Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje sumamed in podaljšana qt doba

sumamed in podaljšana qt doba

Pozdravljeni,
zaradi bolečin v grlu in pozitivnega hitrega testa žrela sem dobila Sumamed tablete (na penicilin sem alergična). Zaradi tahikardij in ekstrasistol jemljem Propranolol 2x10mg dnevno, v nekaj EKG posnetkih v preteklosti sem imela zabeleženo podaljšano qt dobo. Ali je uporaba Sumameda pri meni varna?

Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Spoštovani!

Antibiotik azitromicin (Sumamed) lahko povzroča nenormalne spremembe v električni aktivnosti srca, kar posledično pomeni motnje srčnega ritma. Za omenjene potencialno nevarne motnje so še posebej dovzetni bolniki s podaljšanim QT intervalom, nizko serumsko koncentracijo kalija ali magnezija, nizko srčno frekvenco ter bolniki, ki prejemajo zdravila za uravnavanje srčnega ritma.

Ker vam natančnejšega odgovora glede varnosti uporabe azitromicina v vašem konkretnem primeru ne morem podati, vam predlagam, da se o ustreznosti izbire antibiotika še enkrat posvetujete z vašim zdravnikom. Edino vaš zdravik lahko na podlagi podatkov, ki jih ima, presodi varnost uporabe omenjenega zdravila. Zdravnika opozorite na vaše EKG izvide ter potencialno tveganje pri uporabi azitromicina.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Najlepša hvala za odgovor! Zanima me še, kateri antibiotik sploh pride v poštev v tem primeru. Kot berem, imata zelo podobne stranske učinke tudi eritromicin in klindamicin, medtem ko “penicilinski” antibiotiki iz stališča srčnih aritmij niso problematični.
Hvala in lep pozdrav.

Res je. Večina makrolidnih antibiotikov (eritromicin > klaritromicin > azitromicin) podaljšuje QT interval, zato s tega stališča morda ne predstavljajo najustreznejše izbire. Kljub vsemu naj še enkrat poudarim, da je edino zdravnik tisti, ki presoja kdaj je neko zdravilo učinkovito in varno in kdaj ne. Zato se morate predno se karkoli odločite obvezno posvetovati z vašim zdravnikom.

V kolikor bi zdravnik presodil, da azitromicin ni ustrezna izbira, bo opravil zamenjavo za antibiotik, ki ne bo iz skupine penicilinskih antibiotikov, ki bo v manjši meri vplival na podaljšanje QT intervala ter bo hkrati učinkovit pri zdravljenju konkretne okužbe. Slednje pomeni, da je potrebno pred izbiro primernega antibiotika narediti tudi antibiogram. Gre za metodo, s katero ugotavljamo občutljivost bakterij na posamezen antibiotik.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close