Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Šumenje v ušesih

Šumenje v ušesih

Spoštovani,
na vas se obračam s prošnjo za nasvet. In sicer se mi v zadnjem času pojavlja šumenje v ušesih predvsem v večernem času oz. v postelji pred spanjem.
Samo piskanje se pojavlja v obeh ušesih (občasno ne vedno), v desnem pa se občasno pojavlja kot intervalno pokanje (ko se uželem v posteljo) in to ne vedno. Sama sicer nisem mislila, da je to kaj zaskrbljujočega, ker se mi zdi, d ase občasno pojavlja na tem ušesu predvsem kadar sem kaj napeta in kot da to napetost čustim v glavi. kot rečeno se ne pojavlja skozi konstantno.
Poleg tega sem zadnje mesece obazila,d a se mi v času hormonskih sprememb (tik pred mestrruacijo in tik pred ovulacijo) pojavi kot takšno bobnenje (kot da slišim takšne nižje tone) prav tako zvečer v tem istem ušesu. S časom ko hormonskih sprememb ni med mesecem tudi to bobnenje v tičini izzveni.

naj povem še da prav na tem desnem ušesu precej bolj čutim vedno izenačevanje pritiska… torej tudi če imam malenkostno zamašen nos ali poln ta predel ob sinusih na tem ušesu takoj čutim na sluhi – ne kot slabši sluh,d a bi opazila, ampak kot zamašenost teh poti in takoj ko se to ščisti tudi boljši sluh. Na tej desni strani vse to bolj opazno zaznavam in občutim, medtem ko na levi ne. Tako laično povedano kot bi bila desna stran bolj občutljiva za izenačevanje pritiska.

Ker sem ravno brala zdaj o tinitusu sem se obrnila na vas s svojim problemom, predvsem ker me skkrbi zaradi teh občasnih težav predvsem na desnem ušesu. Kot rečeno se mi sami zdi,d a se mi pojavljajo predvsem kadar sem bolj napeta ali pod kakšnim stresom zvečer pred spanjem, zr. tisto bobbnenje izrazito tik pred hormonskimi spremembami… potem izzveni počasi…
Naj še povem, da sem si pred mesecem sama poiskusila ščistiti obe ušesi s parafinskim oljem in se je ošesno maslo po nekaj dneh lepo odstranilo.
Glede na prebran članek na strani med over me v povezavi z mojo težavo najbolj skrbi omenjen tumor – ali lahko pri opisanih mojih težavah obstaja ta zaskrbljenost? Ali se v primeru nastanka tumorja šumenje pojavlja tudi samo občasno ali je šumanje v tem primeru konstantno in ali so še kakšni drugi simptomi pri tumorju.

Najlepša se vam zahvaljujem za vaše mnenje o mojih težavah in ostale informacije.
Prijazen pozdrav

Spoštovani,

Vaši simptomi so najverjetneje stresno pogojeni. Poskusite s tehnikami sproščanja. V primeru vztrajanja težav svetujemo meritev sluha z lokalizacijo šuma. Pri tumorju ravnotežnega živca je šumenje enostransko in konstantno, pridružena je enostranska izguba sluha in lahko motnje ravnotežja.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close