Najdi forum

Pozdravljeni,

naprošam vas za mnenje, ali v mojem primeru lahko pomaga manualna terapija za lajšanje ali odpravo težav in kako si bi lahko pomagala sama.

Pred približno 3 tedni sem, verjetno zaradi neogretosti pred igranjem odbojke, naslednji dan začutila bolečino v ramenu, ki se je stopnjevala z dvigom roke (pri oblačenju) ter pri spanju na prizadeti rami. Bolečina je bila nekaj dni močnejša, potem pa je postala blažja, a sem jo čutila še naslednjih 14 dni (pri oz. po spanju na prizadeti rami, dvigovanju roke), v sklepu tudi malo “škrta” pri gibanju. Sklep je bil boleč tudi ob pritisku na točko sklepa od zgoraj. Protibolečinskih tablet v tem obdobju nisem uživala, prav tako sem vsakodnevna opravila normalno opravljala (nisem imela roke “pri miru”). Kot sem razbrala iz zapisov na spletu, bi lahko šlo v mojem primeru za tendinitis in burzitis rame.

Prejšnjo noč sem nevede spala na prizadetem ramenu in zjutraj v sklopu tibetanskih vaj naredila dvig telesa v most, po tem gibu sem spet močno začutila ramo, ki mi je otekla, sklep je postal boleč na dotik tudi v sprednjem delu, bolečina pa tako huda, da je povzročila slabost, zato sem vzela protibolečinsko tableto Naprosyn.

Predvidevam, da prav veliko klasična medicina v teh primerih ne more pomagati (vsaj ne v primeru še obladljivih bolečin, ko se še ne opravljajo blokade ali operacija), zato me zanima, ali lahko pri vas pripomorete k izboljšanju. Prosim še za mnenje, ali je v primeru teh utesnitvenih sindromov ip. potrebno s sklepom mirovati oz. omejiti gibanje ter kakšne vaje lahko izvajam.

Stara sem 42 let, zmerno se ukvarjam s športom (rolanje, hoja). Pred 7 leti sem imela v prometni nesreči nateg vratne hrbtenice, sicer pa sem vsa leta brez posebnih zdravstvenih težav.

Hvala za vaš nasvet in lepo pozdravljeni.

Pozdravljeni,

na podlagi vašega zapisa gre po vsej verjetnosti res za tendinitis t.i. dolgoglavega bicepsa.
Priporočam vam, da opravite ultrazvočno preiskavo ramenskega sklepa. Morda gre za delno raztrganino tetive v tem delu. V nasprotnem primeru (v kolikor struktura tetive ni spremenjena), pa vam lahko pomagamo tudi s tehnikami manualne medicine. T.i. škrtanje, ki ga opisujete, je verjetno posledica sprememb v sami tetivi.

lep pozdrav,

*** Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine *** Ordinacije manualne medicine MO-GY: Trzin, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21 I Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13 I Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Koper (Ambulanta Zdravje): dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Murska Sobota (Tišina, medicinski center Živa v parku), dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 040 804 286 Celje I (Medicinski center Ludvigdental), dr. Roman Burdeniuk, T: 040 866 456 I Novo mesto (Očesni center Preskar), dr. Vasilij Banin, T: 040 56 56 65 I Brezplačna telefonska številka: 080 12 03 I https://www.mo-gy.si *** V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda. ***

New Report

Close