Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija teža, dojenje …

teža, dojenje …

Spoštovani,

Najprej naj pohvalim vaš trud in skrbnost pri odgovorih na forumu.

Tudi sama imam nekaj vprašanj – skrbi me, če moj otroček (3,5mesecev) dovolj pridobiva na teži. Naj omenim, da polno dojim.
Ob rojstvu je bila teža 4400 (odpustna teža 4200) g, 54cm,
prvi mesec 4700g, 55,5cm
drugi mesec 5400g, 58cm
tretji mesec in teden dni pa 6200g, 61,5 cm.

Ob prvem mesecu je pediater ocenil, da pridobiva premalo in imela sem testno dojenje. Otroček je spil 90ml in rekel je, da ni panike, tudi po naslednjih pregledih pri dveh in treh mesecih. Meni se zdi, da pridobiva premalo. Včasih imam občutek, da mleka nimam dovolj, toda po dojenju, ki je vedno zelo kratko (tudi tehtam pogosto, vendar še vedno se dojiva na dve do tri ure čez dan, enkrat ponoči, pri posameznem obroku spije okoli 50 do 90 ml, zelo zelo redko več kot 100 ml). Bi potrebovala dodatek? Po dojenju otroček ne zaspi čez dan oz. zelo redko, pa še to dvakrat ali trikrat za 20 minut. Če poskusim dojiti pogosteje, se upre, skratka noče več – glavico obrne stran.
Po tabelah teže in rasti ne pridobiva dovolj- ali samo paničarim? Prav utrujena sem od tehtanja, računanja ml … Ne morem se sprostiti. Tudi ko sem se in dva tedna nisem nič tehtala, ni bilo bolje. Od pregleda do danes je minilo 10 dni, poredil se je le za 100g.
Mi lahko prosim karkoli svetujete – nočem biti nezaupljiva do pediatra, hvaležna pa bi bila za vaše mnenje.

Prijazno vas pozdravljam,
L.

Pozdravljeni, lw,
vaš otroček (fantek?deklica?) raste primerno.
Če je deček, je imel porodno težo skoraj najvišjo, potem je v prvem mesecu slabše pridobil, sedaj je v tretjem mesecu še vedno nad polovico svojih vrstnikov (le 1/4 vrstnikov je težjih, ostali so lažji).
Če je deklica, je bila sploh med težjimi in je tudi sedaj, pri treh mesecih med težjimi.
Poglejte si še sami tabele, da boste pomirjeni:

Torej se čisto primerno dojita, pa res prenehajte s tehtanjem, ker to nikamor ne vodi. Otrok čisto dobro uspeva.

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Najlepša hvala za hiter in pomirjujoč odgovor!

Lep dan vam in forumkam,
L.

New Report

Close