Tabletke na potovanje
Pozdravljeni,
že dalj časa uporabljam kontracepcijske tabletke, sedaj že leto in pol tabletke Yasminelle, prej pa Logest. Čez nekaj mesecev se odpravljam na desetmesečno potovanje po svetu, zato sem se znašla v zagati glede kontracepcije – pri ginekologinji imam sicer letni recept za Yasminelle, ampak vseeno moram vsake 3 mesece v lekarno, kako naj torej dobim 10 ali 11 zavojčkov tabletk, ki bi jih potrebovala glede na čas potovanja. Glede na to da se bom ves čas premikala, ni možnosti, da bi mi tabletke poslala mama na kak fiksen naslov v tujini. Ne bi pa se rada zanašala na indijske, kitajske, mongolske kondome… 🙂
Zanima me torej ali se je možno obrniti na lekarno oz. ZZZS in prositi za vseh 12 zavojčkov tabletk naenkrat – glede na to da imam status študenta in bom torej naslednje leto gotovo zavarovana. Ali pa obstaja kak drug način kontracepcije – slišim nekaj o injekcijah in obližih … ki bi ga bilo mogoče dobiti za to obdobje?
Najlepša hvala za vaš odgovor,
Špela
Po pravilih izdaje kontracepcije na recept se morate res vsake 3 mesece s kartico zglasiti v lekarni. Če se obrnete na ZZZS vam bodo znali odgovoriti ali kdaj lahko naredijo izjemo. Žal ne bo z obliži nič bolje, tudi ti se predpisujejo na enak način kot tabletke. Depo injekcija drži 3 mesece, potem pa morate tudi dobiti novo. Verjetno si boste preskrbeli dodatno zdravstveno zavarovanje za čas poti po svetu, preverite lahko tudi ali vam krije nabavo kontracepcijskih tabletk v drugih državah.
Najlepša hvala za odgovor, vendar imam še dodatno vprašanje.
Razmišljala sem o tem, da bi lahko tabletke kupila tudi v tujini, vendar imam dvome ali bom tam našla enake tabletke. V kakšni meri so tabletke medsebojno kompatibilne – verjetno ni vseeno, kateri tip jemljem glede na sestavine. Tudi če je na isti osnovi, ali ni vseeno razlika med Yasminelle in Yaz in podobnimi?
Tudi nakup je lahko rešitev za vas. yaz in Yasminelle so res enako sestavljene, le režim jemanja se razlikuje. V tujini bo morda vaša tabletka imela drugačno ime, če se ravnate po proizvajalcu in sestavinah v tabletki, ki so navedene v navodilu za uporabo, sem prepričana, da boste našli enako tabletko ali paralelo, ki jo proizvaja kaka druga farmacevtska firma.