak) in the breastfeeding book (maire messenger davies).
gin. mi je po posvetu dala Tametil -zdaj ga jemljem ze 8 dni. s tehtanjem pa se nismo zaceli, saj cakamo da se izposojena tehtnica vrne.
torej stanje je sledece:
-dojimo se 8-15 krat /dan tudi vsako uro. podoji so dolhi tudi do 60 min.
-dojim na eni dojki vcasih tudi na obe.
-ponoci se ze 2 dni ne dojimo, ker Luka spi od 23-5 posledica tega je da imam danes 2 zatrdlini na levi dojki
-vceraj sem mu dodala le 30 ml, prejsnji teden pa 60-180 ml/dan
-otrok je zelo zivahen, ima lepo kozo, kaka in lula norm. 6-10 plenic/dan.ceprav se je danes zbudil suh ali je to normalno?
-najbolj lacen je zjutraj in pozno pop ; zvecer tudi veliko sitnari preden zaspi- takrat se najvec dojimo.
-sicer je veliko buden, cez dan zaspi le 2-3 ure.
imam nekaj vprasanj:
-morda malce neumno ampak ni mi povsem jasno kdaj otrok dojko izprazne- ali obstajajo kaksni indici?
-Luka vcasih tolce z rokami po dojki, je nemiren, brca, se trma, se odriva od dojke, spusca bradavico- kaj bi to pomenilo ?
-koiko casa okvirno traja, da pride hrana, ki sem jo zauzila v mleko- sprasujem zaradi napenjanja?
-kaksno je blato pri dojencku -pri Luku je tekoce (kaze se kot fleki na plenici)skoraj pri vsakem previjanju, le ko smo mu vec dodajali je bilo bolj gosto kot majhne kroglice.
-Tametila imam se za 2 dni-10 dnevna kura.ali naj grem se po eno skatlico? sicer imam obcutek, da je bojse, prsi se hitreje polnejo( saj tudi veliko pristavljam),iz bradavic mi veckrat kaplja.
rad bi presla na polno dojenje in seveda krajse podoje oz bolj redno dojenje-ker me ze posteno izcrpuje-kaj svetujete?
– ali bi potrebovala tudi Sytocinon, ali se lahko uporablja hkrati s Tametilom oz. ali ga lahko sploh se uporabim.
-luka se veckrat izteguje nazaj in pri tem joka. ali je to zaradi napenjanja?
veckrat ob tem tudi `prdne`. kako mu lahko pomagamo? (to najbrz niso krci, saj se baje pri krcih stiskajo skupaj ne pa nazaj?)
za vas trud se najlepse zahvaljujem lep pozdrav patricija&co.
Draga Patricija, natresla si mi kar nekaj vprašanj in ker sva se že slišali po telefonu, bom nanje odgovorila bolj na kratko, da bo bolj v vednost drugim, ki bodo brali ali iskali odgovore na podobna vprašanja.
*** ze takoj po porodu so se zacele tezave z dojenjem, saj je sestra, kinaj bi mi pomagala in svetovala bila zelo nesramna. zagrabila in meckala je moje bradavice in rekla da iz tega ne bo nic; nekaj minut je porivala glavico otrocicka v dojko, vendar Luka ni hotel zagarabiti bradavice. po 10 min je odsla.
* Ja, prve informacije in začetki so zelo pomembni in žalsotno je, da se s tem ukvarjajo ljudje, ki se na to ne spoznajo ali se jim ne zdi pomembno in vredno truda. Po mojem mnenju bi morala biti v vsaki slovenski porodnišnici tudi profesionalna laktacijska svetovalka, tako kot so npr. fizioterapevtke… dela bi imele res veliko…
*** Luka je slabo vlekel. najprej so mi dali nastavke, zaradi bradavic, pa sploh niso vdrte, nato mi je ena bradavica zakrvavela(hvala bogu za Lanolin).
* O nastavkih za dojenje:
*** ze drugi dan se je pri otroku pojavila zlatenica tako da se mu je se manj dalo sesati- vecinoma je spal, ko je bil pristavljen pri meni(skoraj 1 uro na vsaki dojki) je vecinoma spal in le pocasi vlekel.
* Zlatenično otroci so veliki zaspanci in šibki sesalci. Potrebujejo porebujanje in veliko pomoči in spodbujanja pri sesanju.
*** patr. je svetovala naj ga se naprej cimvec pristavljam in sele nato ce bo se lacen naj mu dodam.
* Svetovala vam je pravilno, a tukaj bi še poudarila kako pomembno je pravilno pristavljanje in pravilno sesanje dojenčka.
*** vceraj sem mu dodala le 30 ml, prejsnji teden pa 60-180 ml/dan
Bravo Patricija! A še vedno budno spremljajte Lukčeve pleničke in prirast teže!
