Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija šum v usešu in delna izguba sluha

šum v usešu in delna izguba sluha

Pozdravljeni!

Pišem vam, ker imam veliko težavo. Sem glasbenica in v zadnjem mesecu sem opazila močan šum v mojem desnem ušesu ter obenem delno izgubo sluha na to uho.

Ker se strašno bojim, da je delna izguba permanentna, bi vas prosila za pomoč.

Težave v zgornjem in desnem delu glave so se začele decembra 2010 in sicer z izsušenimi očmi. Izsušenost je trajala toliko časa, da je pripeljala do vnetja roženice proti kateremu sem jemala antibiotike in antiinfrlamatorne kapljice. Vmes sem doživela par stresnih trenutkov, razpad zveze, diplomiranje, pripravljanje na odhod na študij v tujino, obiskovala sem tudi psihologa. V pol leta se je vnetje sprostilo in sedaj je oko zdravo.
V sredini poletja sem opazila, da na desno uho slišim podton vsakemu šumu iz okolice ali iz mojega telesa. Torej namesto eno frekvenco 2 frekvenci. To težavo sem imela že leta 2009 ob približno istem času. Takrat je otorinolaringolog rekel, da ne opaža nobenih nepravilnosti in da bo problem izginil. In res je, zato tokrat nisem odšla na pregled. Pred mesecem dni sem se preselila v ZDA na študij in po odhodu staršev, ki so mi pomagali pri selitvi, se je v mojem desnem ušesu pojavil močan šum. Odšla sem na pregled k splošnemu zdravniku, ki mi je predpisal SudoGest (pseudoephedrine) ter čiščenje sinusov z fiziološko raztopino. Ker po enem tednu nisem opazila razlike, sem obiskala otorinolaringologa, ki je opravil test sluha, tekočine v ušesu, pritiska itd. Test sluha na desno uho je pokazal oslabljen sluh na desno uho s krivuljo v obliki “žlice” in sicer v nekaterih delih pod glasnostjo normalnega človeškega govora. Rekel je, da je to lahko posledica vnetja ali pa permanentna okvara ušesa, kot posledica glasne glasbe ipd. Ker nikoli nisem marala glasnih zvokov, se mi ta druga opcija zdi precej čudna. Kadar poslušam glasbo poskrbim za to, da jo poslušam na zmerni glasnosti ipd. Ker želi izločiti enega od simptomov, mi je predpisal Prednisone, ki ga jemljem 4x na dan. Po treh dnevih jemanja, ne opažam večjih sprememb, šum je malo manj moteč, kar pa je lahko tudi posledica same navade. Včeraj sem se odločila, da preverim težavo še pri zobozdravniku, ter odšla na pregled. Opravili so scan čeljusti in zob in niso opazili težav z zobmi, opazili pa so, da je desni sklep čeljusti malce dislociran (Temporomandibular joint disorder). Zobozdravnica mi je priporočila sproščanje in tople obkladke. Res je, da že nekaj časa opažam manjšo bolečino v desnem delu čeljusti.

Zanima me vaše mnenje glede mojih simptomov.
Najbolj se bojim izgube sluha na eno uho, ker bi to močno otežilo moje delo kot glasbenica.
Ali je mogoče, da se sluh, v primeru, da je to samo posledica stresa, vrne? Kakšne so moje možnosti?

Hvala za vaš odgovor in čas.

Lep pozdrav,
N

New Report

Close