Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Tetanus

Tetanus

Pozdravljeni.

Zanimajo me nekaj stvari:
1. Ali obstaja zanesljiv laboratorijski test, ki bi dokazal akutno stanje tetanusa? Morebiti s punktiranjem v hrbtenjačo?
2. Mi lahko razložite, kako lahko telo po cepljenju izdela protitelesa za toksine (npr. C.Tetani), proti strihninu pa ne?
3. Kako nam lahko cepivo proti tetanusu nudi imunost, če pa prebolimo tetanus pa potem nismo imuni, kot npr. pri HiB, rdečke,…?

Najlepše se zahvaljujem za odgovore.
Lep dan.

Tetanus ima zelo značilno klinično sliko; test pa je najprej mikrobiološki (osamitev bakterije Clostridium tetaniiz tetanogene rane), ki mu sledi biološki poskus na miški. Česa drugega pa ni mogoče dokazovati.

Malo o tetanusu:

Mikroskopska slika kulture C. tetani razodene, da gre za dolge, gibljive bacile.So sporogeni bacili, kar pomeni, da v neugodnih okoliščinah tvorijo spore, ki jih pod mikroskopom vidimo kot majhna tolkalca za boben na vrhu bacila. So izredno obstojne in jih uničimo šele po 15 minutni sterilizaciji v avtoklavu pri 121C.
Epidemiologija: C. tetani najdemo v normalni flori velikih rastlinojedih živali, ki je izhodišče za širjenje bacilov in spor C. tetani. Le-te pridejo v zunanje okolje preko živalskega iztrebka in najpogosteje končajo v prsti. Ob stiku površinske rane s prstjo, umazanijo ali živalskim iztrebkom vdre C. tetani v človeško telo, kjer pa, zanimivo, ne sproži vnetne reakcijo, temveč prične proizvajati močan nevrotoksin, ki povzroča patološke komplikacije.

Patogeneza: Ko tetanusne spore vstopijo v zanje ugodno anaerobno okolje, npr. določene rane, prično s procesom germinacije. Pri tem procesu nastane tetanusni toksin. Ko se toksin enkrat stvori, se s prenosom po živcu prenese iz rane v centralno živčevje (predvsem v hrbtenjačo) in se veže na gangliozidne receptorje.

2. TETANUS

Tetanus je bolezen, ki jo povzroča C. tetani in jo najdemo praktično povsod na svetu. Inkubacijska doba te bolezni traja običajno 7-8 dni, le izjemoma do 54 dni. Po tem času opazimo pri bolniku nenavadno vznemirjenost, ki jo običajno spremljajo krči v področju rane. Kmalu zatem pa pride do poglavitnega bolezenskega znaka tetanusa, to je krčevite otrdelosti mišic. Najprej se ta otrdelost pojavi pri spodnji čeljusti (pravimo ji trizmus), kar oteži oziroma onemogoči odpiranje ust. Krči se v kratkem razširijo na vse obrazne in vratne mišice, zaradi česar dobi bolnikov obraz značilen bolezenski nasmeh (risus sardonicus). Ob istem času se ravzija tudi otrdelost mišic v hrbtu in okončinah, ki včasih povzroči, da se bolnik zvije v lok (opistonus). Toksin prizadene tudi dihalne mišice, zato bolniki dihajo oteženo in plitvo. Prizanešeno ni niti vegetativnemu živčnemu sistemu, tako da tetanus spremljajo tahikardija, hipertenzija, povišana telesna temperatura in prekomerno znojenje.
Posebna oblika te bolezni je ti. neonatalni tetanus, ki se pojavi ob nesterilnem prerezanju popkovine. V tem primeru bacili tetanusa vstopijo v telo skozi popkovino. Značilni bolezenski znaki se razvijejo v 4-5 dneh po okužbi. Ta oblika tetanusa je precej razširjena v nerazvitem svetu, njena smrtnost pa znaša nad 80%.

2.1. Diagnostika: Mikroskopski razmaz in kultura okuženega tkiva sicer lahko kažeta, da gre za C. tetani, vendar iz njiju ni razvidno ali je sev toksigen ali ne. Slednje lahko dosežemo z biološkim poskusom, v katerem odrasli miški podkožno v predelu zadnje okončine injiciramo 0.25 ml kulture C. tetani, ki smo jo vzgojili v mesnem gojišču. Če gre za toksigen sev, bodo mišice na okončini otrdele v krču.

2.2. Zdravljenje in profilaksa: Če človek proti tetanusu ni zaščiten, se lahko v vsaki rani pod pogojem, da vanjo zaidejo tetanusove spore in da so v njej anaerobne okoliščine, razvije tetanusno obolenje. Ravno zaradi tega dejstva, je bil tetanus v preteklosti ena najhujših infekcijskih bolezni, dokler ni bilo uvedeno cepljenje.
Kot zaščito proti tetanusu uporabljamo dve vrsti imunizacije – pasivno (antitetanusni serum) in aktivno (tetanusni toksoid).
……………………………………………………………

Tetanusni toksin je imunogen, to pomeni, da se po vnosu majhnih količin v telo, sproži niz številnih reakcij, katerih končni namen je izdelava specifičnih protiteles proti toksinu. Vse snovi niso imunogene. Strihnin je strupeni alkaloid, ki se veže na živčne celice. Zakaj so ene snovi bolj, druge pa manj imunogene, zakaj so imunogene za nekatere vrste, druge pa ne, vam ne morem odgovoriti, saj je to povezano z razvojem živih bitij in vrst v naravi.