*** morda malce neumno ampak ni mi povsem jasno kdaj otrok dojko izprazne- ali obstajajo kaksni indici?
* V bistvu jo izprazni takoj, ker je v dojkah le t.i. prednje mleko. Med podoji imajo matere povprečno 2,5 izcejalne refleksa, kjer se mleko izloča in tvori sproti. Dojk skorajda ni mogoče polno izprazniti, razen če je vpliv hormonov (zaradi psihična zavore ali hudega stresa) prevelik. Če imate občutek, da je otrok popil vse rtazpoložljivo mleko na eni strani, mu ponudite drugo stran prsi. Če bo še vedno lačen, mu ponovno ponudite prvo stran (mleko se spet burno tvori) in tako naprej.
*** Luka vcasih tolce z rokami po dojki, je nemiren, brca, se trma, se odriva od dojke, spusca bradavico- kaj bi to pomenilo ?
* PŠatricija, lahko gre za t.i. “sesalno zmedo” ali pa mleko z izcejalnim refleskom ne navre dovolj hitro, kot hoče vaš Luka.
*** koiko casa okvirno traja, da pride hrana, ki sem jo zauzila v mleko- sprasujem zaradi napenjanja?
* Takoj, ko se zaužita hrana absorbira v črevesju, s tem preide v kri in ob dojenju v materino mleko. Napenja in črviči tudi dojenčke, ki niso dojeni, torej ni krivec vedno le materina prehrana.
*** kaksno je blato pri dojencku -pri Luku je tekoce (kaze se kot fleki na plenici)skoraj pri vsakem previjanju
* zelo različno, od ogromnih “pridelkov” do majhnih lisic vsake pol ure. Nekje okoli 6. tedna se ob zrelem ženskem mleku pogosto izločanje blata postane redkejše. Če se blato izloča bolj poredko, mora biti obilno. Blato dojenega otroka je tekoče, v njem so lahko koščki sesirjenega mleka in prijetno diši po laktozi. Barva variira od rumene do gorčične. Temno zeleno, zelo vodeno blato je lahko znak, da otrok popije preveč prednjega mleka (značilno v prvih dnevih, ko PP še ni uravnovešeno). takšne otroke tudi bolj črviči in napenja.
*** Tametila imam se za 2 dni-10 dnevna kura.ali naj grem se po eno skatlico? sicer imam obcutek, da je bojse, prsi se hitreje polnejo( saj tudi veliko pristavljam),iz bradavic mi veckrat kaplja.
* Če menite, da vam tametil pomaga, le poprosite zanj. Čeprav ga kasneje ginekologi precej neradi predpišejo, saj nobeno zdravilo ne pripomore k boljši laktaciji, če ni dojenje pogosto, pravilno, na otrokovo potrebo in če mati ne počiva dovolj.
*** rad bi presla na polno dojenje in seveda krajse podoje oz bolj redno dojenje-ker me ze posteno izcrpuje-kaj svetujete?
* Preberite prosim:
*** ali bi potrebovala tudi Sytocinon, ali se lahko uporablja hkrati s Tametilom oz. ali ga lahko sploh se uporabim.
Syntocinon se lahko uporablja skupaj s Tametilom, saj je le čisti, sintetizirani hormon oksitocin. Ginekologi ga predpišejo, če ob pregledu pri 6. tednih maternica še ni dovolj zmanjšana ali kadar mamica navaja, da ima težave pri dojenju. Posvetujete s s svojim ginekologom.
*** Luka se veckrat izteguje nazaj in pri tem joka. ali je to zaradi napenjanja? veckrat ob tem tudi `prdne`. kako mu lahko pomagamo? (to najbrz niso krci, saj se baje pri krcih stiskajo skupaj ne pa nazaj?)
* lahko, lahko pa ima težave pri izločanju blata, saj mnogi novorojenčki skuajo izločiti blato skozi zaprt anus, ker teh funkcije še ne obvladajo oz. regulirajo dobro. Če ga napenja, ga hranite večkrat, vmes podirajte kuščke in pazite, da bo položaj pri dojenju kar najbolj pravilen.
Karmen!
ze dva dni smo brez dodatka….. sicer s tristo priklopi.. ampak nic ne de , vazno da je! fant me pita s pico kar v postelji, flaske pijace so vedno na dosegu roke, zdaj smo pa na inter., ker je luka zaspal na dojki, pa smo ga prestavili v njegovo posteljco. se enkrat se ti zelimo zahvaliti za pomoc in pogovor , oprosti za sporocilo na forumu, je bila nevihta pa smo mislili da ni bilo odposlano. se veliko uspesnega svetovanja. p&r&l
Patricija,
ni se ti potrebno opravičevati za sporočilo na forumu. Kar je zapisano, bo prav prišlo lahko še komu drugemu. Držim pesti zate in Lukca! Pa saj veš – če bo vseeno kdaj potrebna steklenička – še vedno dojiš vse preostale obroke.