Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija šumenje v ušesu

šumenje v ušesu

Pozdravljeni,
prosim za pomoč. 3,5 letna hči je močno prehlajena. Včeraj jo je po izpiranju in izpihovanju nosu zabolelo v enem izmed ušes, po izenačevanju pritiska pravi, da ji v ušesih šumi. Se pravi, da šumenje traja že več kot 12 ur. Operil šumenja ne odpravi, izenačevanje pritiska tudi ne. Nos je izpihnila izjemno sunkovito in hitro – zajela je zrak in pihnila na vso moč. Smo podučeni o tem, da se nos izpira in izpihuje nežno, vendar takšnega ji takšnega izpihovanja nisem uspela preprečiti…. Šumi ji na strani, kjer je nosnica bolj polna…. Je šumenje zaradi polnega nosa ali ga je dejansko povzročilo izpihovanje. Kaj storiti oz kaj lahko pričakujemo?
Lp, Neli

Spoštovani,

če težave trajajo že več kot 2 dni in niso minile po uporabi dekongestivnih kapljic (Operil, Benil itd.), svetujem obisk pri pediatru.
Pri močnem usekovanju je lahko prišlo do:
– potiska tekočine iz žrela v uho, sliši se brbotanje in uho je polno
– potiska zraka v srednje uho in izbočenja bobniča, vendar zrak ne more nazaj ven skozi Evstahijevo tubo – občutek polnosti ušesa
– izjemoma do perilimfatske fistule – razpok membrane v okroglem okencu v notranjem ušesu povzroči iztekanje perilimfe – huda izguba sluha, občutek vrtoglavice ob izenačevanju pritiska.

Sicer pri zamašenosti Evstahijevih tub pomaga tudi nosni kortikosteroid – uporana nekaj tednov ali po navodilih zdravnika po potrebi več mesecev.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close