Tetanus jih preboleli le malo, saj je nezdravljen tetanus običajno smrten. Pri zdravljenem tetanusu pa se smrtnost giblje tam do 20%. O imunosti pri mrtvih pa bolj težko presojamo. Lep pozdrav!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni!

Ce se lahko navezem na zgornja vprasanja – domnevam, da smo po prebolelem tetanusu imuni nekaj casa in ta imunost scasoma popusti. Ali imam prav? Za cepljenje namrec vemo, da je ucinkovita zascita cca. 10 let, potem pa je treba ponovno cepiti. Kot vem, se pri nas hkrati ponovno cepi se proti davici. Sicer pa sem v Indiji videla cerebralni tetanus pri triletni deklici, ki se je pri igri zbodla s svincnikom v uho. Seveda ni bila cepljena. Nikoli mi ne bi prislo na misel, da je lahko tudi igra s svincnikom nevarna.

Imate prav.
Spore tetanusa pa so, kot rečeno, skoraj povsod v naravi, kritična za bolezen pa je zaprta rana, v tem primeru vbod v ušesno mečico. Spominjam se slovenskih primerov tetanusa: pri starejših, nikoli cepljenih osebah, po obrezovanju vrtnic, vbodih s trni. Lep pozdrav!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni!

Mene pa zanima, če je obnovitveno cepljenje po 10 letih samoplačniško ali gre iz ‘zdravstvene blagajne’?

Pred 10 leti vem, da mi ni bilo treba nič plačati.

Če je še zastonj – ali moraš imeti kak ‘poseben’ razlog, da te cepijo (npr. da si veliko v naravi, večkrat ‘brskaš po zemlji’ …) ali enostavno prosiš za cepljenje?

Hvala za odgovor.

1 odmerek vsakih 10 let gre iz zdravstvene blagajne. Poseben razlog ni potreben, samo izbranega zdravnika opomnite, da je 10 let mimo. Lep pozdrav!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni,

mene pa zanima ali je zaščita s cepivom pri 3,5 letnem otroku prav tako učinkovita, če po treh ceplenjih po enem letu ni prejel še ene doze?

lp,

nejca

Spoštovani, če so bili ti trije odmerki dani v prvem letu starosti (npr. pri 3., 4. in 5. mesecih), potem je zaščita zelo verjetno slabša, oz. lahko celo nezadostna, saj ni bilo revakcinacije? V takem primeru je potrebno čim prej opraviti revakcinacijo. Če pa so ti trije odmerki dani kot 2 v prvem letu in tretji pri cca 18.-tih mesecih starosti, je zaščita zel verjetno dobra.
Lep pozdrav!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Včeraj sem bila tretjič (zadnjič) cepljena proti tetanusu. Pri ostalih cepljenjih razen rahle bolečine ni bilo drugih znakov, po tem cepljenju pa je nastala rdeča, rahlo boleča oteklina. Je normalna takšna reakcija in ni nič nevarnega ali naj grem k zdravniku. Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav.

Spoštovani, bolečina, rdečina in oteklina so daleč najpogostejše pričakovane reakcije po cepljenju. Rdečine in otekline so včasih celo zelo velike. Obisk tdravnika ni potreben, razen če bi bili rdečina in oteklina zelo veliki, tam okoli 10-15 cm in bi se še širili. Oteklo mesto hladite z alkoholnim obkladkom ali ledom (a ledu ne polagajte neposredno na golo kožo!!), v primeru srbečice pomaga tudi antihistaminik (Claritine npr.). Oteklina in rdečina izgineta v par dneh.
Lep pozdrav!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Spoštovani,

glede na zgornjo debato me zanima naslednje: 6. 7. letos so me po poškodbi v morju na urgenci (ns slovenski Obali, ne kje v tujini) cepili proti tetanusu. Revakcinacija bi morala slediti po enem mesecu. Ker sem bila takrat še vedno na morju, sem šla na ponovno cepljenje kar tam v zdravstveni dom. Zavrnili so me, da je za to pristojen moj osebni zdravnik in naj grem kar k njemu, čeprav sem povedala, da bom še nekaj časa na morju. Ko sem bila včeraj pri svojem zdravniku, mi je rekel, da bi me morali cepiti kar tam, da sem zamudila pravi termin in da sedaj ni mogoče ničesar več storiti. Zanima me, kdo v zgodbi ima prav in kaj lahko še storim, da bom vseeno zaščitena proti tetanusu: se dam na lastne stroške še enkrat od začetka trikrat cepiti proti tetanusu, ali je še kakšna druga možnost?

