Tablete femara
Živjo,
mi lahko kdo pomaga, oz. prosim za nasvet. S partnerjem cca.dobro leto nekako ne paziva. Ker sem se nekoliko prestrašila zaradi vseh možnih bolezni dandanes, sem se odločila, da greva na pregled. Njegov izvid je bil normalen. Nato sem bila še jaz na pregledu in tudi niso odkrili nekih težav. Mi je pa vseeno predlagala femaro in mi tudi predpisala tablete. Ko smo se dogovorili, da bi pričela s terapijo so me pa samo grdo odslovili in rekli, da če me bodo rabili me bodo že poklicali. Sploh nevem. Razmišljam, da bi na vse skupaj pozabila. Kaj mi svetujete. Ne vem ali bi zaupala in hodila nekam, ko vidim, kakšen je njihov odnos do pacientov. Morda tudi diagnoze sploh ne postavijo prave, ker jim je vse odveč in smo samo neka številka…
hvala za odgovore vnaprej
Spoštovani,
žal je v vašem dopisu malo uporabnih podatkov za kakršnokoli svetovanje ali komentar. So bolj ali manj le zgodba in vaši vtisi ter strahovi, ki pa jih je težko povezati s čimerkoli objektivnim.
Bila sem na Leonišču na pregledu. Sodeč po UZ je zdravnica povedala, da je vse vredu. Tudi izvid od partnerja je normalen. Ker sem ji povedala, da se že dobro leto trudiva, da bi zanosila, je predlagala, da kar takoj poskusim s temi tabletami. Samo mene zanima, ali jaz lahko te tablete jemljem kar tako. Brez, da bi hodila vmes na UZ. Tam mi je povedala, da naj jih po novem letu kontaktiram, da bi se dogovorili glede jemanja. Po telefonu so me pa po hitrem postopku odslovili. Tablete imam doma, ker sem jih šla v lekarno iskat. Torej moje vprašanje je, ali bo kaj narobe, če začnem jemati tablete? Sicer nimam težav. Jajčniki so ok, menstruacije redne. Tudi ostalih zdravstvenih težav nimam.
Hvala
Spoštovani,
žal se zdravila za spodbujanje ovulacije pogosto pišejo tako, da se potem ne preverja njihovega učinka, kar je s strokovne plati vprašljivo. Res pa je, da se Femara predpisuje le v ene vrste odmerku, klomoifen citrat pa se lahko tudi titrira in pri tem lahko zadostuje tudi pol tabletke dnevno ali 1 tableta, ne nujno 2 tabletki dnevno. Princip predpisovanja antiestrogenov bi namreč moral biti ta, da se predpiše najmanjši še delujoči odmerek.
Sicer pa verjetno veste, da se ta zdravila uporabljajo le 5 dni v ciklusu, bodisi od 5. do 9. ali od 3. do 7. dneva ciklusa.
Se pa strinjam, da je predpisovanje teh zdravil vprašljivo, če ima ženska redne in predvidljive menstruacije, kajti to posredno priča, da ovulacije ima, omenjena zdravila pa ne izboljšajo verjetnosti oploditve ampak zgolj ovulacije, če je ta vprašljiva ali je ni.
ja, lahko bi imeli npr. dve namesto 1 ovulacije in bi se zvišalo tveganje za več plodno nosečnost. sicer pa bi ob predolgem izostanku uspeha pri prizadevanjih po zanositvi ob rednih ovulacijah najprej izvedel nekaj diagnostike za preverjanje pogojev za zanositev, saj ovulacija še zdaleč ni edini pogoj (vsaj še spermiogram pri partnerju in prehodnost jajcevodov pri ženski).
žal manjka delež morfološko normalnih oblik spermijev, sicer pa je izvid v redu.
Spoštovani,
predvsem bi pričakoval, da boste v času uporabe monitorirani, namreč kako zdravilo deluje. Samo predpisati in ničesar preverjati za tako dolgo res ni primerna strategija obravnave. So pa primeru, kjer je primerno tudi daljše predpisovanje in takšni, kjer ni primerno.