Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja TERMALNA VODA ZA ENOLETNIKA

TERMALNA VODA ZA ENOLETNIKA

POZDRAVLJENI!
ZANIMA KOLIKO ČASA JE PRIPOROČLJIVO KOPANJE ENOLETNEGA OTROKA V TERMALNI VODI?OTROK JE BIL DANES PRI ENEM LETU CEPLJEN IN SE JUTRI DOPARVLJAMO V TOPLICE.Z RAZNIH KONCEV SO INFORMACIJE ZELO RAZLIČNE.TAKO NEKATERI PRAVIJO NAJVEC DVA DO TRIKRAT NA DAN PO PET MINUT V TREMALNI VODI ČEŠ DA IMA TAKO MOČNE UČINKE, DRUGI PA SPET DA NI NOBENIH OMEJITEV.ZANIMA ME VAŠE MNENJE PREDVSEM PA MNENJE DR.PIRNATOVE.

LP IN HVALA ZA ODGOVOR
KATY

Spoštovani!
Vse termalne vode niso enake. Med seboj se zelo razlikujejo po temperaturah, vsebnosti različnih soli in vsebnosti mineralov (rudnin). Vsebnost soli in mineralov v nekaterih termalnih vodah je zelo visoka in zelo presega vsebnost soli v človekovi plazmi. Mnoge so ob zaužitju škodljive: npr. številne žveplove spojine, ipd.
V primeru, da je temperatura vode med 30 in 35°C in je sestava izotonična (to pomeni, da sta vsebnost in/ali vrsta rudnin v vodi podobna kot v človekovi plazmi), se seveda lahko v takitermalni vodi kopamo tudi dlje časa.
Ker pa je večina voda višjih temperatur in hipertoničnih – to pomeni, da vsebnost in/ali vrsta rudnin bistveno presegata količino v človekovi plazmi), smemo majhne otroke dejansko kopati samo parkrat po 5 minut.
Poglejmo zakaj”?
1. Pri majhnih dojenčkih otroka hitro preobremenimo s toploloto, ki je še ni sposoben uravnavati. Pri vašem enoletniku to ni več problem, ker je uravnavanje temperature že bistveno boljše.
2. Vsi otroci tam do 3.-4. leta vodo ob kopanju požirajo in v primeru zelo koncentriranih termalnih voda na ta način preobremenjujejo krvni obtok s preveliko količino rudnin, v mnogih primerih pa celo s škodljivimi rudninami. Količina popite tekočine je za otroke glede na majhno telesno težo že zelo hitri prevelika. Zato je za otroke bistveno boljše, da jih kopate v PITNI bazenski (netermalni) vodi.

Upam, da je cepljenje minilo brez težav. Samo cepljenje ni ovira za uživanje v toplicah.

Pozdrav!
Nina

New Report

Close