Najdi forum

Po treh spontanih splavih (pred tem imam zdravo hčerko – letos bo stara 5 let), sva bila z možem na kromosomskih preiskavah. Ugotovljeno je bilo (trenutno pri sebi nimam izvida in ne morem natančno prepisati), da gre pri meni za translokacijo med 1 in 8 kromosom, kar povzroča spontane splave v zgodnji nosečnosti.
Ker najverjetneje letos še ne bodo začeli izvajati postopka umetne oploditve, kakršnega bi potrebovala, nama je z možem zdravnica svetovala naj vseeno še poskusiva zanositi po naravni poti – mogoče pa tokrat uspe.
Ker se ta napaka podeduje ali pride do nje ob spočetju, ne vem ali jo je podedovala tudi moja hči, niti ne delajo testa na tako malih otrocih (čakati bo treba do njene polnoletnosti), kar se mi ne zdi pravično, saj bi je v primeru negativnega razultala sploh ne rabila obremenjevati enkrat še s tem, da bo mogoče tudi ona imela spontane splave.
Vendar mene trenutno bolj zanima nekaj drugega. Če se z možem vendarle odločiva poskusiti ponovno, me po 3 mesecih nosečnosti (če pridem do tja – če ne bo prej splava – vsi 3 splave sem imela v 8. tednu nosečnosti) čaka amniocenteza s kariotipizacijo.
In tu je sedaj vprašanje; če bo plod imel isto napako (in kljub temu preživel do takrat) ali me v tem primeru čaka (prisilni) splav?
Hvala za odgovor in lep pozdrav

V zvezi z genetskimi (kromosomskimi ) preiskavami ni nobene prisile. Preiskave so prostovoljne in če jih ne želite jih v vsakem primeru lahko odklonite. Če se odločite, da boste želeli izvedeti za otrokov kariotip v nosečnosti in se odkrije, da ima plod enako spremembo kot vi, to interpretiramo kot varianto normalnega izvida, ker vemo, da takšna sprememba ne bo imela posledic za otrokovo zdravje. Če se potrdi neuravnotežena kromosomska sprememba vemo, da bo ta imela hude posledice za otroka, zelo verjetno prirojene napake različnih telesnih organov in globalni zaostanek v umskem razvoju. Nobene prisile pa ni tudi ne po odkritju takšnih sprememb pri plodu, v zvezi z nadaljnim potekom nosečnosti. To je vaša osebna odočitev, v katero nima pravice poseči nihče. Samo v primeru, da bi vi izrecno zahtevali (svojo odločitev potrdili pisno) je možna do določenega obdobja v nosečnosti medicinska prekinitev nosečnosti, vendar šele po temeljiti presoji in ev. soglasju etične komisije, ki poskuša presoditi posledice izvida za kvaliteto otrokovega življenja in poseg dokončno odobri ali če ni utemeljen zavrne.

New Report

Close