Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Telesna aktivnost po operaciji zdrsa maternice

Telesna aktivnost po operaciji zdrsa maternice

Lepo pozdravljeni,

v začetku minulega leta sem imela laparoskopsko operacijo, s katero so mi privzdignili maternico (z mrežico). Vse je potekalo brez težav, prav tako so mi na operaciji po pregledu rekli, da je vse v redu zaceljeno. Vendar pa mi je na pregledu ginekolog razložil, da po tej operaciji nikdar več ne smem teči, skakati, dvigati bremen težjih od 5kg, kakorkoli napenjati trebuha.

Stara sem 40 let in sem 2x rodila. Moja teža je v enem letu zaradi pomanjkanja telesne aktivnosti močno narasla, kar tudi zagotovo ni v redu. Pred zdrsom maternice sem bila zelo aktivna, zdaj pa se bojim karkoli početi glede na navodila – tudi vaj za globoke trebušne mišice ne.

Moje vprašanje je torej ali je res tako striktno glede vadbe? Oz. kaj je dovoljeno. Pilates, joga, vaje z lastno težo, vaje za trebušne mišice in mišice medeničnega dna… smem kaj od tega?

Poleg tega me zanima ali bi bila po vašem mnenju zame primerna dodatno še laserska terapija nožnice (glede na ohlapne mišice)? Bi si jo plačala, če bi vedela, da mi bo vsaj malo pomagalo.

Lepo vas pozdravljam,

Saša

Odgovor na objavo uporabnika
Sasha796, 18.02.2025 ob 08:54

Lepo pozdravljeni,

v začetku minulega leta sem imela laparoskopsko operacijo, s katero so mi privzdignili maternico (z mrežico). Vse je potekalo brez težav, prav tako so mi na operaciji po pregledu rekli, da je vse v redu zaceljeno. Vendar pa mi je na pregledu ginekolog razložil, da po tej operaciji nikdar več ne smem teči, skakati, dvigati bremen težjih od 5kg, kakorkoli napenjati trebuha.

Stara sem 40 let in sem 2x rodila. Moja teža je v enem letu zaradi pomanjkanja telesne aktivnosti močno narasla, kar tudi zagotovo ni v redu. Pred zdrsom maternice sem bila zelo aktivna, zdaj pa se bojim karkoli početi glede na navodila – tudi vaj za globoke trebušne mišice ne.

Moje vprašanje je torej ali je res tako striktno glede vadbe? Oz. kaj je dovoljeno. Pilates, joga, vaje z lastno težo, vaje za trebušne mišice in mišice medeničnega dna… smem kaj od tega?

Poleg tega me zanima ali bi bila po vašem mnenju zame primerna dodatno še laserska terapija nožnice (glede na ohlapne mišice)? Bi si jo plačala, če bi vedela, da mi bo vsaj malo pomagalo.

Lepo vas pozdravljam,

Saša

Po operaciji zdrsa maternice je potrebna resna previdnost nekaj mesecev, nato pa lahko obremenitve postopno povečujete. Skakanje (npr kolebnice, trampolin) je seveda za vedno odsvetovano, a lahek tek ali hitra hoja pa ne. Povečanje telesne teže je res nezaželeno in pri debelih ženskah je bistveno več težav z zdrsom maternice, zato je priporočljivo, da pazite na težo. Kot dobra vadba (poleg hoje, vsaj dan vsaj pol ure) se priporoča tudi plavanje, kolesarjenje, lahko joga, pilates, vaje v telovadnici.

Laserska terapija verjetno ne bi imela pomembnega učinka.

Za krepitev mišic medeničnega dna pa ne pozabite, da so najučinkovitejše Keglove vaje. Vsak dan je treba narediti čim več ponovitev. Ko jih d elate, se osredotočite samo na vaje in jih delajte počasi, kontrolirano, vsaj 2x 5 min na dan, še bolje večkrat.

srečno, N

***prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., ginekologinja in porodničarka *** vodja Centra za nosečnice, Bolnišnica za ženske bolezni in porodništvo Postojna, *** samoplačniška ambulanta v MCCZ, Parmova 53, Ljubljana (naročanje na 051 321 224) *** terapevtka medicinske hipnoze

New Report

Close