Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje terapija – pmdd

terapija – pmdd

Pozdravljeni,

Zanima me kaj od hormonalne terapije se lahko dobi pri nas?
TABLE5 – hormonalna terapija

In kaj od farmakološke?
TABLE4

Za vaše odgovore se vam zahvaljujem.

Spoštovani!

Zgoraj omenjeni motnji – PMS (predmenstrualni sindrom) in njegova resnejša oblika PMDM (predmenstrualna disforična motnja), uvrščamo med predmenstrualne motnje. PMS po nekaterih podatkih prizadene kar okrog 75% žensk, medtem ko ima PMDM okrog 3% žensk. Etiologija PMS/PMDM ostaja nejasna, pri čemer manjkajo predvsem splošno sprejeta merila za njuno določanje. Obstaja več različnih teorij, od katerih pa zaenkrat še nobena ni potrjena in dokončno sprejeta.

Za PMS ne označujemo različne oblike nelagodja, ki se največkrat kažejo kot rahlo povečanje telesne teže in nabreklost prsi, s spremljajočo razdražljivostjo ali potrtostjo.
O PMS govorimo, ko so težave močneje izražene in obsegajo tako telesne (napihnjenost, glavobol, krči, akne) kot tudi čustvene simptome (izrazita utrujenost, nespečnost, nihanje razpoloženja, depresija, tesnoba, razdražljivost). Simptomi so lahko tako izraziti, da resno ovirajo vsakodnevno življenje.

Pri PMDM, so čustveni simptomi veliko močnejši in dejansko zasenčijo telesne. Ključni znaki so izrazito depresivno stanje, ki ga spremljajo samozaničevanje, brezup, izrazita tesnobna stanja, napetost, pretirana čustvenost v odnosih doma in na delovnem mestu.

Za PMS in PMDM je značilno, da se vsa simptomatika bistveno izboljša z nastopom menstruacije in se znova poslabša na sredini ciklusa (po ovulaciji).

PMS oziroma PMDM občutijo samo ženske v rodnem obdobju, zato dekleta pred puberteto, nosečnice in ženske v pomenopavzi, nimajo teh simptomov.

Simptomatika PMS/PMDM je v veliki meri odvisna od življenskega sloga, čustvenih problemov in stresbih situacij.

Za zdravljene oziroma lajšanje težav, se uporabljajo številna zdravila, pri čemer se je potrebno zavedati, da zaenkrat še ni popolnoma učinkovitega zdravila. Zdravljenje PMS/PMDM je zaradi omenjenega največkrat kombinirano z različnimi pristopi, torej z različnimi učinkovinami.

Težave zmanjšajo oziroma lajšajo, ter v nekaterih primerih lahko tudi povsem odpravijo:

– jegličevo olje in šentjanževka
– antidepresivi (SSRI – selektivni inhibitorji ponovnega privzema serotonina, drugi serotoninergični antidepresivi) – lajšajo čustvene simptome
– oralni hormonski kontraceptivi – lajšajo čustvene in telesne simptome
– analgetiki (menstrualni krči, glavobol, mišične bolečine) – lajšajo telesne simptome

Poleg tega je za lajšanje predmenstrualnih težav zelo pomembna tudi sprememba življenskih navad: zmanjšanje količine zaužitega kofeina (kave in čaja), uživanje večjih količin sestavljenih ogljikovih hidratov in balastnih snovi – več sadja in zelenjave ter omejitev uživanja alkoholnih pijač.

V nekaterih primerih lahko pomaga tudi uživanje določenih prehranskih dopolnil: predvsem kalcij (1 g/dan), magnezij (360 mg/dan), vitamina B6 (50 do 100 mg/dan) ter izvleček planktonskih rakcev – gre za bogat vir fosfolipidov, astaksantina in omega 3 nenasičenih maščobnih kislin (pripravek Easy PMS).

Pomembna je še redna, vsakodnevna telesna aktivnost (30 minut aerobnih vaj) in zadostna količina spanca (minimalno 8 ur dnevno).

Kar se tiče navedene hormonalne terapije, so pri nas na voljo le oralne kontracepcijske tabletke. Od farmakološke terapije, pa so pri nas na voljo prav vse navedene učinkovine razen tricikličnega antidepresiva klomipramina.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close