Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Suh kašelj

Suh kašelj

Stara mama zelo kašlja, vendar ne izkašlja nobene sluzi. Osebni zdravnik, brez osebnega pregleda, ji je svetoval naj vzame zdravilo Flavimed. Zdravilo nič ne pomaga in samo še poslabša kašljanje, kašlja res močno tako da jo zabolijo pljuča in spodnji del hrbta, izcedka pa ne izkašlja nič, tudi kašelj se ne izboljša. Simptomi so: Ponoči nič ne kašlja, najmočneje kašlja zvečer, ob kašlju jo bolijo pljuča in malo hrbtenica, ima malo hripav glas, brez vročine in izcedka ob kašljanju.
Sprašujem vas kaj je najbolšja metoda, domača ali v obliki zdravil, za ozdravitev močnega suhega kašlja?

Spoštovani,

nenadno nastal suh dražeč kašelj je pogosto spremljevalec virusne okužbe dihal. Lahko pa gre tudi za bakterijsko okužbo (to pokaže laboratorijski pregled krvi). Pri virusnih okužbah pomaga pitje zadostne količine tekočin, predvsem vročega čaja, blage pastile za žrelo, v hujših primerih (ko so napadi kašlja res nadležni, boleči) pa tudi inhalacijska zdravila (pršila za vdihovanje), ki so sicer za astmo in kronični bronhitis.

Kroničen kašelj (ki traja vsaj 12 tednov) je lahko zaradi astme, kroničnega bronhitisa, kajenja, refluksa želodčne kisline navzgor do grla, zaradi pljučnih bolezni ali zaradi bolezni želodca, srčnega popuščanja in posledičnega zastajanja krvi v pljučih.

Včasih pa vzroka kljub vsem preiskavam ne najdemo, kašelj je lahko tudi psihogen (oblika sproščanja napetosti).

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close