Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija težava

težava

Pozdravljeni !

Že dolgo časa se mučim z zdravstvenimi težaveami ki jim ni konca.
Začelo se je lani marca 2008 z pekočim žrelom kakih 5 mesecov.
Obiskala sem oRL kjer mi je bila predpisana diagnoza kronični atrofični faringitis.Težave so minile pojavil pa se je neprijeten občutek tiščanja v predelu kjer leži adamovo jabolko, kot bi mi nekaj tiščalo, zatezalo.
Pred dobrima dvema mesecema pa se je k vsemu temu pridružilo še hitro bitje srca in težka sapa. Naj povem da težav nimam ko ležim in spim zjutraj ko vstanem pa se takoj prične to neprijetno tiščanje ki se izrazito poveča po obroku (kosilo), takrat me prične prav dušiti tako da moram obvezno sedeti, ker v primeru da vstanem ali pa hodim so težave še hujše.
Naredila sem že več preiskav: ORL, GASTRASKOPIJA, UZ ŠČITNICE, UZ SRCA, RTG PLJUČ, KRVNO SLIKO in nikjer nič grozno posebnega.
Trenutno jemljem 1/2bloxana in 2mg Lacipil za umiritev hitrega bitja srca težave z občutkom tiščanja pa so še vedno prisotne.
Ali mi morda znate svetovati kaj naj poiskusim kje bi bil lahko vzrok vsem tem težavam ali mi svetujete ponoviti preiskave ORL in GASTRASKOPIJE ?

Že v naprej se vam lepo zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.

Spoštovana!

Če imate kronično spremenjeno sluznico žrela. potem vam ta bolezen lahko “nagaja” in lahko imate stalenobčutek tiščanja, draženja v globini vratu. Če so vse ostali izvidi v redu potem je vse ostalo najveretneje zaradi “podzavesnega strahu, nemira…”.

LP. drIB.

Pozdravljeni !

Zahvaljujem se vam za odgovor vendar vas prosim če mi lahko poveste kaj se na tem lahko da storiti ali obstajajo kakšna zdravila, terapija da bi občutek tiščanja lahko ublažila ?
Ali je ta bolezen nevarna glede na to da že dolgo traja in tiščanje ne
preneha ?
Ali mi morda svetujete jemanje zdravil (ultop, contorloc), čeprav nimam želodčne kisline ali menite da bi pomagala?

Že v naprej se vam lepo zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.

spoštovana!

Bolezen ni nevarna, le nadležna. Morate čim manj dražiti vašo sluznico, ne mislite na te težave (da ne obremenjujete sebe). Zdravila za kislino včasih pomagajo, tudi če nimamo občutka zgage v želodcu.

Lp IB.

Pozdravljeni !

Še enkrat hvala za odgovor vendar vas prosim če mi lahko poveste še ali menite da bi bil ponoven obisk ORL potreben glede na to da so se težave pričele že lani februarja in sem ORL obiskala aprila 2008, julija 2008 in septembra 2008.
Ali menite da se je zadeva lahko poslabšala in se bi stanje sluznice lahko spremenilo v patološko obliko?
Ko sem nazadnje obiskala ORL je na izvidu pisalo da mi svetuje higiensko dietski režim kaj naj bi to pomenilo v zvezi z prehrano ?
Prosim vas za nasvet če mi lahko napišete katera hrana in pijača je najbolj škodljiva? Zelo rada imam kisle zadeve ali je to zelo škodljivo?
Ali se v primeru poškodovane sluznice lahko grgra žajbljev čaj ker nekateri pravijo da je to koristno ker se sluznica prej obnovi zaradi prekrvavitve, drugi pa da jo z tem še bolj poškodujem?
Ali je mogoče da se je sluznica iz atrofične oblike spremenila v hipertrofično in da imam zato občutek, kot da imam nekaj odebeljenega v grlu in me to pritiska? Ali je v tem primeru potrebna operacija?
Ali je ta bolezen sploh ozdravljiva ali je prisotna celo življenje kar pomeni da bom imela težave večno ?

Že v naprej se vam lepo zahvaljujem in vas lepo pozdravljam !

Spoštovana!

Ponoven obisk na ORL vam ne bo povedal nič novega. Ni pričekovati, da se bo spremenil v nekaj hudega (le na osnovi tega kar tuki piše). Žajbljev čaj lahko pomaga, vendar le če je pravilno narejen (ponavadi se naredi preveč močen in potem lahko dodatno razdraži žrelo).
Operacije pri tej bolezni ne delajo in ne pomagajo.
Če imate kislega rada, potem najveretneje ne bo nikoli boljše, ker kislega in vsega kar je preveč, ne bi smela jesti. Morate se odločiti – ali boste imela tećav zaradi kroničnega vnetja ali pa boste jela, pila kar vam je všeč.

LP IB.

New Report

Close