tabletke
Pozdravljeni!
Stara sem 19 let in imam stalnega partnerja in že eno leto jemljem kontracepcijske tablete Cilest.
Večkrat pa se z partnerjem pogovarjava in ne najdeva odgovora. Zanima naju če tablete vplivajo na razvoj otroka, ali da mogoče ne bi mogla zanositi ko bi želela.
Opazila sem pa že, da sem trikrat po spolnih odnosih krvavela. To je bilo čist malo, pa me zanima kaj je vzrok temu.
Hvala za odgovor in prisrčne pozdrave.
Draga Andreja,
tabletke jajčnike samo “uspavajo”, da ne ovulirajo v času jemanja tabletk. Čim se z jemanjem tabletk preneha, se jajčniki “zbudijo” v stanje, ki je veljalo pred pričetkom jemanja. Strah, da bo po prenehanju jemanja tabletk kaj “narobe” je popolnoma odveč, kvečjemu obratno: po prenehanju jamnja tabletk prenekateri jajčniki, ki pred pričetkom niso dobro delovali, npr. pri sindromu PCO (opisi so drugje v forumu), nekaj časa delujejo povsem normalno.
Drugo, hormoni v tabletkah so tako “skopo” odmerjeni, da njihov učinek komaj izdrži 24 ur. Zato tudi potreba po rednem in točnem jemanju. Učinek na plod bi bil zotrj možen (ne pa nujen) le v primeru jemanja v nosečnosti, kar pa ni smiselno.
Kar zadeva krvavitve po odnosih temu rečemo “kontaktne krvavitve”. Dokler na vemo zakaj se pri posameznici pojavijo jih je potrebno opredeliti pri ginekologu, torej s pregledom. Lahko je v ozadju tudi kaj pomembnega čeprav večinoma ni nič, samo iz kanala materničnega vratu na površino preseljena sluznica, ki rada zakrvavi ob “dotikanju” !