tehtanje dojenčka
Spoštovani,
sin bo čez nekaj dni star šest tednov. Hranim ga po steklenički, vendar ga kljub temu, da nimam skoraj nič mleka, tudi redno pristavljam. Sesa rad. Zelo rada bi vedela, ali se je količina mojega mleka kaj povečala, zato me zanima ali patronažne sestre pridejo tehtati dojenčke tudi na dom. V zdravsteni dom nebi rada hodila, da se česa ne naleze (baje razsaja oslovski kašelj), poleg tega je že nekaj dni prehlajen. Patronažna me je sicer štirikrat že obiskala, a ni imela s sabo tehnice, češ da tega ne delajo več. Ali je nadaljnje obiske treba doplačati – ča se jih sploh nudi. Koliko?
Količino mleka bi rada preverila, ker sta mi kar dve prijateljici povedali, da nista napumpali skoraj nič, pa tudi opazili nista, da bi se mleko povečalo. Pri eni je sin še naprej zahteval aptamil, čeprav je posesal kar 130 ml. Ko je šla na poskusno tehtanje, so ji svetovali, da naj prekine z umetnim mlekom.
Hvala za odgvor in lep dan!
Pozdravljena!
Vsa pohvala je namenjena želji, da bi otročka čimveč dojila. Očitno se zavedate prednosti, ki jih dojenje daje otroku in Vam.
Strinjam se z nasvetom kolegici v posvetovalnici. Pogosti podoji, tudi ponoči, primerna prehranjenost matere, počitek in dobro razpoloženje so namreč dejavniki, ki vplivajo na nastajanje mleka. Materino mleko je lahko prebavljivo, zato so otročki pogosteje lačni. Zadovoljnost in opazen napredek v rasti, polulane in pokakane plenice pa so merila za uspešnost.
Na podlagi takega razmišljanja so se nekatere patronažne službe odločile, da ne bodo več tehtale otrok na domu. Odvisno je torej, pod katero ZD spadate.
Obiskov do prvega meseca starosti je na razpolago 6, od dolžine posameznega pa je odvisno, kako jih patronažna medicinska sestra zabeleži. Od prvega meseca naprej pa ste pod okriljem izbranega pediatra. Ta Vam lahko napiše dodatni obisk patronažne medicinske sestre ali pa povabi v posvetovalnico. Torej, le obrnite se nanj in se poskusite dogovoriti.
Pa srečno!
Povsem se pridružujem mnenju pat. sestre Ahčinove. Tudi sama to dejavnost opravljam na področju Kranja in okolice, v vednost lahko povem to, da imamo pri nas v patronaži na razpolago nekaj tehtnic, tako da jo vsaka med. sestra lahko približno enkrat tedensko vzame s seboj na teren.
Običajno se tehta otročke po predhodnem dogovoru.
Nekatere pat. službe se res izogibajo tehtanju, ker včasih kljub zdravemu dojenčku teža ni napredovala po “šolsko” to je 150 – 200gramov na teden,
posledica tega je bila pretirana zaskrbljenost staršev.
Moje mnenje je, da je tehtanje v določenih primerih potrebno, torej se še poizkusite dogovoriti s pristojno pat. službo.
Forum je zaprt za komentiranje.