TABLETKE – neizkušena
Stara sem 30 imam enega otroka.
Do sedaj sem le enkrat uporabljala tabletke takoj po porodu, ko se mi je pojavila prva menstruacija (katere znamke so bile nevem) ker sem jih po 5 mesecu nehala pit zaradi strašanskih glavobolov, ki jih prej pa tudi po tem nisem več imela.
Ko mi jih je ginekolog predpisal sem prosila za tabletke, ki imajo manj estrogena (nevem katere) nevem niti če sem dobro napisala.
Povedal mi je, da pri meni ne pridejo v poštev, ker sem že rodila, pa tudi materični vložek mi je odsvetoval saj sem imela takrat še močno boleče manstruacije in mi je povedal, da bo vložek vse še samo poslabšal.
Pri tabletka, ki sem jih takrat jemala mi je bilo sumljivo tudi, da je krvavitev nastopila tudi 4-5 dni prej kot sem jih nehala jemat (pred premorom) in sestra mi je rekla, da dobim naslednjič močnejše. Ciklus imam na 22 dni.
Od poroda uporabljava z partnerjem kondom – zadnjič se nama je snel in panika je bila na vrhuncu. Otrok si več ne želim in čakamda dopolnim leta za sterilizacijo.
Imam sindrom funkcionalne androgenizacije (prekomerna poraščenost) menstruacije so po porodu zelo malo boleče in trajajo 3-4 dni.
dOločila sem se da dotakrat vseeno rabim zaščito – katero?
A naj vse tabletke probam in ugotovim, katere mi nebodo povzročile glavobolov, a res te z nizkimi hormoni niso dobre zame kot mi je rekel ginekolog?
Vem da je takih vprašanj nešteto a se med vsemi temi tabletkami (ker kjerkoli sem prebrala naj te z nizkimi hormoni) naj nebi vplivale na to če si že rodil ali ne – moj ginekolog trdi drugače. Menjat ga ne morem ker jih nikjer ni prostih… Predpisat mi jih noče.
Kakršen koli uporaben nasvet dobrodošel.
Hvala in LP
Res je poplnoma vseeno ali je ženska rodila ali ne, pomembno je le njeno splošno zdravstveno stanje, ki morda ne dovoljuje uporabe KT. Pa še za te primere je na voljo gestagenska tabletka, ki jo lahko ouporabljajo tudi ženske s kroničnimi boleznimi. V primeru funkcionalne androgenizacije( verjetno jo je ugotovil endiokrinolog?) je primerna tabletka zs hormoni, ki delujejo nasprotno mprebitku moških spolnih hormonov. take tabletke so Diane 35, Yarina, Yasminelle, Yaz. Vse pa žal lahko poslabšujejo migreno. Preverite katere tabletke so vam že delale težave z glvoboli in le poskusite katero od zgoraj naštetih. Vsaj Cerazette boste najbrž lahko dobro prenašala in še kontraindicirana ni pri zdravstvenih težavah. Na vsak način se morate ponovno temeljito pogovopriti z ginekologom o vaših potrebah in pričakovanjih in ni vrag da ne bi našli nekaj primernega za vas. Srečno!