Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Težave

Težave

Pozdravljeni,

Vsako zimo imam težave z vnetjem sinusov, ki pa sem jih pa do letos uspešno zdravila sama z aerosolom. Letos so se mi težave pričele oktobra, decembra sem dobila na sinusitis še gripo in januarja sem bila napotena na ORL.
Decembra sem pila amosiklav, claritine in Avamys. Januarja sem dobila od otorinolaringologa predpisan antibiotik, Avamys in operil (1teden 6 kapljic). Vendar težav ni bilo še povsem konec. Čez dan se nos sčisti, ponoči pa spet zapre in posledično poleg tega, da slabše spim imam še razdraženo in občasno prav boleče grlo.

Januarja sem bila na slikanju RTG. Izvid se glasi:
Polipozno zadebeljena sluznica v desnem maksilarnem sinusu, izpolnjuje polovico in tudi ob zgornjem robu sinusa. Ventiliran je izključno zelo malo centralno.
Zasenčene etmoidalne celice desno prav tako bazalni del frontalnega sinusa v desni polovici.
Panasinusitis dex.
Napotena sem bila še na CT in endoskopijo.
Marca sem opravila CT in izvid se glasi:
Videti je pnevmatizirano nosno školjko na desni strani. Blago je deviiran nosni pretin v levo. Infundibuluma iz maksilarnih sinusov sta videti anatomsko dobro prehodna. Recesusa iz frontalnih sinusov sta videti prehodna.
Ob preiskavi je minimalno zadebeljena sluznica v frontalnem sinusu na levi strani spredaj. Kostne stene niso zadebeljene.
Ni videti polipov Mastoida piramid normalno. Zobovje sanirano.

Moje vprašanje je ali je endoskopija sinusov potrebna? Lahko ta pokaže kaj česar rtg in ct ne pokažeta ali lahko po gornjih izvidih zaključim, da so težave minile.

Že v naprej iskrena hvala za vaš odgovor.

Spoštovani!

Po tem opisu endoskopija ni potrebna, oziroma ne bo nič pomagala ali koristnega naredila. Kar lahko naredite, da ne “dražite” sluznico nosu (suh zrak, kajenje, alergija ali kaj podobnega).

LP IB.

New Report

Close