Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Šumenje v ušesu ob zehanju

Šumenje v ušesu ob zehanju

Pozdravljeni,

že nekaj časa se mi pojavlja šumenje ob v levem ušesu ob močnejšem zehanju in podiranju kupčka (riganju).
Pred dvema letoma se je podobna situacija pojavila v obeh ušesih, osebna zdravnica je ob pregledu dejala, da naj bi se bobnič ob dotiku ne odpiral oz. zapiral, da ni refleksa. Ob tem se je pojavila tudi bolečina, ki je trajala dlje časa. Predpisala je antibiotične kapljice in pršilo za nos, zadeva se je umirila.

Pred slabimi tremi meseci se je situacija v levem ušesu ponovila in ob ponovnem jemanju antibiotičnih kapljic umirila.
Sedaj pa se zopet pojavlja. Dobila sem sicer napotnico za ORL, vendar bi rada dobila nekaj odgovorov že prej, če je možno, saj je čakalna lista kar dolga.
Šumenje se mi pojavlja ob močnejšem zehanju, podiranju kupčki … takrat mi v ušesih zašumi kot, da imam v njem vodo. Zvečer, ko grem spet pa je šumenje konstantno v enakomernih intervalih verjetno ga bolj slišim, ker je tišina in se umirim). Na trenutke čutim v ušesih tudi nekakšen pritisk. Uho me je tudi bolelo in sicer kar obe, ostrejša bolečina, ki izzveni in se zopet pojavi. Preselila se je tudi na zadnji del ličnice, da sem sprva mislila,
da me boli zob.

Zaposlena sem v šoli, med konstanim hrupom. Na trenutke se mi zdi, da tudi slabše slišim, zlasti, ko se pojavljajo zvoki in mi nekdo nekaj govori. Nastala zadeva povzroča kar nekaj stresa, saj me šumenje zelo moti.

Prosim za kakšno usmeritev ali nasvet.

Hvala, Leni

Spoštovani,

prav stres vam šumenje še poslabšuje. zato priporočam tehnike sproščanja. Bolečine in zbadanje v okolici ušesa so lahko posledice obrabe čeljustnega sklepa, neprimernega ugriza ali prenapetosti žvekalnih mišic (stres, škripanje z zobmi ponoči itd.). Antibiotične kapljice vam zagotovo ne bodo pomagale ob teh težavah – stanje se je umirilo samo po sebi ali pa ste opazili “placebo efekt”.

Sluh in lokalizacijo šuma vam bodo izmerili ob pregledu.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close