Suha koža na roki, suhe ustnice…
Pozdravljeni!
Imam kar nekaj težav in me zanima, če lahko katero od njih odpravim ali omilim.
Poleg suhe kože na roki in suhih ustnic imam še težave s napetim, napihnjenem trebuhom, aknami predvsem na spodnjem delu obraza, prekomirnem potenjem, občasno imam občutek da me pečejo oči, občasno utrujenos, hitro razdraženos. Ob jutrih občasno zatečene oči in podočnjake – to se je tudi izboljšalo, vendar ne povsem.
Naj povem, da sem pred dvema letoma in pol rodila dvojčka. Tri dni pred porodom sem imela bolečino v žlički in nisem mogla spati. Imela sem povišane jeterne teste. Od takrat se je moje počutje vedno bol slabšalo. Pojavljajala se je utrujenost. Veliko sem jedla in poleg zdrave prehrane sem vključila veliko sladkorja – za povečanje energije, ki pa je kmalu padla in sem segla po novi sladkobi. Veliko sem pojedla kruha, če se je le dalo črnega ali polnoznatega.
Bila sem psihofizično utrujena. Ta težava se je pričela nekje lani poleti. Po novem letu so se nenadoma pojavile bolečine v sklepih, v kolenih. Zdravnica me je poslala na nadaljne preiskave in podali diagnozo začetek osteoartroze. V tem času sem dala pregledati tudi kri in ščitnico in je vse v redu.
Zdravnica mi je samo rekla, da začnem uživati prehransko dopolnilo z glugazaminom. To sem pričela, vendar se stanje ni bisveno izboljšalo. Kar se tiče depresije, ki je bila tudi prisotna, mi ni želela dati zdravil. Potem sem pričela z meditiranjem oziroma z jogo nidro. To mi je pri depresiji zelo pomagalo. Opažam, da moram biti pozorna na misli, da so lepe in spodbujajoče.
Pred dvema meseca sem spremenila prehrano in iz nje isključila sladkor, meso, oglikove hidrate oziroma zmanjšala in izločila izdelke iz bele moke. Izvajala sem dijeto, za omejitev kandide. Stanje se je v petih dneh izboljšalo za 100 %. Tako dobro se že dolgo nisem počutila, bila brez aken, nisem se potila (težavo s prekomirnim potenjem imam že nekaj let), nobenega znaka o depresiji, bila sem polna energije.
Od šestega dne dalje pa so prisotna nihanja. Enkrat se počutim bolje drugič slabše.
Menstruacijo imam na 25 dni. Kri je med svetlo in temno barvo. Od začetka je blaga potem dva dni močna in potem pojenja do šestega dne. Beločnice nimam rdečih, se mi zdi da so v notranjih kotičkih malo rumenkasta. Zadnji dve noči se nisem potila, pred tem kakšno noč bolj drugo manj. Potim se na zgornji strani hrbta.
Zadnje čase čutim bolečino ko imam ovulacijo, ki je na spodnji strani trebuha. Bolečina je prvo kot špikanje potem topa in po nekaj časa izgine in se še nekajkrat pojavi.
Imela sem slabo koncentraciji in slab spomin, vendar od kar sem na tej prehrani se je stanje izboljšalo. S to prehrano sem si uredila tudi prebavo, ki je bila prej težava. Blato imam mehko, podolgovato, zadnjih nekaj dni bolj svetlo rjave barve in je obilno. Včasih večkrat na dan odvajam blato.
Spijem okoli dveh litrov vode, zjutraj zelen čaj, nekje 0.5 l, včasih še popoldne. Pijem tudi kompote, ki so nesladkani in so z jabolki, sliv in rozin. Dostikrat pijem tudi čaj iz kamilice, janeža in kumine. Včasih pije kamilični čaj s kančkom cimeta.
Zadnji teden spijem na teše sirotko ali pa mlačno vodo.
Izvajam vaje za noge in tudi za ostale dele telesa. Sem dosti na zraku. Zvečer si masiram stopala, to poskušam izvajati čimbolj redno.
Stara sem 35 let, visoka sem 170 cm in imam 57 kg.
Zanima me, kaj lahko še storim da odpravim težave in se bom dobro počutila.
Vašega nasveta bi bila zelo vesela.
Lepo pozdravljeni,
Andreja.
Draga Andobra!
Toplo vam svetujem, da se oglasite pri svetovalcu za prehrano ali zdravilcu TKM. Pri vas gre za vec stvari, precej kompleksna zadeva, ki ji je tezko priti do dna takole po pismu, ceravno ste bili zelo izcrpni in natancni.
Moje mnenje glede vsega, tudi prehrane, je ravnovesje. To pa je najtezje doseci, saj je izjemno lahko in predvsem udobno zdrsniti v skrajnost, tako ali drugacno.
Pri vas je potrebno pristopiti s pravilno uravnoveseno prehrano, kitajskimi zelisci (ce jih je sploh mogoce dobiti v EU, po 1.5.2011, ko je pricel veljati zakon o prepovedi prodaje in predpisovanju kitajskih zelisc) jogo, qi gongom ali tai qi-jem ter akupunkturo.
Vse dobro vam zelim!
Pozdravljeni!
Da potrebujem ravnovesje, tudi sama tako čutim. Prenehala sem z dijetami in se prehranjujem uravnoteženo, mešano.
Odgovarja mi telesna vadba, ki jo poskupšam dnevno izvajati. Prebrala sem si tudi opis qi gongom in se mi dopade, kar je opisano in je tudi tisto kar bi potrebovala.
Vrsto let sem izvajala pozdrav soncu, vendar sem ga ob težavah v sklepu opustila.
Ob prenehanju diete in uživanju mešane hrane se mi je tudi počutje izboljšalo.
Se pa zavedam, da je stres in preovbremenjenost tisto, da sem se počutila tako slabo. Delam na sebi, se sproščam in vadim. Sem veliko bolj sproščena in zadovoljna.
Hvala za nasvet.
Lepo pozdravljeni,
Andreja.
Forum je zaprt za komentiranje.