Tanč prosim te za pomoč
Tanč lepo te prosim, da mi svetuješ, ker res ne vem, kaj naj naredm,
Začelo se je dogajati, da naša 8-mesečnica občasno (1 – krat na teden) bruha po zaužiti hrani. Ni važno kaj poje (ne bruha po točno določeni hrani). Hrana ji začne lesti gor in jo preprosto izbruha brez kakršnih problemov. Bruha brez težav, se ne napenja, ampak izbruha pa čisto vse. Potem pa je spet dobre volje. Ponavadi se to zgodi, ko sva že pri koncu hranjenja in se ji hrana upre, začne se napenjati kot da bo bruhala, večkrat mi bruhanje uspe preprečiti, nekje enkrat na teden pa preprosto zaužito hrano izbruha.
Čez eno uro ali pa včasih še manj pa spet zelo lepo je, brez problemov. Hraniva se na tri ure. Ni nek velik jedec, po hranjenju se še vedno podoji. S hrano se je ne upam več siliti, ko pokaže, da ima dovolj s hranjenjem preneham.Prej ni nikoli bruhala ali polivala, ko je bila še manjša.
Ali ima močan refleks bruhanja ali gre za kaj resnejšega?
Res te prosim, da mi pomagaš
Živ, Lana8,
težko je natančno povedati takole brez pregleda. Bom sklepala. Glede na to, da se pojavlja redko (1x tedensko), ne po vedno isti hrani, ampak bolj proti koncu hranjenja, gre lahko za več stvari. Npr. če je hrana v prevelikih koščkih-tile tamali še ne znajo dobro zgristi in požirajo prevelike zalogaje. Ali pa ima ravno zadosti hrane, čeprav praviš, da je ne siliš, kar je prav. Ali ji je pred tem, ko bruha (torej, ko začne požirati, takrat ji že gre na bruhanje) slabo? Ali pride to kar iznenada?
Ali dosedaj lepo napreduje po teži in višini? Ima kakršenkoli problem od prej? (alergije, refluks, kakšno drugo bolezen?)
Takšno, pravimo ciklično bruhanje, če je ostalo v redu, običajno preide samo od sebe.
Vseeno pa bi jaz naredila še: pregled krvi, UZ trebuha, pregled blata na prebavljenost hrane, eventuelno še pregled pri nevrologu. Običajno je sicer vse v redu, ampak to lahko rečemo šele, ko pregledamo običajne stvari, a ne?
Lana8, če je z otrokom sicer vse v redu in se bruhanje ne bo stopnjevalo ter bodo okvirne preiskave v redu, potem lahko rečemo, da bo otroček tole zadevo prerasel in bo tega konec.
Omenite to svojemu pediatru, pomenita se, da vas skrbi.
Napišite, kako je šlo, OK?
Kar pogumno, vse bo v redu,
lp
Tanč