Hvala za odgovor in lep pozdrav,

Petra

Spoštovani, če ste bili že prej proti cepljenju popolno cepljeni in je ta odmerek po poškodbi pomenil le revakcinacijo (ker je od zadnjega odmerka cepiva proti tetanusu) minilo že več kot 10 let, potem 1 odmerek cepiva (ki ste ga že prejeli), popolnoma zadošča in ni potrebno cepljenja niti ne nadaljevati, psloh pa ne “ponovno začenjati”.

Če niki v življenju niste biti popolno cepljeni proti tetanusu in je ta odmerek po poškodbi predstavljal vaše prvo cepljenje proti tetanusu, potem vi drugi odmerek sledil 1 do 3 mesece po prvem (torej 6.8. do 6.10), tretji pa eno leto po drugem.

Pri vas sat torej mogoči 2 možnosti:

– ali nadaljevanje cepljenja sploh ni potrebno, saj je šlo ob poškodbi za revakcinacijo (in z veliko verjetnostjo je tako, saj pri nas že več kot 60 let poteka rutinsko cepljenje proti tetanusu)
– ali pa normalno nadaljujete z drugim in tretjim odmerkom pri izbranem zdravniku.

Lep pozdrav!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Spoštovani,

Hvala za odgovor.

Lep pozdrav,

Petra

zanima me kje bi dobila kakšno obširno internetno stran o tetanusu?

http://www.who.int/topics/tetanus/en/
http://www.cdc.gov/vaccines/vpd-vac/tetanus/default.htm
http://www.emedicinehealth.com/tetanus/article_em.htm

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni,
pred približno tednom dni me je v prst ugriznil morski prašiček. Proti tetanusu sem bila nazadnje cepljena leta 2002 (pri starosti 19 let). Vem, da naj bi zaščita držala 10 let, ampak mi je znanec rekel, da če pride do poškodbe, se injekcijo da, če je od zadnjega cepljenja preteklo več kot 5 let.
Zdaj me nekoliko skrbi, saj je od ugriza že 7 dni, k zdravniku pa nisem šla, saj se je rana lepo zacelila brez gnojenja ali vnetja. Ali delam paniko brez potrebe ali zares obstaja nevarnost za tetanus?

Najlepša hvala za odgovor!

Pozdravljeni,
pred približno tednom dni me je v prst ugriznil morski prašiček. Proti tetanusu sem bila nazadnje cepljena leta 2002 (pri starosti 19 let). Vem, da naj bi zaščita držala 10 let, ampak mi je znanec rekel, da če pride do poškodbe, se injekcijo da, če je od zadnjega cepljenja preteklo več kot 5 let.
Zdaj me nekoliko skrbi, saj je od ugriza že 7 dni, k zdravniku pa nisem šla, saj se je rana lepo zacelila brez gnojenja ali vnetja. Ali delam paniko brez potrebe ali zares obstaja nevarnost za tetanus?

Najlepša hvala za odgovor!

PS: se opravičujem za dvojno pošiljanje – v prvem prispevku sem namreč po pomoti vpisala email naslov, ki ga že dolgo ne uporabljam več in je “mrtev”.

Spoštovani, v primeru umazane, globoke, zaprte rane bi prejeli poživitveni odmerek po več kot 5 letih od zadnjega cepljenja. Ker pravite, da je bila rana očiščena, da se je lepo scelila in se ni gnojila v notranjosti, praktično ni nevarnosti. Lep pozdrav!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Spoštovani

Včeraj na večer novega leta me je ugriznil domači dihur v zapestje,verjetno razdražen zaradi vse uporabe pirotehnike.Ugriz je bil kar hud,rane se mi lepo celijo niso rdeče in so suhe.Zanima me ali je potrebno iti na cepljenje
proti tetanusu glede na to da je žival stalno doma in ni prihajala v stik zunanjim svetom že nekaj časa.Če je potrebno mi prosim povejte ali naj čakam do konca praznikov ali naj grem na urgenco po cepivo če seveda nisem že zamudil ker je poteklo že 24 ur.

Lepa hvala

Boris

Spoštovani, ugriz živali (ali človeka) je potencialno kužen in običajno zahteva zdravljenje z antibiotiki.

Kar se zaščite proti tetanusu tiče, je potrebno vedeti, kdaj ste prejeli zadnji odmerek cepiva proti tetanusu: v kolikor je od zadnjega cepljenja minilo 5 – 10 let, je potrebno zaščito obnoviti z enim podmerkom cepiva.

Še nekaj morate vedeti: vsak živalski ugriz je potrebno tudi presojati v zvezi z možnostjo okužbe s steklino. Vi sicer pravite, da je dihur domači in da že dolgo ni imel stika z zunanjim svetom. Kaj to pomeni: dolgo?? V primeru ugriza živali je potrebno ugriz prijaviti v antirabično ambulanto področnega ZZV-ja, žival, ki je ugriz povzročila, pa mora biti pod veterinarskim nadzorom še 10 dni po ugrizu, ki ga je povzročila. Lep pozdrav in srečno 2009!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

New Report

Close