Tatarski biftek
Zelo me zanima ali lahko tatarski biftek škodi plodu oz. pride do kakega zapleta ali bolezni, saj je to praktično surovo meso z dodatki.
Moja mama naredi božanskega in ker imamo v času oktobra pa vse do konca decembra same zabave rojstne dneve se velikokrat naredi tudi biftek, in jaz reva, ki bi ga tako rada zaužila samo malo ga samo gledam.
Ali katera ve ali ga lahko poskusim ali raje ne?
LP Tonka
Tatarskega biftka jaz tudi nebi jedla, do pršuta mi tako ali tako ni, kako suho salamo pa sama kdaj pa kdaj pojem.
Zdaj ste me pa kar malo prestrašile. Jaz tatarski biftek obožujem in ga jem tudi zdaj med nosečnostjo. Pa ni nič narobe. Vem, da ni priporočljivo med nosečnostjo jesti surovega mesa, ampak saj je še ogromno stvari, ki so lahko potencialno nevarne, npr. pršut, suhe salame, surova zelenjava, itd. (ste gledale zadnjič pri Tedniku prispevek o mamici, ki se je med nosečnostjo okužila z neko bakterijo?)
Glede na to, da je pri nas dokaj stroga kontrola nad mesnimi izdelki in surovim mesom, bi bilo mene bolj strah pojesti solato s sosedovega vrta kot pa kos kruha z biftekom.
Sicer pa tudi termično obdelano meso ni garancija, da je zdravo, če tisti, ki ga pripravlja, ne zna z njim ravnati…
Čao!
Jaz si ga tud fuuuuuuuul želim, ker z možem narediva božanskega…pa malo sira zraven (kruh – kaj je to? :-)))
MNJAM!
Na žalost se ga raje vzdržim..po rojstvu je pa samo moj! Se pa naredi, da pojem kakšen košček suhe salame in pršuta. Ni pa to zelo pogosto!
Sej res, kaj pa šunke in podoben stvari???
LP; Špela
p.s. Lahko bi naredile en tematski žur: Začasna abstinenca od tatarca – dobrodošle na pojedino tatarca! :-))))
ŠpelaČ jaz sem takoj za po nosečniški žur s tatarcem….. zraven bi dodala še gorgonzolo, pa jetrca pa tiramisu, pa francoska, pa ful pršuta pa klobase (ok tu pa jaz grešim… ne morem se upreti, ko si jo fant nareže) pa malo morje stvari ki jih preprosto obožujem…. mnjami, komaj čakam da neham dojiti, da si bom lahko privoščila vse te stvari (pa šele 21 teden sem)
Za novoletne praznike (takrat ga vedno jemo) ga bom čisto prepovedala, ali pa naj ga jejo ko me ni!
Tonka!
Menda ga ne priporočajo, ampak bodi sigurna, da ga boš srečala na praznično obloženih mizah. Drugače se ga vzdrži, mislim pa da, če ga boš npr. za novo leto pojedla namazanega na majhnem koščku kruha (velikost prepečenca) – samo toliko da se ”posladkaš”- da ne bo nič narobe.
Meni pa nič takega niti ne diši, razen pršuta, ko vidim reklamo po TV bi kar notr skočila. Potem pa grem domov na Primorsko in ga pri moji mami pojem nekaj rezinc. Domače je pa le domače!!! Že potem, po rojstvu, me čaka nekaj mesecev (pri prvem otroku 10) starega kruha in marmelade, pa mlečnega zdroba, neslanih juh….
Mislim, da ti en majhen košček tatatrca na prepečencu isto škodi kot 10 dag, ker je cela poanta v tem, da se ne okužiš z listeriozo in je tudi malo zadosti, če je meso okuženo. Kar se pa “domače je le domače” tiče – ravno domače je nevarno, ker ni veterinarsko pregledano. Saj je težko, ampak a si predstavljaš, kako bi se sekirala, če splaviš zaradi tega, ker se nisi mogla malo tatarcu odpovedat……
Hvala za mnenje!
Naj ti pa povem to, da pri nas pridelamo vse sami doma (sadje, zelenjavo, meso, moko, kruh, mleko, jajca, …) pa še nikoli ni nihče staknil nobene okužbe, ker morajo tudi meso, ki ga sami pridelamo pregledati veterinarji oz. inšpektorji. Očitno ne poznaš kmetijske politike v Sloveniji.
Naj ti povem primer, da smo pa letos poleti šli v ”mesto” v hotel in smo vsi trije (sin, mož in jaz) staknili črevesno okužbo.