Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija teža pri novorojenčku

teža pri novorojenčku

pozdravljeni,

imam 11 dni starega novorojenčka, se polno dojiva, vendar sem zelo v skrbeh, ker smo ga danes s patronažno tehtali in se je v 4-ih dneh zredil samo 50g.
porodno težo je imel 3680g, odpustno 3420 (6. dan), danes pa samo 3470.
Dojila sva se na 3-4 ure, ker se prej ni zbudil, jaz ga pa tudi nisem prebujala zaradi hranjenja. Danes ponoči je prespal 8 ur, vmes sem ga sicer po 4-ih urah poskušala prebuditi da se podojiva, pa mi ni uspelo.
Pri dojenju niti ni zaspanček, ampak kar sesa, najprej zelo močno, potem pa z vzpodbujanjem malo manj močno.
V porodnišnici so mi svetovali naj dojim izključno 10 minut na vsaki dojki in nikakor ne več, tako da sem ga jaz odstavljala, tudi če je želel še sesati. Menite da je v tem problem?
Danes ga zbujam na 2-3 ure (če se ne zbudi sam), na dojki ga pustim dokler sesa (cca 20 min na vsaki). Od 13h dalje ga tehtam, da vidim koliko poje in je jedel v sledečem zaporedju 13h:70ml, 16h-50ml, 18h-50ml, 19:45-30ml….Nihče mi ni povedal koliko ml na obrok je dovolj?
Kaj menite, je teža problematična? Naj dodajam (tega si ne želim preveč)?

Najlepša hvala za odgovor in kakršenkoli nasvet.

Pozdravljeni, Tori,
tako malega novorojenčka dojimo po povpraševanju, tudi na uro, tudi na 20 minut, če joka. Njegov organizem ni dovolj zrel, da bi se lahko najedel za 3-4 ure, dosti bolj je zanj, če se hrani skoraj stalno, v malih količinah.
Otrok, ki je slabše jedel, pravzaprav vedno manj je in vedno več spi.
Sedaj začnite, kot da ste pravkar rojeni. Hranite na pol ure, lahko dojite 10 minut, če vse popije, sicer počakajte, da spusti dojko oz. pokaže, da bi še.
Dojenje na 3-4 ure se vzpostavi šele nekje okoli 2. meseca, pri nekaterih otrocih pa še kasneje. Prvih nekaj dni se boste morali zelo zelo potruditi, da bo spet začel normalno jesti, ne obupajte. Vedite, da več dojenja pomeni več mleka. Šele ko bo zahteval hrano vsaj vsako uro, boste vedeli, da ste zmagali in prišli na normalno stanje.
Preberite članek JOK IN TOLAŽBA, sedaj je že dve strani nazaj. V njem je lepo opisano, da nekatera ljudstva živijo še danes tako naravno, da je novorojenček pristavljen tudi 200x dnevno. Malo posesa in spi dalje. Nihče seveda od vas ne pričakuje, da bo vaš novorojenček stalno na dojki. Ampak v prvih tednih se mora dojiti skoraj vsako uro, že zaradi kapacitete želodčka.
Tako dolgo spanje je znak, da ima otrok premalo hrane. Kar hitro na delo. Pa mirno, brez panike, saj tudi tako mali otroci hitro začutijo, da je mamica razburjena, v skrbeh in potem je še bolj vse narobe.

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Zivjo.

 

Sem 3dan po CRju in moja puncka je rojena v 36tednu, z težo 3460g, danes so jo tehtali in so ji namerili samo 3160g pravijo da me s to težo ne morejo spustiti domov..

Jaz sem drugačnega mnenja,da grem lahko domov. Se dojiva v porodnišnici, navala mleka še nimam, prihaja pocasi.. pravijo, da ji bodo dale dodatek. Koliko naj bi bila zanjo primerna teza za odhod domov iz porodnišnice?

Predstavljam si, da so vam povedali strokovne argumente za opazovanje (neodpust). Pri tem osebna mnenja običajno ne štejejo, razen na lastno odgovornost.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close