Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Teško dihanje, kronični faringitis

Teško dihanje, kronični faringitis

Pozdravljeni.
Star sem 33 let. Že pet let me pestijo težave z grlom oziroma z žrelom. Bil sem pri dveh orl specijalistih, ki sta ugotovila kronični faringitis in močno granulirano žrelno sluznico. Priporočala sta mi grgranje fiziološke raztopine, pitje timijanovega čaja in izogib gaziranim in hladnim pijačam. Dobil sem tudi tablete Nexium, ki bi izključile refluks, ki pa mi niso pomagale. Ker težave niso izzvenele, vas prosim za nasvet. Grlo imam nenehno pordelo in suho, najhujši pa je dihalni del. Včasih ne morem zaspati do jutranjih ur, ker ‘lovim’ zrak. Večino časa imam občutek, kot da ne zajamem dovolj zraka, zato je vdih sunkovit. Zaradi težav z dihanjem se matram tudi čez dan, koncentracija je slaba, sem dokaj obupan, ker čutim to težavo praktično čez cel dan in dihanje ni avtomatizirano. Spirometrija je pokazala dobre parametre, tudi sicer mislim da je problem v zgornjih dihalih. Ali je možno da imam obstrukcijo zgornjih dihal zaradi povečane žrelnice? Kronična pordelost se mi je prvič pojavila po tem ko sem prebolel ciste oz neke bele pike na mandljih. Je možno da bi po odstranitvi mandljev lažje zadihal? Kot sem bral vaš forum se za tovrstne posege odločajo skoraj izključno le pri otrocih. Je možno da bi bil zaradi zoprnih težav z dihanjem tudi odrasel človek primeren kandidat za operacijo mandljev in ali žrelnice? Zdravnik specijalist mi je dejal da moje težave niso za bolj invazivno obravnavo, vendar je po drugi strani napisal v izvid:gospod občasno teško diha, kar pa ni res, ker pravzaprav čez cel dan teško diham.
Hvala za vaš čas in nasvete.

Spoštovani,

če ORL specialist ni ugotovil anatomske ovire za dihanje, ki bi pojasnjevala težko dihanje in če je pulmolog izključil astmo (tudi z metaholinskim testom), so verjetno težave psihične. Tudi nespečnost je ponavadi psihičnega izvora.

V primeru povečane žrelnice in mandljev operiramo tudi odrasle, vendar ORL specialist po pregledu odloči o tem, ali je operacija smiselna in potrebna.

Kronično vnetje žrela pa se ne zdravi z operacijo, ampak s primerno prehrano, pastilami za žrelo, izogibanjem cigaretam in alkoholu.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Hvala za odgovor. Bom prosil še za metaholinski test. Težave sigurno niso psihične, ker sem celo življenje dobro spal, tudi takrat ko sem imel psihične težave. Enostavno je ta občutek vselej prisoten v grlu. Mogoče suha sluznica naredi občutek kot da se zrak vleče in ni gladkega prediha.

New Report

Close