Sulfasalazin – salicilati?
Pozdravljeni!
Revmatologinja mi je predpisala Sulfasalazin zaradi psoriatičnega artritisa. Na polikliniki na ORL v avdiološki ambulanti so mi postavili dg.: hypacusis sensorineuralis grad. laev. sin. et incip. dex.
Sluh: W
+- R –
6 v 6
Spontanega Ny. nima, Romberg negativen, pri hoji miže naprej odklon v desno
ADG: obojestransko klin pri 1500 Hz desno 20 dB, levo 40 dB
Timpanogram: tip A obojestransko
VTG: b.p.
Prejela sem le navodila za čuvanje sluha in dejali so mi, naj se naročim na kontrolo sluha čez leto dni.
V navodilih Sulfasalazin Krka sem prebrala, da ne jemljite zdravila, če ste preobčutljivi na salicilate, ki jih odsvetujejo v navodilih za čuvanje sluha. Ali sploh pravilno sklepam, ali gre za iste salicilate? Ker se bojim, da bo Sulfasalazin dodatno poslabšal moj sluh, me zanima, kaj se naredi v takem primeru. Kontrolo pri revmatologinji imam šele jeseni. Ali jemanje Sulfasalazina (prvi teden 2 x 1 tbl. dnevno, nato 2 x 2 tbl. dnevno) do jeseni lahko dodatno okvari moj sluh ali je to mišljeno le pri večletnem dolgotrajnem jemanju? Kaj vi svetujete v takih primerih? Ali moram z jemanjem sulfasalazina takoj prenehati? Katero zdravilo je primerno za psoriatični artritis in ne vpliva na sluh?
Hvala za odgovore,
LPV
Spoštovana gospa!
Najprej moram povedati, da se ne spoznam na izvid, ki ste ga dobili v avdiološki ambulanti. Nisem pravi naslov.
Glede zdravila Sulfasalazin pa navodila navajajo le možen pojav tinitusa, ki se izkazuje kot šumenje v ušesih. Navodila tudi odsvetujejo, kot ste že sami ugotovili, da zdravila ne smete jemati, če ste preobčutljivi na salicilate. To pomeni na primer občutljivost na aspirin, ki vsebuje acetilsalicilno kislino.
Torej iz vsega kar je navedeno, naj ne bi imeli strahu za okvaro sluha.
Zdravilo Sulfasalazin pa je indicirano v primerih revmatoidnega artritisa, ki se ne odziva na zdravljenje z drugimi nesteroidnimi protivnetnimi zdravili, zato tudi ne morem soditi, katero zdravilo je za Vas najbolj primerno, ker je to v domeni Vašega zdravnika, ki pozna Vaše stanje, stopnjo bolezni in Vaš odziv na zdravila.
Lepo Vas pozdravljam!
Forum je zaprt za komentiranje.