Najdi forum

Ali je to zdravilo moč kje kupiti brez recepta?

Hvala in lep pozdrav,

Nataša

Tamiflu je novo zdravilo firme Hoffmann La Roche, ki je dobilo dovoljenje za promet v RS 8. 11. 2003.
Zdravilo se izdaja izključno na zdravniški recept in ga ni mogoče dobiti brez recepta le na podlagi lastne želje in lastne ugotovitve, da to zdravilo res potrebujete.
Uporaba tega zdravila je namenjena zdravljenju infekcij in ima direktno delovanje na virus influence. Predpisuje se za zdravljenje gripe samo v primeru, da gre za gripo tipa A. Primernost uporabe se določa za vsak primer posebej in samo v izjemnih primerih ga uporabimo za sezonsko preventivo. Nikakor pa ni nadomestek za cepivo.
Uporaba sama se določa na osnovi uradnih priporočil ob upoštevanju razširjenosti tega obolenja in vpliva bolezni na različnih geografskih območjih in skupinah bolnikov. Predvsem je treba biti pozoren pri bolnikih z določenimi oboljenji kot je na primer to pri ledvičnih bolnikih, kjer je potrebno odmerke posebej prilagajati po določeni tabeli.

Vse to sem naštela z namenom, da prikažem nesmotrnost samozdravljenja s tem zdravilom in tudi nevarnost, ki bi izhajala iz tega.
Zdravila namreč, ki se izdajajo na zdravniški recept, so praviloma zdravila z močnejšim učinkom in lahko povzročijo tudi ob pravilni uporabi bolniku določene resne težave, zlasti, če se uporabijo brez zdravniškega nadzora.
Torej, ta zdravila so varna le, če se uporabljajo pod zdravnikovim nadzorom.

Svetujem Vam, da se pogovorite z Vašim zdravnikom.

Lep pozdrav!

Pojasnilo k mojemu vprašanju
(ni potrebno da ga objavite, le za vas)

Pred nekaj meseci je o njem govoril eminenten slovenski inefektolog, g. Trampuž – kot edino možno zdravilo če bi virus ptičje gripe mutiral in preskočil na človeka in je tudi napovedal veliko verjetnost le-tega dogodka. Povedal je, da smo v Sloveniji nepripravljeni na tako pandemijo in da imamo v centralni lekarni v Sloveniji vsega skupaj 4 škatlice tega zdravila. Zato me je zanimalo, ali se da ga kje kupiti za vsak slučaj.
Nataša

Sicer zelo cenim mnenja infektologa dr. Trampuža, ne morem pa se strinjati z njegovo oceno o naši nepripravljenosti ravno v zvezi z zdravilom Tamiflu.
Resnično me zanima od kod podatek, da imamo v naši centralni lekarni na zalogi samo 4 škatljice.
Pomembno je, da ga imajo na zalogi naše veledrogerije, ki jih je več, zato dvomim v točnost njegove izjave.
Upam le, da njegova izjava ni bila pravilno razumljena, ker ne bi rada ocenjevala njegovih trditev.

Lep pozdrav!

Žal ta hip ne najdem več članka iz katerega bi se to razbralo – nekaj podobnega pa je objavljeno tule, da ne bom jaz izpadla kot prevelik paničar:))

Vsekakor ostajam še vedno nekoliko zaskrbljena, saj imam tri otroke.
Vesela bom, če še vi napišete vaše stališče, tudi jaz namreč dr. Trampuža zelo cenim.

N:)

Razumem Vašo skrb, vendar menim, da ni razloga za paniko.
Prebrala sem odgovore dr. Trampuža na naslovu, ki ste ga napisali. Iz njegovega izvajanja je razvidno, da svari pred možnostjo pandemije, vendar istočasno, ko omenja zdravilo, ki vsebuje oseltamivir (to je Tamiflu), priporoča, da naj bi ga imele države v večjih količinah na zalogi, če bi grozila pandemija.
Pri tem Vam moram razložiti, da je zelo pomembno, da ima to zdravilo že dovoljenje za promet v Republiki Sloveniji in, da ga že imamo v veledrogerijah in lekarnah. Kako je z blagovnimi rezervami v tem trenutku sicer ne vem, vendar to ni pomembno. Tudi v primeru, če tega zdravila pri nas še ne bi bilo v prometu, zakon dopušča ministru, da ga nemudoma interventno uvozi ne glede na izdano dovoljenje za promet (registracijo), če bi grozila nevarnost.
Zdravil za “morda” predvideno uporabo tudi ni varno imeti na zalogi, ker dalj časa shranjeno zdravilo, morda na napačni temperaturi ali vlagi ali svetlobi lahko izgubi svojo učinkovitost.
Verjemite, v kolikor boste to zdravilo rabili, ga boste tudi pravočasno dobili. O tem ni nobenega dvoma.

Lep pozdrav!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close