Tanč – razlaga izvida
Pozdravljena!
Prosila bi za razlago izvida- hemogram: L 10.9, E 3.83, Ht 272, MCV 7.1, MCH 24.3, MCHCH 341, Tr 349
DKS: nesegm 0.01, segm 0.26, Iy 0.51, mono 0.09, eo 0.13, E slabše polnjen s Hb.
Prehranski screening: mleko 0.85, beljak 0.80, rumenjak pod 0.15, arašidi 100, pšenica 17.
Specifični IgE: mleko 4.70, beljak 1.32, rumenjak 0.64, arašidi 20.5.
Zanima me predvsem kakšna je razlika med prehranskim screeningom in specif. IgE, saj so v vrednostih precejšnja odstopanja.
Prosim za obrazložitev.
Hvala za odgovor in lep pozdrav!
Še nekaj: koliko je sprejemljiva spodnja meja Hb za dojenčka starega 9 mesecev? Ker ne prenesemo Legoferja, zaradi E-jev in možnosti poslabšanja dermatitisa, razmišljamo o injekcijah železa ali infuziji. Kakšno je tvoje mnenje?
No, po vrsti. Pri izvidu krvi ni napisana vrednost Hb, vendar iz ostalega izvida sklepam, da je otrok slabokrven, pri 9 mesecih to pogosto vidimo, ker pride do propada eritrocitov (to je normalno, ker imajo pač tako življenjsko dobo) iz fetalnega obdobja, mesa pa tile otročki še ne jedo ravno veliko in nimajo ga ravno radi. Vendar je vrednost Hb, pod katero pa zdravimo slabokrvnost pri otroku 105. Torej, če je Hb (hemoglobina) pod 105, je terapija z železom potrebna. Pri nas se res žal dobita le Legofer in Ferrum Lek, obojega otroci nimajo najraje. Je pa v Avstriji en zelo dober sirup za otroke (tudi naši hematologi pediatri so ga priporočili). Če želite ime, ga bom poiskala.
Kar se tiče izvidov: za res podrobno razlago bi morda raje vprašala alergologa, ker se mi na osnovnem zdravstvu s temi izvidi srečujemo samo preko izvidov in jih interpretiramo samo toliko, kot je potrebno, da vemo ali alergija je ali ni (torej, da so pod 0,35). Skratka al. na KML je, na beljak, arašide in pšenico, je, na rumenjak pa ni. V tem smislu. Prehranski screening pomeni presejanje prehrambenih alergenov, pač neko standardno najpogostejše število alergenov (podobno je inhalatorni screening: alergeni cvetnih prahov, pelodov, trav) Spec. IgE pa pomeni posebna protitelesa v krvi iz razreda E, ki so značilni za alergijski odgovor. Ah, zapleteno.
Sori, tega ne obvladam tako, da bi neoporečno odgovorila.
lep večer,
Tanč
Hvala za odgovor, čeprav mi zadeva ni in ni jasna. Za obrazložitev sem vprašala dr. Glavnikovo, pa glede na vrednost arašidov ostalega sploh ni komentirala. žal. Pediater pa tudi ne zna odgovoriti.
Bi prosila za “ime” sirupa, ki se ga dobi v Avstriji. lepo prosim.
Jutri se bom morala odločiti za nadaljno terapijo z železom. Hb je 95, kar se mi ne zdi ravno katastrofalno. Pediatrinja se bo posvetovala in jutri se slišiva, če bi se odločili za injekcije. Menda pa bolijo, tako da razmišljam oz. se bolj nagibam k infuziji. Le ne najdem odgovora, kolikokrat, v kakšnem časovnem obdobju ipd.
Če je volja, le prosim…..
Zdravilo je AKTIFERRIN TEKOČINA (torej dajemo kapljice), kar je super za otroke, ker damo v npr. 10 kapljicah toliko železa, kot ga je npr. v Legoferu v 1,5 žlici. Mislim pa, da vam ga bo moral zdravnik napisati na bel recept. Zadeva nam je bila priporočena s strani štajerskih pediatrov (ki imajo več takih izkušenj z avstrijskimi zdravili) in zanjo vedo tudi ljubljanski pediatri hematologi, zato je to čisto uradna informacija. Za vsak slučaj, če vaša zdravnica ni bila na tej sekciji in morda tega ni slišala: to je bila zadnja pediatrična sekcija , mislim da je bila januarja 2006. Bi pa še rekla to, če po tem zdravilu ni izboljšanja in otrok je meso, potem bi bilo morda za obiskati hematologa na pediatrični kliniki. Sam tok, no.
Lep vikend
Tanč
Po tvojih izvidih je sigurno alergija na arašide. Če jih še ni uživala, potem bi rekla, da je visokosenzibilizirana (jaz staršem laično rečem: telo se je odločilo, da bo alergično, ni sicer čisto tko, ampak dovolj blizu) in če jih bo jedla, bo sigurno imela težave. Arašidi so tudi v smokijih, v hrani, pripravljeni s cvrtjem (mislim npr. McDonalds in podobno), zato je treba zelo gledati, kaj človek kupi, da ni noter arašidov, olja, masla iz arašidov…
No, za Ferrobet nisem vedela. Evo, zdaj pa tudi to vem.
Punčke, spočijte si med vikendom.
Tanč
Ah, zaradi znaka # ne morem naredit direktnega linka, pa takole:
http://www.askdrsears.com/html/4/t043100.asp#T043107”
Za razlago screening testa za prehranske alergene bi potrebovala enote v katerih so posamezne vrednosti. Metoda je manj natančna od Spec IgE. Gre za to da se poseben listič na katerega so nanešeni reagenti pomoči v krvni serum bolnika. Tam kjer se tester obarva – laborant odčita okvirno vrednost . Na podoben način lahko sladkorni bolniki v urinu kontrolirajo količino sladkorja, beljakovin… Kot sem že rekla – preiskava, da okvirni rezultat. Mi je ne uporabljamo.
Pri ogledu vaših izvidov ugotavljam, da gre verjetno za različne enote v katerih je označen screening test in Spec IgE. Pri obeh načinih je vaš otrok senzibiliziran na mleko, jajca in arašide. Zelo visoko na arašide zato bodite še posebej pozorni na njih.
Vsi testi uporabljajo enake enote kU/L.
V krvi se določajo celokupni IgE (torej vsi) ali pa na posamezen alergen npr. KML, to je specifičen IgE. Pomeni, da so nastala protitelesa (torej: obramba proti določeni hrani) na to živilo.
Alergensko specifični IgE določamo s presajalnimi testi (npr. prehranski screening) , nato še kvantitativno ( količinsko) posamezne vrste. Po Elisa metodi se s testnega traku odčitajo spec.IgE po intenziteti brave. V krvi pa točno število.
Ena taka luštna stran o teh zadevah je tudi na med.over.net, na spodnjem naslovu:
http://med.over.net/klinicne_stroke/porodnistvo/knjiga_alergije/alergije.php
Pa lep dan,
Tanč