test sladkorja
Če imaš obremenilni test na glukozo, s katerim preverijo ali imaš gestacijski diabetes, je postopek ta, da si res cel dan v PDC, zjutraj ti vzamejo kri, izmerijo KS, nato spiješ sladko vodo (gosto in zelo nagravžno), nato pa ti vsako uro jemljejo kri in merijo sladkor (še tri krat), nato dobiš še kosilo, naredijo UZ in dobiš diagnozo in greš domov. Jaz sem bila tam od 8 do 16, najdlje sem čakal an a UZ, ker je bila slučajno velika gužva, sicer si do 13 konec.
želim ti, da ovržejo sum na diabetes! Vso srečo!
Pri meni je bilo pa mal drugač. Po navodilih ginekologinje sem prišla v torek, na tešče (okoli 10h), oddala napotnico in so mi rekli naj takoj grem v laboratorij diabetološke ambulante spiti to sladkorno mešanico. Potem sem morala sedeti pri miru eno uro in so mi odvzeli kri. Čez 15 minut je prišla ven sestra in mi rekla, da je vse uredu in da lahko grem. Čez par dni so mi po pošti poslali Obvestilo zdravniku (da je test negativen).
Jaz sem imela dva testa za sladkor. Prvi je bil 50 gramski, o katerem piše Deja. NAredila sem ga v naši amblanti v Šiški, kjer imam tudi ginekologinjo, ni pa bilo nujno priti na tešče. Zjutraj sem pojedla zajtrk, potem so mi dali sladkorno mešanico, nakar sem sedela 1 uro in so mi vzeli kri. Ker so izvidi pokazali povišan sladkor, sem morala na drugi obremenilni test (OGT), ki je 100 gramski in ga delajo v Polikliniki na diabetološkem oddelku. Na tega moraš priti tešča: najprej ti vzamejo kri, potem ti dajo sladkorno mešanico (s sabo prineseš limono, da ti jo stisnejo noter), potem pa še trikrat na vsako uro vzamejo kri. Moraš pa vse tri ure sedeti, da ti ne bi bilo slabo in da ne zlezeš skupaj. Potem smo počakali na izvide: ker je bil moj ok, sem lahko šla takoj domov. Sicer pa bi me čakalo še predavanje o tem, kako se prehranjevati.
lp
Jaz sem imela nosečniško sladkorno v prvi nosečnosti in sem morala 3x piti zelo sladko vodo, nato pa ti vsako uro (skupno 4 ure) vzamejo kri, da vidijo kako hitro se sladkor v krvi normalizira.
Ta sladkorna ni nevarna, če je pod kontrolo (dieta), sicer se lahko otrok rodi s povečano glavo in trebuščkom, ampak naj te pomirim, da ni tako grozno kot se sliši. Meni so to sladkorno odkrili šele v 34. tednu in najprej naj bi bilo vse OK, potem pa so me čez 2-3 tedne poklicali nazaj. Tako da sem bila brez ustreznega zdravljenja kar 37 tednov, pa sem rodila normalno, krasno, popolno punčko!
Sicer pa, čeprav naj bi bil ta pregled eden od rednih v nosečnosti, izvajajo pa ga ne vedno. Ne vem zakaj.