tesnoba
Spoštovani!
Pogosto imam občutke tesnobe in imela sem 2 napada panike, tako da sem šla na urgenco. To je bilo pred enim mesecem. Vem, da je bilo o tem veliko napisanega in marsikaj sem se naučila. Tako se sedaj več gibljem, počasi si urejam življenje in zadnji teden se počutim dobro. Občasno sem omotična, ostalo pa kontroliram.
Zanima me, če je verjetno, da s spremenjenim načinom življenja ti tesnobni občutki izginejo ali je to tako, da če se enkrat začnejo potem tudi ostanejo. Strokovne pomoči nisem poiskala, ker se počutim bolje in poznam verjetne vzroke.
Zanima me še, kakšen je vpliv alkohola. V soboto sem ob pizzi popila 2 požirka piva in čez nekaj minut, sem težko dihala in počutila sem se zelo utrujeno. Kavi sem se že odpovedala, se bom morala tudi kozarcu piva ali vina? Za zmeraj?
Najlepša hvala za odgovor,
Tinoča
Še enkrat pozdravljeni!
A ni zanimivo, kako že beseda alkohol vpliva na nekatere, tako da bistvo pozabijo.
Ne mi zamerit, ampak tista 2 kozarca, ki mi jih “dovolite” na teden, bom mogoče spila do konca leta. Načeloma alkohola sploh ne pijem in nisem neka obupana avša, ki utaplja probleme v alkoholu, ampak se žal preobremenjujem s problemi drugih in želim 100% stati za besedami, ki jih dam.
Kakšni so učinki alkohola mi je znano, zato sem popila 2 požirka, da sprostila. Žal je bil učinek močno nasproten. Zanima me, če veste zakaj. Če kaj vem, obstajajo bolezni, pri katerih se absolutno ne sme piti alkohola, zlasti v kombinaciji z nekaterimi zdravili. V prvem delu vprašanja, pa sem povedala, da zdravil ne jemljem. Sprašujem pa tudi vas kot strokovnjaka in kot človeka, ki mi je veliko pomagal z odgovori drugim ljudem z istimi problemi – je to stanje ozdravljivo samo po sebi s spremembo načina življenja in s sproščanjem, ali je potrebna pomoč strokovnjaka.
Hvala.
Spoštovana Tinoča,
Tesnobo lahko ublažimo z avtogenim treningom, predvsem pa je treba iz stila življenja eliminirati vse stresne dejavnike,na katere lahko vplivate na primer honorarna dela, ki se časovno prekrivajo,obljube,za katere obstaja možnost, da jih ne boste moglim izpolniti ipd.Predvsem si uredite prosti čas oziroma si ga vzemite, če ga doslej niste imeli.Redno se srečujte s prijateljicami in skušajte vnesti v svoj način življenja vsakodnevno telovadbo.Navedeno prilagodite svojemu siceršnjemu statusu ( samska, poročena razvezana in kar je vmesnih variant).Če vam tesnobe ne bo uspelo odpraviti ali vsaj omiliti, boste morali nekoliko spremeniti svoj načelni odpor proti zdravilom, vendar vam pomirjevala odsvetujem.