Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Suha usta (kako spodbuditi izločanje sline)

Suha usta (kako spodbuditi izločanje sline)

Pozdravljeni!

Pišem vam, ker sama nisem uspela najti odgovora, ki bi mi pomagal. Vsi so pisali o razlogih za suha usta, ne pa o živilih in prehrani oz. s čim spodbuditi izločanje sline.

Pred skorajda desetletjem sem kar hudo zbolela za infekcijsko mononukleozo, ki je predvsem udarila na bezgavke pri vratu. Čeprav je zdaj vse v redu (le občasna povečana utrujenost), je pa nekaj ostalo z menoj skozi vsa ta leta – suha usta.

Do sedaj sem imela obdobja, ko s tem nisem imela problemov. V zadnjem letu pa se mi zdi, da imam s slino vedno več problemov (ko popiješ skorajda 2-3 litre vode na dan pa si še zmeraj žejen, veš, da nekaj ni čisto ok).

Zdaj skušam ugotoviti, katera živila mi povzročajo suha usta ali obratno – a imam problem, ko včasih imam po njihovem zaužitju suha usta, včasih pa sploh ne (primer: kava).

Bezgavke niso kaj bolj zatečene, boleče na dotik ali karkoli od običajnega. Tudi ne jemljem kakih zdravil ali antibiotikov. Spijem dovolj tekočine, večinoma vode ali mrzlega čaja. Gaziranih pijač skorajda ne pijem (razen Radensko tu pa tam). Mislim, da tudi ne pojem pretirano sladkega. Imam pa šibkost za mlečne izdelke (predvsem mleko in jogurt), pa tudi zelo rada imam kruh.

Vprašala bi vas, kakšna živila naj jemljem, da bi spodbudila proizvajanje sline? So na voljo kakšni prehrambeni dodatki? Katerim živilom pa se naj bi popolnoma izogibala?

Ne morem povsod in vedno žvečiti čigumije, mi bo še čeljust odpadla.

Najlepša vam hvala za odgovor(e) in nasvet(e)!

Spoštovani,

izločanje sline je odvisno tudi od psihičnega stanja – stresa. Kislina lahko pospeši izločanje sline, vendar je škodljiva za sklenino in si boste nakopali erozije zob. Ne razmišljajte toliko o vrstah hrane, raje poskusite zmanjšati svoj stres in se ukvarjajte s sprostitvenimi dejavnostmi.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close